Nyheter

'Åpen Folkekirke misbruker makten de har'

Leder i Stavanger bispedømmeråd, Marie Grastveit, er skuffet over Kirkerådets bispeutnevnelse. – De gjør det vanskelig for seg selv, sier hun.

– Folk føler seg maktesløse. Jeg vet ikke om de kommer til å gidde å engasjere seg i kirken lenger. Jeg er bekymret for at en del kan komme til å melde seg ut av Den norske kirke. Det er et realistisk scenario. Kirkerådet har gjort det vanskelig for seg selv, sier Bispedømmerådsleder i Stavanger, Marie Grastveit.

Fredag formiddag ble den nytilsatte biskopen Anne Lise Ådnøy presentert på en pressekonferanse i Stavanger domkirke. Ansatte og frivillige møtte opp for å ønske den nye biskopen velkommen.

Men stemningen var ikke bare harmonisk. Både den rådgivende lokale avstemmingen, Stavanger bispedømmeråd og Bispemøtet pekte nemlig på en annen kandidat enn Ådnøy: Karmøy-prost Helge Gaard.

Gaard vant de lokale voteringene også i 2017, da Kirkerådet valgte Ivar Braut til biskop.

Skuffet

Marie Grastveit gir åpent uttrykk for sin skuffelse da hun snakker med Vårt Land i etterkant av pressekonferansen.

– Det handler ikke om Anne Lise Ådnøy som person. Likevel er det veldig skuffende at de lokale avstemningen blir sett bort ifra når så mange har brukt så mye tid på å engasjere seg, sier Marie Grastveit.

Hun forteller om menighetsråd som har ringt til henne for å spørre om «det er vits å stemme».

– Jeg har sagt ja, fordi jeg håpte Kirkerådet ville høre på oss, i motsetning til det de gjorde forrige gang. Men nå har de altså valgt å gå imot et overveldende stort lokalt votum, sier Grastveit, som er bekymret for hvilke konsekvenser Kirkerådets avgjørelse kan få.

LES MER: Kirkerådet kjører sin egen agenda, mener Helge Gaard

– Mener du avgjørelsen er udemokratisk?

– Ja, det mener jeg, selv om Kirkerådet er demokratisk valgt. Men det er en forskjell på å ha makt, og å bruke makt. Jeg opplever at Åpen Folkekirke med dette misbruker makten sin, når de hadde muligheten til å vise at de var åpne.

Mens Ådnøy vier par av samme kjønn, gjør Gaard det ikke.

– Tror du avgjørelsen handlet om likekjønnet vigsel-spørsmålet?

– Det handler ikke utelukkende om det, men om helhetlig teologisk profil. Dette er to svært ulike kandidater. For oss har det vært særlig viktig at Helge Gaard var åpen for stedsegne menigheter med ulik profil i blant annet liturgi. Det har Anne Lise Ådnøy sagt hun er mer skeptisk til, sier Grastveit.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter