Nyheter

Forsvarte dødsdømt kristen, tvunget til å rømme Pakistan

Som advokat for blasfemidømte Asia Bibi ble Saif ul-Malook drapstruet og måtte forlate Pakistan. Selv ville han heller dødd av en kule fra en religiøs ekstremist, enn i en hverdagslig ulykke eller sykdom.

Dommen mot den kristne kvinnen Asia Bibi (47) er blitt en av de mest prominente blasfemisakene de siste tiårene. Landbruksarbeideren ble anklaget av kvinnelige kolleger for å ha spottet Muhammed og Koranen, og ble dømt til døden for blasfemi av en distriktsdomstol i 2010.

Katolikken Bibi satt åtte år på dødscelle før hun i oktober i fjor omsider ble frikjent, etter å ha fått støtteerklæringer fra både paven og andre celebriteter. Frifinnelsen skapte opptøyer og protester fra islamister, men i januar ble den opprettholdt da Pakistans høyesterett avviste en klage mot frifinnelsen.

LES MER: Klagen ble avvist

Misbruker blasfemiloven

– Asia Bibi er en enkel, kristen analfabet som ble offer for en blasfemilov som også blir misbrukt av religiøse ekstremister og vanlige pakistanere for å løse personlige motsetninger, sier advokat Saif ul-Malook.

Advokaten forklarer at han ble tvunget til å forlate Pakistan i hui og hast etter klientens frifinnelse sist høst, da både venner og myndigheter anså at han burde ta dødstruslene på alvor. Med oppholdstillatelse i Nederland og en datter som bor i England, er Europa blitt hans ufrivillige base før han om et år eller to håper å kunne vende hjem igjen.

– Hvis Gud vil la meg leve 10 år til, så vil jeg jo leve. Hvis jeg likevel skulle dø, ville jeg heller blitt drept av en ekstremist fordi jeg nekter å tie, enn av et hjerteinfarkt eller en trafikkulykke. Et slikt drap ville jo få global oppmerksomhet i CNN og all verdens nyhetskanaler, smiler den muslimske advokaten.

LES MER: Sinne etter frifinnelse

Jobber for trosfrihet

Saif ul-Malook er på noen dagers besøk i Norge, der han blant annet skal delta i en paneldebatt tirsdag om ekstremisme og trosfrihet i Pakistan.

Både Stefanusalliansen og pakistanske Sajid Christopher Paul som leder Human Friends Organization (HFO), er involvert i besøket. Gjennom HFO har Stefanusalliansen bistått Asia Bibi og familien med rettshjelp og annen bistand, samt moralsk og politisk støtte.

Nå mener Saif ul-Malook at Asia Bibi er i ferd med å bli et ikon og en helteskikkelse til nytte primært for kristne organisasjoner og andre som kjemper mot blasfemianklager og religiøs undertrykkelse, snarere enn å framstå som en selvstendig kvinne.

LES MER: Mener nytt håp er tent

Venter ennå på friheten

Snart fire måneder etter frifinnelsen kan Asia Bibi fortsatt ikke leve sitt liv i frihet. Myndighetene frykter for sikkerheten og holder henne midlertidig på hemmelig sted i Islamabad, der ekstremister ikke kan ramme henne.

– Hun og ektemannen ønsker å dra til Canada så fort alle formaliteter er klare. Der har hele familien fått innvilget asyl, og de to døtrene er for lengst på plass. Asia Bibi og familien kommer trolig til å ville leve rolig på et ukjent sted i Canada, sier Saif ul-Malook.

Han betegner Asia Bibi som en dypt troende kristen som aldri har fått en eneste dags skolegang, og som ikke på selvstendig grunnlag vil ha kapasitet til å fremme noen ideologisk basert kamp for trosfrihet og religiøse minoriteters rettigheter.

– Heretter vil hennes uttalelser være andre aktørers stemme.

Rettssikkerhet det primære

Advokaten prøve å bagatellisere sitt eget mot i saken. Hans primære interesse ved å ta saker om blasfemi og menneskerettigheter, har vært å jobbe for rettssikkerhet for alle uansett bakgrunn.

– Jeg vil ikke at folk skal bli dømt og i verste fall hengt for falske anklager om ting de ikke har gjort.

Han påpeker at etter at militærregimet til general Mohammed Zia ul-Haq på 1980-tallet startet en islamiseringsprosess og strammet inn blasfemilovene, har minst 70 mennesker, inklusive blasfemianklagede, forsvarsadvokater og dommere blitt drept av lynsjemobber.

LES MER: Risikerte henging

Advokater skyr blasfemisaker

Saif ul-Malook påpeker at pakistanske advokater skyr saker som handler om blasfemi, fordi islamistiske ledere og pressgrupper gjerne mobiliserer heftig og legger truende press på lokale rettsinstanser og dommere som får slike saker på sitt bord.

Derfor var han også den ene advokaten som kjempet for å få for retten mannen som i januar 2011 drepte Punjab-guvernøren Salman Taseer. Guvernøren ble drept etter at han appellerte for frikjennelse og besøkte Asia Bibi i fengsel, samtidig som han bad om reform av lovverket.

Drapsmannen Mumtaz Qadri, for øvrig Taseers livvakt, ble dømt og hengt for drapet i februar 2016, men er i betydelige islamistkretser i og utenfor Pakistan ansett som en helt og martyr som forsvarte den rette tro.

LES MER: Slik ble han drept

Dødstruet også i annen sak

Advokat Saif ul-Malook ble av militante islamister truet med at forferdelige ting skulle skje med familien hans etter at han sørget for tiltale for drapsmannen Mumtaz Qadri. Saken ble en personlig påkjenning som gikk på helsen løs.

Likevel valgte han i 2014 å ta saken også for Asia Bibi, som han understreker fikk et svært privilegert fengslesopphold etter pakistanske standarder.

– Som eneste pakistanske fange fikk hun TV på sin enecelle, mens andre dødsdømte sitter stuet sammen på celler der det knapt er plass til å legge seg ned.

Skryter av fersk president

Saif ul-Malook mener at selv om kristne i Pakistan er utsatt for overgrep, er fattigdom et enda større problem for den religiøse minoriteten. Nå håper han islamistiske ekstremister går tyngre dager i møte i hjemlandet:

– Statsminister Imran Khan viser en helt annen vilje enn forgjengerne til å ta en tøff linje mot disse ekstremistene. Jeg tilhører ikke hans parti, men Khan er Pakistans siste håp og første ærlige leder, mener Saif ul-Malook.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter