Nyheter

KrF-seire om eggdonasjon og abort varsler storm

Mens regjeringens innskrenking av tvillingaborter høster protester, kan KrFs vetorett mot eggdonasjon og ny bioteknologi utløse enda mer strid.

I det nye regjeringsprogrammet fikk KrF ingen endring av omstridte paragraf 2 c, men vant frem i abortkrav nummer to: Fjerne mulighet for tvillingabort før 12. uke.

At den nye firepartiplattformen gir KrF kontroll over stoppknappen for omstridt bioteknologi kan provosere norsk kvinnebevegelse, røde partier og liberale krefter på borgerlig side.

– Vi har fått vetorett, mener KrF-toppene Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, og da handler det om videre arbeid med alle forslagene partiet var i mot da bioteknologimeldingen ble behandlet i fjor:

Et stortingsflertall for eggdonasjon kan bli satt på vent – for Høyre var eggdonasjon stridssak under forrige landsmøte.

Assistert befruktning for enslige kan også bli blokkert ut stortingsperioden.

LES OGSÅ: Derfor stemte røde KrF-ere ja til Solberg-regjering

Omstridte punkter

Da Stortinget behandlet meldingen om bioteknologi i fjor vår, åpnet et kryssende flertall for teknikker KrF er imot: Blant annet mitokondriedonasjon, NIPT-blodprøve til alle gravide som verktøy innen fosterdiagnostikk, nedfrysing av egg uten medisinsk begrunnelse og forskning på befruktede egg.

– Vi er nå enige om kun å foreta endringer av bioteknologiloven på de områdene der vi alle fire er enige. Det betyr at det ikke blir noe eggdonasjon og assistert befruktning for enslige, bekrefter helseminister og Høyre-nestleder Bent Høie.

Høie starter straks

Det meste inngår i regjeringens oppfølging av bioteknologiloven. Innskrenking av tvillingabort hører derimot inn under selve abortloven.

– Regjeringen starter arbeid med alt dette umiddelbart, svarer Høie.

KrF-nestleder Bollestad bekrefter at partiet vil motsette seg iverksetting av langt mer enn bare eggdonasjon og assistert befruktning.

– Var rundene om bioteknologi i regjeringsforhandlingene like tøffe som kampen om abort?

– Abort og bioteknologi var en totalpakke for oss. Da vi ikke fikk gjennomslag om paragraf 2c i abortloven, ble disse andre spørsmålene viktige for oss, svarer Bollestad.

LES OGSÅ: Listhaug fornøyd – KrF og Venstre tapte om kvoteflyktninger

«Krøkkete sagt»

Bare timen etter at KrFs gjennomslag om fosterreduksjon og veto på biofeltet var offentlig, falt det ord fra KrF-topp Ropstad som satte ytterligere fyr i debatten.

– Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to, sa han under den direktesendte partilederdebatten.

Ordene skapte sterke reaksjoner, og i NRKs Politisk kvarter fredag morgen beklaget Ropstad utspillet. Han unnskyldte seg med at «det var krøkkete sagt».

LES OGSÅ: Hvem av disse blir KrFs nye statsråder?

Rolig Solberg

Statsminister Erna Solberg var den som under KrFs retningsvalg åpnet for å drøfte abort i regjeringsforhandlinger. Ropstad omtalte åpningen som en «historisk mulighet».

Da regjeringsplattformens innskrenking av tvillingabort ble kjent torsdag kveld, kom det kjapt kritikk fra samtlige røde partier på Stortinget. De utfallene tar regjeringessjefen selv, Erna Solberg, med ro.

– Men du har gitt KrF vetorett om eggdonasjon i tillegg fosterreduksjon. Står ikke regjeringen igjen nå foran en storm?

– Det er selvfølgelig noen som mener at enhver endring i abortloven er helt umulig. Men jeg opplever at det er en helt annen holdning og tanker rundt tvillingabort. Det er fordi de fleste inngrepene skjer etter tolvte uke og du kan faktisk kan ha en nemndbehandling av dette. Alle de landene som har mer liberale abortlover enn vår, tillater heller ikke dette, svarer Solberg.

For langt?

– Viser ikke de andre partienes nei til å snu paragraf 2c at både du og Ropstad gikk for langt i omtalen av saken?

– Jeg står for det jeg har sagt og gjort. Fra Høyre er det åpnet for å diskutere dette rundt forhandlingsbordet. Vi har vært villig til å være med KrF på dette, men det har ikke vært mulig for de andre partiene. De ønsket å møte KrF på andre felter, som fosterreduksjon, svarer statsministeren.

I Venstre programformuleringene særdeles upopulære. Et mindretall i landsstyret stemte mot de endelige abortendringene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter