Nyheter

Sp opp til rekordoppslutning – peker på KrFs veivalg som utslagsgivende

Sp går opp til rekordhøye 15,6 prosents oppslutning i en meningsmåling for februar. Samtidig faller alle regjeringspartiene.

Målingen er utført av Sentio på oppdrag for Nettavisen og Amedia.

Resultatet er Sps beste noensinne på en Sentio-måling, og en oppgang på 2,2 prosentpoeng fra januar. 15,6 prosent er 5,3 prosentpoeng opp fra stortingsvalget i 2017, og i målingen er Sp landets tredje største parti.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tror det er den høyeste målingen for sitt parti på 25 år.

– Jeg tror det er den høyeste målingen vi har hatt siden EU-kampen i 1994, sier han.

Han peker på uroen rundt KrFs veivalg i fjor høst, debatten rundt regjeringens ulvepolitikk og diskusjoner om sentralisering, blant annet i politiet, som årsakene til sitt partis framgang.

LES OGSÅ: Høyre kollapser, Venstre og KrF sitter fast under sperregrensa

Nedgang for regjeringen

Også de øvrige rødgrønne partiene styrker seg på målingen. Ap og SV øker med 1,1 prosentpoeng hver, til henholdsvis 27,4 prosent og 8 prosent.

Resten av opposisjonen gjør det også godt. Rødt går opp 2 prosentpoeng til 5,1 prosent, og MDG går opp 0,1 til 3,9 prosents oppslutning.

Om målingen var valgresultat, ville det ført til regjeringsskifte. Ap, Sp og SV ville fått et klart flertall med 95 mandater på Stortinget.

Størst nedgang har Høyre, som svekkes med 2,6 prosentpoeng til 21,1 prosent. Frp faller med 2,4 prosentpoeng til 10,8, KrF går ned 0,1 prosentpoeng til 3,4, mens Venstre går ned 2 prosentpoeng til 2,3 prosent.

LES OGSÅ: Ap og Sp fram – KrF over sperregrensen på ny måling

Misfornøyd Venstre

Venstre, som nesten ser en halvering av sin oppslutning, er svært misfornøyde.

– Vi har en stor jobb å gjøre foran lokalvalget med å vise fram resultatene vi oppnår; å ta bedre vare på naturen, skape en god skole for alle barn og nye arbeidsplasser over hele landet, sier nestleder Terje Breivik i Venstre om katastrofemålingen.

Målingen er utført mellom 12. og 17. februar, og 1.000 personer har svart på hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Feilmarginen er på mellom 1,2 og 3,4 prosent.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter