Nyheter

Ap klistrer Ropstads ord til abortinnstrammingen

Helseminister Bent Høie gikk straks i rette med Aps helsetalskvinne. For hun klistret KrFs Kjell Ingolf Ropstad til selve høringsforsalget om innstramming av tvillingabort.

Det at Aps hovedprofil i helsepolitikken, Ingvild Kjerkol, la an slike angrep mot KrF-statsråd Ropstad og regjeringen innledningsvis i den muntlige spørretimen, fikk Høie til å reagere:

– Dette tjener ikke debatten, sa Høie (H).

Dagen etter at regjeringen la frem høringsutkastet om å stramme inn lovverket rund tvillingabort, gikk Ap til felttog mot en av hovedformuleringene i forslaget: Nemlig at om omsorgsbyrden er større ved to enn ved ett barn, ikke er tilstrekkelig grunn i seg selv til å få innvilget tvillingabort.

– Vil regjeringen her lovfeste et prinsipp om at klarer du ett, så klarer du to, spurte Kjerkol og henviste altså til Ropstads ord i et TV-oppgjør.

LES OGSÅ: Slik endrer de abortloven for første gang på 40 år

Høie: Ropstad har jo alt beklaget

Ordene har Ropstad beklaget og omtalt som «krøkkete».

– Svaret er nei, kvitterte Høie og imøtegikk Kjerkol:

– Jeg regner med at når representanten bruker dette utsagnet, så refererer det til et utsagn som barneministeren har beklaget. Det tjener ikke debatten at man nå bruker utsagnene etterpå, når de nå er beklaget, sa Høie.

Ap ga seg ikke

Men Kjerkol var ikke ferdig med parallellen.

– Det er bra å trekke tilbake flåsete utsagn. Politikere skal ikke vurderes bare ut fra hva man sier, selv om det også er viktig når man er i maktsituasjon. Man skal også vurderes ut fra det man gjør. Nå er det altså helseministeren som sier at for tvillinger skal man ikke skjelne om det er snakk om to, sa Kjerkol.

Ap mener den nye, varslede praksisen om tvillingabort vil innebære at skal man fjerne ett av to tvillingfostre, så må beslutningen tas av nemnd. Men ønsker man å abortere begge før den selvbestemte grensen ved 12. uke, så bestemmer altså kvinnen selv.

– Jeg tror det er vanskelig for folk å forstå den etiske refleksjonen som statsråden her legger for dagen, sa Kjerkol.

LES OGSÅ: Ap om abortendringer: – Vi vil reversere dette, uansett

Også Bollestad refset

På tirsdagens pressekonferanse der regjeringen la frem tvillingabort-høringen, imøtegikk KrF-statsråd og fungerende partileder, Olaug Bollestad, påstander om at forslaget hadde noe med Ropstads utsagn å gjøre.

– Nå må pressen og politikere akseptere Ropstads unnskyldning og gå videre, var beskjeden fra Bollestad.

Men nettopp Kjerkol brukte parallellen i samtalene hun hadde med pressen etterpå. Blant annet sa hun dette i gårsdagens Vårt Land:

– Ropstad og Bollestad kan alltids beklage utsagn som «klarer du én, så klarer du to», men her legger man opp til å endre loven i tråd med det som utsagnet uttrykker, sa hun.

LES OGSÅ: – Provoserende at Høyre og Frp har begrenset kvinners rettigheter for å sikre seg makt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter