Nyheter

Bondevik ber verdenssamfunnet bidra til løsning i Kashmir

Det må langt større internasjonalt press til på India og Pakistan om man skal ha håp om å finne en løsning på konflikten i Kashmir, mener Kjell Magne Bondevik.

1 av 2

Den tidligere statsministeren og grunnleggeren av Oslosenteret har de siste dagene oppholdt seg i Islamabad i Pakistan og har dermed fått med seg den siste opptrappingen av Kashmir-konflikten på nært hold.

Tidlig tirsdag gikk India til flyangrep mot områder i den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir, etter at pakistanske soldater skal ha angrepet indiske stillinger. For snaut to uker siden ble 40 indiske soldater drept i et selvmordsangrep fra en opprørsgruppe, det verste angrepet på flere tiår. India varslet hevn og hevder Pakistan støtter gruppen, noe Pakistan avviser.

– Farlig

– Her i Pakistan sies det at befolkningen i Kashmir føler seg undertrykt av de 700.000 indiske soldatene som er der. Det er mange muslimer også på indisk side i Kashmir, sier Bondevik, som frykter en ytterligere opptrapping av konflikten.

– Dette kan bli farlig. Det er jo to atommakter vi snakker om her. Men jeg tror i det lengste begge parter vil unngå krig. Begge vet hvilken fare som ligger i dette. Men man vet jo aldri, sier Bondevik.

De siste årene har han engasjert seg i å finne en løsning på Asias lengstvarende konflikt, som har ulmet siden 1947 og blusset opp med jevne mellomrom.

– Må øke presset

– Det er vanskelig å få den opp på den internasjonale agendaen. Jeg har sett det som en viktig oppgave å bidra til det, sier Bondevik til NTB på telefon fra Islamabad.

– Det ser mørkt ut nå, men vi må ikke gi opp håpet. Det internasjonale presset på partene må økes, fastslår han.

I løpet av det to dager lange oppholdet har han møtt representanter for både indiske og pakistanske styresmakter. Tirsdag var han på vei til et møte med Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Qureshi.

– Da vil jeg appellere om at de avstår fra ytterligere kamphandlinger. Mitt hovedbudskap er at det ikke finnes en militær løsning på denne konflikten. Det må finnes en fredelig vei, framholder Bondevik.

Mer autonomi

Men mens Pakistan gjerne vil ha internasjonale fredsmeklere inn, insisterer India på at konflikten er bilateral, ifølge Bondevik.

India er også sterk motstander av selvstendighet for Kashmir, slik mange i regionen ønsker.

– En større grad av autonomi kan være en løsning, mener Bondevik.

©NTB

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter