Nyheter

KFUK-KFUM: Fikk mange millioner mindre til OD – skylder på MIFF-kampanje

Operasjon Dagsverk fikk 18,9 millioner i 2018. Mottakeren KFUK-KFUM mistenker MIFF-kampanje for det dårlige resultatet.

OD-resultatet er seks millioner dårligere enn gjennomsnittet for de fem foregående årene, ifølge KFUK-KFUM. Elevaksjonens sluttsum er med andre ord kuttet en fjerdedel fra det som er oppnådd tidligere.

LES MER: Reagerte på boikottannonser i norske aviser

– Svertekampanje

De siste årene har Operasjon Dagsverk erfart en jevn nedgang i innsamlet beløp. KFUK-KFUM mener likevel at det de kaller for «den storstilte svertekampanjen» Operasjon Dagsverk ble utsatt for i 2018 har hatt negativ effekt på det endelige beløpet.

– At flere organisasjoner oppfordret til å droppe OD, og at ni store aviser trykket en boikott-oppfordring med falsk informasjon kort tid før aksjonen, har antakelig hatt en stor innvirkning på resultatet, sier Fredrik Glad-Gjernes i KFUK-KFUM Global i en pressemelding.

LES MER: Mobiliserer mot hjelpeaksjon

Boikott-oppfordring

I september og oktober rykket organisasjonen Med Israel for Fred (MIFF) rykket inn en helsides annonse i flere aviser der de tok til orde for boikott av OD 2018.

«Årets OD er en gedigen anti-israelsk kampanje som indoktrinerer seks årskull skoleelever til negativt syn på Israel spesielt og jøder generelt», lød det i annonsen.

LES MER: Mener Midtøsten tilhører forrige generasjon

Meldt til PFU

KFUK-KFUM Global mener avisene har brutt Vær varsom-plakaten på ti punkter og hevder at annonsene innehold «grove falske anklager om jødehat og antisemittisme». Organisasjonen har derfor meldt avisene, inkludert Vårt Land, til Pressens faglige utvalg (PFU).

Ifølge PFU har sju av ni aviser til nå svart på anklagene fra KFUK-KFUM. Samtlige av disse mener påstandene og meningene MIFF kommer med er innenfor ytringsfrihetens og presseetikkens rammer, og avviser derfor anklagene.

Flere av avisene, blant annet Aftenposten og Vårt Land, krevde endringer fra annonsøren før de aksepterte annonsen. De mener derfor at KFUK-KFUMs påstander om falsk informasjon er uriktig.

– Ensidig kritikk

Også før de satte inn annonsene gikk Med Israel for fred (MIFF) hardt ut mot OD-prosjektene.

Daglig leder i KFUK-KFUM Global, Fredrik Glad-Gjernes, mente at MIFF var «ekstremt ensidige» i sin kritikk.

Det mosaiske trossamfunn ba også elever om ikke å delta på årets OD-dag. Det samme gjort ti FpU-fylkeslag som oppfordret til boikott. Stortings
representant Sylvi Listhaug (Frp) skrev i et Facebook-innlegg at «det er trist at OD skal ta side i Midt
østen-konflikten».

LES MER: Den norske kirke demoniserer Israel

Færre påmeldt

Tidlig erfarte KFUK-KFUM Global at MIFFs kampanje fikk effekt da 10 prosent færre skoler meldte seg til OD-aksjon enn året før.

– Vi får høre om ungdommer som er redde for å gå rundt og selge OD-boller. Flere mottar trakasserende meldinger på Facebook der de blir anklaget for jødehat. Dette er veldig skadelig for ungdomsengasjementet, fortalte kampanjekoordinator Sofie Nordvik til Vårt Land.

– Presis kampanje

Fredrik Glad-Gjernes ville ikke ha gjort noe annerledes, selv om han nå konstaterer at resultatet ble dårligere enn ventet.

– Nei, vi mener kampanjen var godt utformet og presis. Ikke noe i den kan fortjene den merkelappen om at vi er jødehatende og antisemittiske.

– Burde dere valgt prosjekter som ikke var så kontroversielle?

– Nei, absolutt ikke. Palestinsk ungdom fortjener dette, og de setter stor pris på det. 19 millioner kroner er tross alt et formidablet beløp. Palestinerne ser på det som en stor solidaritetshandling. Gitt at det er kontroversielt, har det vært en god aksjon, sier Fredrik Glad-Gjernes.

Debatt i skolegårdene

Han peker på at OD og nettverket til KFUK-KFUM har gjort «en god jobb» rundt aksjonen. Tema som fred, ikkevold, Midtøsten-konflikten og etisk handel er debattert i mange skolegårder.

– Vi kunne valgt prosjekter og land som ville gitt mindre motstand, men da hadde vi ikke fått løfte fram Palestina. De har ikke fått OD før. Det var på tide, sier lederen i KFU-KFUM Global.

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er nyhetsleder i Vårt Land. Har du nyhetstips, send mail til kjell.kvamme@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter