Nyheter

Rekord-Sp banker Frp – Venstre på 1-tallet

Sp bykser opp til 16 prosent og havner på nivå med supervalget under EU-kampen. Kriserammede Venstre dumper til 1-tallet en uke før landsmøtet.

Norstats februargallup for Vårt Land gir Senterpartiet fremgang på 4,8 prosentpoeng, for dette partiet et hopp uten sidestykke de siste to tiårene. Dermed er partiet på nivå med det historiske resultatet fra 1993-valget, da EU-striden løftet partiet til 16,7 prosent.

Men for Trygve Slagsvold Vedum og Sp-toppene er oppslutningen også en annen triumf. De er nå trygt plassert som Norges tredje største parti – 3,5 prosent høyere enn Frp.

LES OGSÅ: Krisetall for KrF: Lekker mest til Sp

Vårt Lands måling er den siste blant mange i februar. Med 16 prosent har Sp for første gang siden midten av 90-tallet høyre månedlig gallupsnitt enn Frp.

– Å få 16 prosent i en gallup, var noe vi for kort tid siden bare kunne drømme om, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Å bli større enn Frp har vært et «hårete mål» for Vedum de siste to årene. Men det er altså først nå gallupene gir ham snittall som endelig bevis.

– Disse tallene svir selvsagt for Frp. Her vinner Sp den konkurransen som de er så opptatt av, sier valgforsker Bernt Aardal, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: – Når jeg hører Elvestuen på radio får jeg lyst til å sette bilen på tomgang

Vedum: «Interessekamp»

De siste dagene har Vedum vært hjemme på gården og skrevet på talen under det som kan bli et jubellandsmøte for Sp i slutten av mars.

– Våren 2015 lå vi på 5,5 prosent i snitt. Men vi visste at miksen av Høyre/Frp i regjeringen ville gi stor sentralisering. Og at noe slikt ville ikke folk ha, sier Vedum og forklarer partiets grep: Fra da av handlet det om å presentere et tydelig, alternativt budskap til det Sp kaller sentraliseringen.

– Dere er nesten på nivå med sifrene som ga valgtriumf i 1993. Hvilke fellestrekk ser du mellom den epoken og dagens?

– Det handler i alle fall om kamp om verdier og interessekamp. En slik kamp er debatten om norsk kraftpolitikk og utlandskabler. På denne tiden er det mørkt og kaldt ute, og økende strømavgifter og priser rammer alle med lav inntekt. Det styrker troverdigheten vår at vi har vist frem vår mening om dette over lang, lang tid.

LES OGSÅ: Vårt Lands januarmåling: Høyre kollapser, Venstre og KrF under sperregrensa

Passkøer løfter

For Sps del er Norstat-fremgangen statistisk sikker. Slike tall ville gitt Sp 30 mandater på Stortingert – tre flere enn Frp har i dag. Målingen er i hovedsak tatt opp gjennom forrige uke (se faktaboks), da en av de store sakene var de lange passkøene – og passkontorer som skal legges ned i distriktene.

– Før i tiden var pass noe som sjelden var koblet til vinterferie på noe vis. Men nå er vi der at man nesten må ha vinterferie for å kunne få seg et pass, sier Vedum.

Valgforsker Aardal trekker også frem passaken:

– Den er et eksempel på saker som gir Sp troverdighet – de har jo lenge advart mot konsekvenser av passomleggingen. På denne målingen er Sp partiet med klart flest lojale velgere, sammen med partiet Rødt. De plukker jevnt velgere fra andre, konsoliderer seg og vokser, sier han.

LES OGSÅ: Slik kan det bli nazi-strid i SVs landsmøtesal

Venstre-sjokk

For første gang i Venstres nye, pågående krisetid, får partiet en oppslutning på 1-tallet. Partiet synker 0,9 prosentpoeng til 1,8 og ville vært et miniparti med null representanter på Stortinget om det var valg nå. Vi må tilbake til mai 2003 for å finne verre elendighet, da partiet noterte 1,3 prosent like før kommunevalget på Vårt Lands måling. Aardal betegner Venstres situasjon som «trøstesløs». Bare 24 prosent av 2017-velgerne holder fast ved partiet.

– Venstre-velgerne lekker nå tre veier: Til Ap, til Høyre og til «sofaen». Tilstanden nå vil trolig sende sjokkbølger inn i partirekkene. Fem målinger i februar har alt vist 2-tallet, bemerker Aardal.

Venstres generalsekretær Marit Meyer kommenterer krisetallene slik i en tekstmelding:

– Dette er selvsagt ikke gode tall for oss og vi må få fram for velgerne de gjennomslagene vi får. Vi jobber nå i partiet med en bred mobilisering fram mot høstens kommunevalg. Våre politikere er mye ute i lokallagene, lytter til innspill og jobber sammen med lokale kandidater. Vårt mål er at flest mulig velgere kan stemme på Venstrepolitikk ved høstens valg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter