Nyheter

Gaard: – De kjører sin egen agenda

For andre gang var Helge S. Gaard klar favoritt til å bli ny biskop i Stavanger, men heller ikke denne gangen ble han valgt av Kirkerådet.

Torsdag kveld ble det klart at Kirkerådet har valgt å tilsette domprost Anne Lise Ådnøy som ny biskop i Stavanger. Hun fikk åtte stemmer mot seks stemmer til Gaard.

Det står i kontrast til rådene som ble gitt i forkant. Stavanger bispedømmeråd rangerte Helge S. Gaard som sitt førstevalg til Kirkerådet, og Ådnøy som nummer tre. Også landets biskoper ønsket Gaard som ny biskop i Stavanger, med åtte førstestemmer mot Ådnøys fire førstestemmer.

– Jeg hadde ikke gjort dette

Til Vårt Land sier Gaard at han hadde forventet at Kirkerådet denne gangen ville lytte til anbefalingene.

– Jeg var skeptisk til å stille opp en gang til ut fra erfaringen fra sist valg. Men jeg hadde tro på at hvis jeg fikk bred støtte så ville Kirkerådet lytte til det.

Gaard synes det ser ut som flertallet i Kirkerådet ikke lytter til de lokale stemmene.

– De kjører sin egen agenda. Jeg hadde ikke gjort dette som leder i de styrer som jeg er styreleder for. Det gjør noe med motivasjonen til de som er på lokalt plan, sier Gaard.

LES OGSÅ: Helge S. Gaard sa ja til å stille under tvil

Ikke vært et mål

Gaard er i dag Karmøy-prost, men har også tidligere vært høyaktuell som biskop i Stavanger. I den forrige avstemningsrunden i 2017, der nå nylige avgåtte Ivar Braut ble valgt, fikk også Gaard flest stemmer i forkant av Kirkerådets valg.

 Er du skuffet over å ikke bli biskop i Stavanger?

– Jeg har aldri egentlig hatt noe mål om å bli biskop. Jeg er mer skuffet over at vi ikke får mulighet til å komme i gang med å møte utfordringene i Den norske kirken og bispedømmet, svarer Gaard.

Nå blir det fortsatt fokus på menigheten i Karmøy prosti, fortsetter prosten.

– Og det gjør jeg med stor glede. Antallet stemmer var gått ned i denne runden i forhold til sist. Det ligger i strategiplanen å få opp antallet stemmer, men vedtak som dette gjør det ikke lettere.

LES OGSÅ: Helge S. Gaard fikk flest stemmer

Ønsker Ådnøy lykke til

I flere runder tidligere har Gaard fungert som biskop, noe han omtalte som «interessant og meningsfullt» da Vårt Land intervjuet ham i desember.

– Det som gjorde meg i tvil nå, var prosessen sist. Den er langtekkelig og litt uforutsigbar, i og med at det er mange uker fra avstemningen til Kirkerådet avgjørt, og de står fritt til å velge den de vil av de tre til slutt uansett, sa Gaard om hans egen skepsis til å stille denne gangen.

Selv om han gjerne skulle ønsket et annet utfall, og blitt Stavanger-biskop selv, er det ingen vonde følelser opp mot Anne Lise Ådnøy som får jobben:

– Ådnøy er en flott kandidat, så jeg ønsker henne alt vel i stillingen, sier Gaard.

LES OGSÅ: Anne Lise Ådnøy møter Gud overalt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter