Nyheter

Slik gikk KrF i gang med sitt eget samlivskurs

(Gardermoen) Eks-leder Knut Arild Hareide ber splittede partifeller la engasjementet binde partifolk sammen. Samlivsrådgiver og statsråd Dag Inge Ulstein sier: Skuffelse er fortsatt lov.

– Det har vært spesielle dager. Det vi gjør her i dag og i morgen kan bli definerende for hvordan resten av KrFs reise blir, sa den ferske statsråden Dag Inge Ulstein.

Som nyslått utviklingsminister skulle han tale til KrFs store lokalpolitikerkonferanse på Gardermoen. Men Ulstein kom med mer enn faglig bistandsprat.

Mannen som feilaktig er blitt omtalt som «sexolog» har faktisk jobbet som samlivsrådgiver. Han satte ord på tanker mange fortsatt har i et splittet parti.

LES OGSÅ: Pappa Ropstad kjenner ikke igjen bildet som tegnes av sønnen

«Det er ikke bare å knipse»

– Vi har mistet mange gode folk, folk som har vært brennende engasjert. Det er ikke bra, sa Ulstein, som var på rød side i KrFs retningsstrid.

Ulstein har valgt å utøve KrFs politikk og praktisere regjeringsprogrammet sammen med Frp og de andre borgerlige partiene. Han brukte mye tid på KrFs interne følelsesliv akkurat nå:

– Selv om vi her er flere enn vi noen gang har vært på en slik landskonferanse, så er det ikke bare å knipse og gire oss opp og si at det skal være god stemning. Jeg tror mange av dere må gjøre som meg og kjenne etter: Har vi tro på dette prosjektet her? Og kanskje våge å kjenne på nyansene, noe man ikke var så gode på i høst. Det er lov å være skuffet, fortsatt å være i tvil – og å være begeistret.

KrFs lille samlivskurs

For KrF er helgens store konferanse i praksis et politisk samlivskurs: Etter at alle vedtak er fattet og partiet nå er i regjering, forsøker begge fløyer i et fortsatt splittet parti å føle seg frem til hverdagen igjen. Der politiske gjennomslag teller mest.

I sin tale til forsamlingen kom også eks-leder Knut Arild Hareide med sine råd til partifellene. Forrige torsdag, på akkurat samme konferansehotell, trakk han seg som partileder.

LES OGSÅ: KrF støttet Ropstad med stående applaus

Begeistring – og blandede følelser

Han gjestet retningsstriden:

– Vi må ikke glemme at absolutt alle gjorde det som de mente var best for KrF og for landet. Dere kan se på sidemannen og vite at den personen ville det beste for KrF og tok sitt valg ut fra det. Nå har vi gjort avklaringen. Og det er det politiske engasjementet som skal binde oss sammen. Det er like sterkt – og det er dette vi skal løfte i tiden fremover.

Overfor Vårt Land utdyper han:

– I salen her er det stor begeistring – og noen som har blandede følelser. Det er noe vi må leve med. Det er viktig for meg å gi honnør for de gjennomslagene vi har fått. Uavhengig av hvor vi står, kan vi være glad for dem.

– Vær rause, gi hverandre tid

Tirsdag denne uken ble den utvidede Solberg-regjeringen presentert på Slottsplassen. Men landsstyremøtet som forrige torsdag skulle avgjøre regjeringsdeltakelsen var delt på midten. Hendelsen for bare én uke siden var et sjeldent politisk drama bak lukkede dører.

Fungerende leder Olaug Bollestad mante også til samling. Om den splittede tilstanden sa hun:

– Vi må ikke skyve dette under teppet. Det må være takhøyde for uenighet i KrF. Det må være rom for usikkerhet. Vi må være rause med hverandre – og gi hverandre tid, sa Bollestad og fortsatte:

Jeg har en oppfordring til oss alle: Det er nå vi må finne sammen – og vi må ikke tillegge hverandre motiver, men må huske: Hvorfor er vi med i KrF? Vi må holde sammen om det som forener oss.

LES OGSÅ: Bollestad parkerer lederdebatt – tar oppgjør med «umenneskelig» pressekjør

Høye skuldre

Selv om alle talerne snakket om forsoning etter retningsstriden, forteller deltakere som sto på den tapende røde siden at KrF-ere fortsatt er preget av høye skuldre og at tilliten partifeller imellom er skadet. At landsstyremøtet sist uke ble så jevnt, og et fåtall som sto på rød side avgjorde møtet til fordel for regjeringsplattformen, gjør det ikke enklere.

Men bildet er ikke entydig. Andre på rød side har i større grad satt punktum og er opptatt av å komme seg videre. Der er budskapet av dagens regjering fortsatt ikke er førstevalget, men at man fikk statsrådposter og seire på felt som var viktige for mange på rød side.

Fra folk som sto på blå side er budskapet at det er godt å møte partifellene igjen som et først skritt på veien mot samling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter