Nyheter

Venstre-toppene lanserer egen kriseplan

I helt sjelden motvind lanserer toppene i Venstre sine egne krisegrep. Partiet skal bane seg mer plass i regjeringen og gi jernet for å stoppe lokal oppsmuldring.

Partileder Trine Skei Grande vil ikke bruke ordet «krise» om elendigheten Venstre er oppe i.

– Men vi er i en alvorlig situasjon akkurat nå. Vi må gjøre noen krafttak for å komme oss ut av denne. Den jobben skal vi klare å gjøre sammen som parti. Men det er ikke gjort i en håndvending, erkjente Grande da hun og nestlederne møtte pressen i forkant av helgens landsmøte.

Forrige uke viste Vårt Lands gallup foreløpig lavmål etter et år i skyggen og med interne krangler: 1,8 prosents oppslutning.

Internt i partiet har flere ment at KrFs trykk på abortsaken forklarer hvorfor mange velgere skremmes fra liberale Venstre.

– I hvor stor grad er abortdebatten og KrFs prosess skyld i Venstres tilbakegang?

– Jeg vil ikke gå inn i hvilke saker jeg tror har gått bra eller dårlig og hvordan det har påvirket situasjonen vår. En av de tingene vi må gjøre, er å slutte med å dvele ved det vi taper og heller snakke om det vi vinner, svarer Grande Vårt Land.

LES OGSÅ: Slik kan noen Venstre-ord være oppspill til ny dødshjelp-debatt

Samles på Hell

Til helgen samles Venstre til landsmøte på Hell i Trøndelag. I fjor ble den tradisjonelle pressekonferansen overskygget at nye runder om den svært omtalte bryllupsfesten som Grande deltok i et tiår tidligere.

Denne gang hadde Unge Venstres leder, Sondre Hansmark, fyrt av en bredside mot ledelsen og partiets tilstand i TV2 samme morgen. Det skapte ny mediedriv om et parti med indre problemer.

– Velgerne aner ikke hva vi står for, sa Hansmark.

Egne ord: «Utydelige»

Også i Venstres egen årsmelding heter det at «Venstre oppfattes som utydelige og mangler sakseierskap. Derfor er det et hovedmål å skape et tydeligere etterlatt inntrykk av Venstre».

– Hvorfor klarer dere ikke å kommunisere skikkelig?

– Vi kan sikkert bruke enklere ord, men om global oppvarming, klima og de store sakene vi står overfor, så er vi tydelige og gjennomfører det vi sier. Det er mitt credo i politikken: Vi skal si det vi mener og gjøre det vi sier. Ingenting er gjort før det er gjennomført, svarer nestleder Ola Elvestuen Vårt Land.

LES OGSÅ: Venstre-krefter vil finte inn varianter av dødshjelp

Her er krisehjelpen

Venstre-ledelsen gjennomførte en alvorstung og annerledes pressekonferanse: Stående kom nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen med sine kortversjoner om få løftet partiet. Og partileder Grande selv offentliggjorde en slagplan i tre punkter – i sum en krisehjelp til partiet:

Spille mer på lag med lokale kandidater. Stortingsgruppen har reorganisert seg og er i full gang med lokale besøk for å skape blest om lokale saker og kandidater.

Partiet skal bli flinkere til å profilere egen politikk.

– Vi må ta litt mer plass i regjering og bli flinkere til å dyrke seirene våre, forklarte Grande.

Bygge saksprofiler på de områdene som er viktigst for partiet.

På spørsmål om hun er den rette lederen, svarte Grande:

– Jeg er leder i Venstre.

Hun gikk ikke i rette med spekulasjonene om arvtakere og trakk selv frem navnene som pressen ofte omtaler i: Sveinung Rotevatn, Abid Q. Raja og Guri Melby.

– For meg som partileder er det ingenting som er mer stas enn å vite at det finnes noen etter meg.

LES OGSÅ: Ny måling: Rekord-Sp banker Frp – Venstre på 1-tallet

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter