Nyheter

Avblåser all lederdebatt

Olaug Bollestad parkerer alle muligheter for å bli lansert som alternativ lederkandidat til Kjell Ingolf Ropstad. Tar generaloppgjør med «umenneskelig» pressekjør.

Hun innrømmer at ord om å ta de oppdrag partiet vil gi henne kan ha vært tvetydige. Men nå feier Bollestad all tvil til side i dette intervjuet med Vårt Land:

– Er du selv kandidat – på lik linje med Kjell Ingolf Ropstad – til å være kandidat til ledervervet på permanent basis?

– Nei, jeg har pekt på Ropstad og han bør bli KrFs neste leder, svarer Bollestad.

Hun gjentar at det ikke skal være noen tvil: Det er Ropstad – og ingen annen.

LES OGSÅ: – Veldig spesielt at partileder Grande undergraver en regjeringskollega

«Abdiserer ikke»

Noen ganger de siste ukene har Bollestad påpekt at «hun tar de oppgavene som partiet ber om» og at «det har hun alltid gjort». Så sent som i Stavanger Aftenblad denne uken fremhevet hun Ropstad, men sa samtidig at saken nå lå i valgkomiteen. Og det betyr ikke «at jeg abdiserer selv».

Vårt Land skrev torsdag om at det i enkelte fylker var ønsker om at valgkomiteen også burde vurdere Bollestad på lik linje med Ropstad. For hun er tross alt partiets fungerende leder og hadde ikke slike spiss rolle i KrFs strid om veivalg.

Være «litt mor»

– Likevel: Din sterke anbefaling er at KrFs leder bør være Ropstad?

– Ja. Når jeg har uttalt at jeg ikke vil abdisere, så handler det om dette: Hvis partiet vil at jeg som nestleder skal være med å løfte Kjell Ingolf, så vil jeg bidra til det. Jeg har vært med på å bygge ledere før – det vil jeg gjerne være med på nå. Den muligheten er det nå opp til partiet å gi meg.

Bollestad serverer masse ros av Ropstad og prater om klokskap, forhandlingsstyrke, strategiske evner – samt evnen til å inkludere folk.

– Og så kan jeg være «litt mor» oppi dette – og da mener jeg det godt: Være med og gi Ropstad noen gode råd på veien.

– Så lederdebatten i KrF kan avlyses?

– Ja, det mener jeg.

LES OGSÅ: Derfor sier Erna Solberg nei til eget bistandsdepartement

Er drittlei

– Men enkelte i partiet finner det underlig at du som faktisk er fungerende, men likefullt sittende leder i partiet ikke skal rykke opp?

– Nei, før jeg ble konstituert som leder sa jeg akkurat det samme. Vi trenger nå ingen debatt om leder.

Dermed har de fleste sentrale KrF-profiler samlet seg rundt Ropstad – og løpet kan være lagt: Hans Olav Syversen gjentar og gjentar at han ikke er aktuell og nevner Ropstad. Og i NRK Lørdagsrevyen for en uke siden var budskapet fra Knut Arild Hareide: Ropstad « vil være en veldig god partileder, om han er villig.»

Bollestad holder lørdag formiddag ledertalen under KrFs store landskonferanse, som samler over 400 utsendinger. Overfor Vårt Land gir hun en situasjonsbeskrivelse, med friske uttrykk:

– Det partiet – og pressen trenger – er å skrive om noe annet enn interne forhold i KrF. Jeg er virkelig ikke med i KrF bare fordi det er stilig å være i posisjon, men fordi jeg mener noe. Jeg er drittlei av at det bare handler om interne greier. Nå må vi ut og jobbe. Ja, få på oss støvlene.

LES OGSÅ: Ulstein inn på motstanderlaget

Et oppgjør

Etter at KrF fikk barne- og familieministeren og Ropstad måtte beklage utsagn om tvillingabort i TV-debatt, har han og partiet stått i en voldsom storm: Grilling i TV-intervjuer fra journalister «i flokk», knallharde angrep i sosiale medier – og i nettsamfunnets undergrunn handler det om ren sjikane.

Innad i KrF signaliserer apparatfolk overfor Vårt Land: Har vi i KrF vært uenige, så binder i alle fall angrepene oss sammen.

– Hva tenker du om disse utfallene mot nestlederkollega Ropstad?

– Det er grådig urettferdig. Ropstad har vist mot – han tør å stille opp i og ta vanskelige debatter. Men som samfunn går vi i grøftene. Den påkjenningen han er blitt utsatt for, er nærmest umenneskelig. Skal vi ha folk i politikken, må samfunnet tenke igjennom hvordan de behandler unge folk. Det går «fadosten» ikke an.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter