Nyheter

Slik kan noen Venstre-ord være oppspill til ny dødshjelp-debatt

Formuleringer i nytt prinsipprogram kan åpne for nye runder i Venstre om former for dødshjelp.

Bilde 1 av 2

Ikke bare har Skedsmo-varaordfører Boye Bjerkholt og delegatkolleger i Viken Venstre fremmet et forslag til uttalelse som innebærer omkamp om å utrede aktiv dødshjelp. Partiets landsmøte skal også drøfte deler av forslaget til nytt prinsipprogram.

Der kan en innledende formulering få betydning for partiets holdning på verdifelt som blant annet dødshjelp. I utkastet heter det:

«Vårt mål er enkeltmenneskets frihet. Alle skal ha mulighet til å ha makten i eget liv, uavhengig av kjønn, livssituasjon og bakgrunn».

LES OGSÅ: Venstre-krefter vil finte inn varianter av dødshjelp

Makten over livet

Vårt Land har snakket med flere Venstre-profiler som mener nettopp denne endringen kan få vekt neste gang prinsipprogrammet skal ligge i bunn for stortingsprogrammer og ny politikk om dødshjelp og former for bioteknologi.

Den nye formuleringen skiller seg fra den som gjelder i dagens program, der Venstre vil jobbe for å «utvide» makten over eget liv. I det nye foreslås det at alle «skal ha» slik makt.

Setter en tone?

Tidligere Unge Venstre-leder Tord Hustveit har vært nestleder i prinsipprogramkomiteen.

– Er disse ordene toneangivende for Venstre-standpunkt i saker som angår abort, surrogati og dødshjelp?

– Det er jo en grunn til at punktet står der. Og det vil være saker der denne prinsippformuleringen slår inn. Men i svaret på det spørsmålet inngår det jo politiske avveininger også, svarer Hustveit.

Han poengterer at det er neste år det komplette prinsipprogrammet vedtas, med underpunkter om aktuell politikk.

LES OGSÅ: Store Ap-fylkeslag presser på for 18 ukers abortgrense

Tre av fire

Skedsmo-varaordfører Boye Bjerkholt mener det foreslåtte prinsippunktet gir hold for å åpne for å utrede aktiv dødshjelp.

– Når man slår makten i eget liv fast, så vises det jo tydelig at det er folk som til syvende og sist skal få bestemme selv. Også i den siste av livets faser, sier han.

I uttalelsen han har fremmet for landsmøtet heter det at «retten til å bestemme over eget liv bør også gi rett til å bestemme over når livet skal ta slutt. Venstre vil utrede assistert selvmord og aktiv dødshjelp».

LES OGSÅ: Ny måling: Rekord-Sp banker Frp – Venstre på 1-tallet

En av fire

En undersøkelse fra Ipsos MMI som ble presentert i Dagbladet før helgen, viste at 77 prosent av innbyggerne er positive til å innføre assistert død i Norge. Et mindretall på 23 prosent sa nei til å åpne for aktiv dødshjelp.

KrFs helsepolitiske talsperson, Geir Jørgen Bekkevold, sier til NTB at svaret likevel «aldri kan bli aktiv dødshjelp». Frp har en åpning for dette i prinsipprogrammet, men partiets eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen uttalte i helgen at hun vil ikke bidra til å utrede spørsmålet nærmere.

Da Venstres landsmøte vedtok stortingsprogram for to år siden, stemte så mye som en tredjedel av for å utrede aktiv dødshjelp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter