Nyheter

KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide bruker hersketeknikker og stempler sine motstandere, mener ungdomspartileder Martine Tønnessen.

Bakgrunnen for ungdomspartilederens oppgjør er uttalelser Hareide kom med til Vårt Land under Drivkraft-konferansen for to uker siden.

– Det er viktig at ikke KrFs ideologiske skolering skjer i Civita. For skoleringen der ser ikke det kristendemokratiske perspektivet. De har en agenda som ikke er helt i tråd med KrFs, sa Hareide.

Etter den tidligere KrF-lederens uttalelser tok Civita-leder Krstin Clemet til motmæle. Til Vårt Land sa Clemet de ikke ønsker å prakke meninger på folk.

– Det er litt trist at en politisk leder advarer unge mot å bruke fritid på politikk, filosofi og ideologi, sa Clemet.

LES OGSÅ: Hareide: – Vi ville fått større gjennomslag med Sp og Ap

Til motmæle

Tross Clemets motsvar har KrFU-leder Martine Tønnessen også følt at hun bør svare på det hun mener er et angrep på Hareide.

– Knut Arild bruker ren hersketeknikk når han stempler halve KrF som Civita-fraksjonen, sier Tønnessen til Dagbladet, og fortsetter:

– Han sier dermed at vi ikke klarer å tenke selv. Det er selvsagt helt feil. Knut Arild må snart kunne anerkjenne at flertallet på landsmøtet ønsket en ikke-sosialistisk regjering.

Hun anklager Hareide for å skape et større skille enn nødvendig.

LES OGSÅ: Åshild Mathisen til Drivkraft: – KrF vil dø ut om de ikke finner sitt prosjekt

«Den andre siden»

Det er talen til Hareide under Drivkraft-konferansen, samt intervjuet med Vårt Land i etterkant, som preger Tønnessens motsvar. Drivkraft-konferansen samlet fløyen i KrF som ønsket å samarbeide med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, i stedet for den Høyre-ledede regjeringen.

– De som vektla sentrum og «tredje vei»-tenkningen tyngst, landet på min side. Ble derimot den borgerlige identiteten og Civita-fraksjoneringen viktigst for deg, så landet du på den andre siden, sa Hareide.

Han nemnte Civita en rekke ganger. Tønnessen avviser at Civita har stått for ideologisk skolering av KrFU-ere.

– Knut Arild gir i Vårt Land et inntrykk av at KrFU-lederne har latt Civita legge premisser for vår politikkutvikling og skoleringen av medlemmene våre. Det er feil, og ikke minst sårende. Knut Arild mistenkeliggjør mine intensjoner og ledelse av organisasjonen, sier Tønnessen.

LES OGSÅ: Tre generasjoner Bondevik på Drivkraft: – Ville meldt meg inn igjen om KrF hadde valgt rød side

Undrende Hareide

KrFU-lederen sier hun reagerer sterkt på at Hareide hevder det finnes en Civita-fraksjon i KrF.

– Knut Arild tegner dermed et bilde av et A-lag og et B-lag i partiet, der sånne som meg ikke egentlig hører hjemme i KrF, eller vil det beste for partiet. Jeg er KrF’er av hele mitt hjerte, og har landet på at vi vil få mest igjen for å samarbeide med Solberg-regjeringen.

Hareide sier han stiller seg spørrende til de mange påstandene som Tønnessen kommer med i Dagbladet.

– Jeg tror vi nå alle bør bidra til samling om partiet og oppmerksomhet om partiets gode politikk. Når det gjelder ideologisk skolering, har jeg tatt selvkritikk på at vi burde gjort dette mer i KrF, skriver Hareide i en epost til Dagbladet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!


Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter