Nyheter

Kan få sin første kvinnelige prest

På tross av mye motstand fra læstadianerne kan Nord-Troms prosti for første gang få en kvinnelig prest. – Jeg er nødt til å tenke på det før jeg bestemmer meg, sier Julie Schjøth som er tilbudt stillingen.

For første gang noensinne kan Nord-Troms prosti få en kvinnelig prest. Så langt er prostiet det eneste i Norge som aldri har hatt en prest som er kvinne.

Fredag tilbød Nord-Hålogaland bispedømmeråd stillingen som prest i Nordreisa til den kvinnelige søkeren, Julie Schjøth.

– Jeg er takknemlig for å ha fått tilbudet, men trenger litt betenkningstid før jeg bestemmer meg, sier Schjøth til Vårt Land.

LES OGSÅ: Predikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte

– Bra med oppmerksomhet

Prosessen med å finne en ny sokneprest til Nordreisa menighet har nemlig ikke gått stille for seg.

Den læstadianske retningen står sterkt i Nord-Troms, og predikant i Den luthersk-læstadianske menigheten, Nils Einar Samuelsen, uttalte forrige uke til NRK at det er «uaktuelt» for dem å benytte seg av gudstjenester med en kvinnelig prest. Læstadianerne har lang tradisjon for å benytte seg av gudstjenestene i Den norske kirke.

Schjøth vil ikke kommentere uttalelsene som er kommet frem i media den siste tiden før hun eventuelt takker ja til stillingen.

– Men jeg synes det er bra at saken har fått såpass mye oppmerksomhet.

Skuffet over tilsettingen

Nils Einar Samuelsen i Den luthersk-læstadianske menigheten sier til Vårt Land at han er skuffet over Nord-Hålogalands avgjørelse å tilby stillingen til Schjøth og ikke en av de to andre mannlige søkerne.

– For det første var det ikke det vi hadde ønsket eller håpet. For det andre synes jeg det er veldig betenkelig og skuffende at ikke de to øvrige søkerne ble tilbudt stillingen. Jeg mener de var gode søkere.

Han legger til at «dette styrker følelsen av ikke å bli hørt i Den norske kirke med den kristendommen vi har hatt gjennom generasjoner».

– Nå må vi se oss om etter andre alternativer, sier Samuelsen.

LES OGSÅ: Ingen dans på roser

Godtas ikke

Han sier han er overrasket over hvor mye medieoppmerksomhet saken har fått.

– Hvorfor tror du deres uttalelser vekker så sterke reaksjoner hos folk?

– Det virker som at den tradisjonelle, lutherske kristendommen vi står for ikke godtas i samfunnet i dag – og at det ikke skal mye til for å reagere på den, svarer Samuelsen.

Han legger til at det ikke bare er læstadianerne som er imot kvinnelige prester og viser til både Den katolske kirke og enkelte miljøer i lavkirkeligheten.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter