Nyheter

Wara: – Fremmedkrigere er norske statsborgere med rett til å returnere til Norge

Justisminister Tor Mikkel Wara åpner porten for norske IS-krigere i Syria, men presiserer at de vil bli straffeforfulgt for terrordeltagelse. Resten av Europa nøler etter Trump-oppfordring.

USAs president Donald Trump oppfordrer Europa til å hente hjem 800 fremmedkrigere som USA har fanget i Syria. Hvis ikke det skjer, vil det amerikanske militæret løslate dem.

Om lag 100 norske statsborgere har de senere årene reist ned til konfliktområdene i Syria og Irak, og norske myndigheter anslår at omtrent 30 av dem fremdeles befinner seg i de to landene.

Tiltale

Justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) mener at fremmedkrigerne først og fremst vil bli ansett som norske statsborgere med norske rettigheter, men de vil bli påtalt for terrorvirksomhet.

– Alle norske borgere, og barn av norske borgere, har rett til å reise tilbake til Norge. Men voksne må regne med å bli straffeforfulgt. Dette er personer som aktivt har tatt et valg som står i skarp kontrast til vårt demokratiske fundament basert på frihet og respekt. De har støttet et voldsforherligende prosjekt som har tatt liv av alle annerledestenkende på de mest bestialske måter, sier Wara.

Selv om statsminister Solberg lar norske fremmedkrigere komme hjem fra Syria, nøler resten av Europa etter Twitter-oppfordring fra president Trump.

LES MER: Kvinne nektet skyld for deltakelse i IS

Norge tar ansvar

Organisasjonen U-turns daglige leder Atle Mesøy mener at Norge følger sedvanerett, og tar det riktige valget ved å skille seg ut fra resten av Europa.

– Hvis ikke landene tar ansvar for fremmedkrigerne sine, mister de kontroll på dem, og da kan det hende at terrororganisasjoner blusser opp igjen.

– Ulik Sverige, Danmark og Tyskland, som er skeptiske til å hente tilbake borgerne sine, har Norge skilt seg ut som et godt eksempel, sier Mesøy i U-turn, – en ideell organisasjon som jobber med forebygging av utenforskap, kriminalitet og voldelig ekstremisme.

Ifølge det europeiske nyhetsnettverket Euronews, var Makedonia det første landet i Europa som gjennomførte en betydelig hjemhenting av syv IS-krigere i august 2018. Alle ble syv ble påtalt.

Frankrike vurderte tidligere i år å hente tilbake 130 fremmedkrigere, men vurderingsprosessen har stått stille siden januar.

Europa i tvil

I Danmark er flere politiske partier sterkt imot å hente hjem IS-soldater. Det til tross for at den amerikanske presidenten Donald Trump oppfordret Europa til å hente 800 fremmedkrigere som USA har fanget i Syria. Hvis ikke det skjer, kommer det amerikanske militæret til å måtte løslate fangene.

– Det blir ikke aktuelt så lenge vi har noe vi skulle ha sagt. De har for lenge siden forspilt sine sjanser for å få dansk statsborgerskap. De er ikke lenger danske i mine øyne, sier Dansk Folkepartis utenrikspolitiske talsmann Søren Espersen, ifølge NTB.

Storbritannias innenriksminister Sajid Javid er også klar i sin tale. Han sier til CNN at han ikke vil nøle i å forhindre at mennesker som tidligere støttet IS skal komme tilbake til landet. Ministeren truer også med å frata deres statsborgerskap.

LES MER: Fremmedkrigere skal tilbakeføres.

Har oversikt

Mesøy anser at Norges sikkerhetstjenester har såpass god kontroll på hvem som er igjen i Syria, at det utgjør en lav risiko ved å hente de hjem igjen.

– At statsministeren åpner for at fremmedkrigerne kan returnere, tyder på at Norge har fått et mer nyansert syn på hvem de er. Arbeidet for å reintegrere de IS-krigere som allerede har returnert har foreløpig gitt gode resultater, selv om det er for tidlig å si, sier han.

– Hvorfor bør vi ta imot fremmedkrigere som vil returnere?

– Norge har alltid hjulpet sine statsborgere som har kommet i en krise. Det gjelder også kriminelle. Sånn sett har vi ansvar for våre borgere, sier Mesøy og bruker Joshua French som et eksempel på en tidligere lignende situasjon.

LES MER: Analyserer 137 islamister med norsk tilknytning

---

Fremmedkrigere i retur

  • Europaparlamentets egen rapport anslår at halvparten av alle fremmedkrigere som forlot Storbritannia har vendt tilbake.
  • En tredjedel av tyske og belgiske statsborgere har også returnert.
  • I Frankrike har kun 12 prosent kommet tilbake.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter