Nyheter

Sp-nestleder: – Positiv til å inngå forlik om bioteknologi

Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim åpner for å inngå brede forlik og kompromisser om bioteknologi.

Dette kommer fram i et intervju med Dagbladet. Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim sier til avisen at hun mener saker som abortrettigheter og bioteknoligispørsmål bør avgjøres gjennom brede kompromiss, ikke av mindretall.

Slutt på bremserolle

Det innebærer også at hun mener at Sp skal gå vekk fra sin rolle som brems på venstresida. På høyreside har KrF fått vetorett i flere av disse spørsmålene. I stedet for at enkeltpartier avgjør, bør Stortinget forsøke å komme fram til enighet i disse spørsmålene, mener hun.

– Disse sakene må debatteres og ende i brede kompromisser. KrF og Sp må kunne ha sine primærstandpunkter, men saker som abort egner seg ikke som forhandlingsutspill, sier Tvinnereim til Dagbladet.

Hun sier til avisen at hun synes det ville være «fantastisk» med et bredt forlik om abort, bioteknologi og eggdonasjon etter valget i 2021.

LES OGSÅ: Slik kan noen Venstre-ord være oppspill til ny dødshjelp-debatt

Norge henger etter

Sammenlignet med våre nordiske naboland henger Norge etter i bioteknologiutviklinga. Samtlige av landene i Norden tillater for eksempel eggdonasjon og kunstig befruktning av enslige. I Norge har lite skjedd siden starten av 2000-tallet. I den rødgrønne regjeringa motsatte Sp seg disse endringene, og med dagens flertall er KrF mot å endre loven.

LES OGSÅ: Går mot abortstrid i Ap

Det er flertall på Stortinget for endring på tvers av disse koalisjonene.

– Vi vet at det finnes et politisk flertall for, så det er bare et spørsmål om tid før det blir realisert, sier Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

Hun skryter av at Tvinnereim varsler villighet for at partiet kan strekke seg.

Vedum åpnet for forlik

Tvinnereim er ikke den første i Sp-ledelsen som åpner for å inngå kompromiss om disse spørsmålene. I 2017 sa partileder Trygve Slagsvold Vedum til Vårt Land at han mente det burde være mulig å komme til enighet om disse sakene.

– Om vanskelige spørsmål - som surrogati og eggdonasjon - bør målet være bredest mulig løsninger i Stortinget. Uansett regjering bør det kunne bli samling bak noen hovedpilarer, slik at dette politiske feltet ikke blir for omskiftelig. Også i et parti som Høyre, er det store spenninger om dette. Men Høyre kan være med Ap og Sp på å finne brede løsninger, sa han.

LES OGSÅ: KrF-seire om eggdonasjon og abort kan skape storm

På spørsmål om det betydde at Sp skulle gi opp sin bremseklossrolle, svarte partilederen følgende:

– I programmet mener vi det samme, det er det ingen tvil om. Det vil bli harde kamper, og jeg tror Sp vil få gjennomslag for mye denne gangen også. Vi sier nei til eggdonasjon. Det er klokt å være konservativ om hvem som skal bære frem et barn.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter