Nyheter

Etterlyser klarere kjøreregler etter prestekonflikt

Etter en lang debatt tirsdag bestemte menighetsrådet i Spjelkavik menighet seg for å utsette håndteringen av prestekonflikten til biskopen har fått sett nærmere på saken.

Vårt Land skrev denne uken at to unge prester har sluttet i Spjelkavik menighet kort tid etter ansettelse grunnet interne konflikter. Én av prestene sluttet etter blant annet stridigheter om synet på likekjønnet vigsel, og uenighet om andre teologiske problemstillinger. Én annen sluttet av beslektede årsaker.

I forkant av menighetsrådsmøtet tirsdag ble det fremmet et forslag om at ansatte som ikke kan innfri et minstekrav til toleranse og samarbeidsvilje bør vurdere å si opp.

På menighetsrådsmøte tirsdag 22. januar ble det bestemt å utsette vedtak til biskopen har fått jobbet mer med saken. Det var Sunnmørsposten som først skrev om saken.

Les også: Prester slutter etter konflikt

Høyre plan.

Spjelkavik menighet har tre prester, og én av dem har reagert så sterkt på den sist ansatte kappelanen at han nektet å forrette, dele nattverd, eller være i gudstjenestefellesskap med kollegaen.

Menighetsrådsleder Ketil Hjelset sier at for dem er det prinsipielle i håndteringen av slike saker særlig viktig. Han etterlyser klare retningslinjer og regler for denne type situasjoner, slik at det ikke blir opp til den lokale menigheten å finne ut hvordan de skal håndteres.

– Vi ønsker å løfte dette opp på et høyere plan, alle disse gamle stridsspørsmålene må behandles på en måte som gjør at problemene ikke havner i den lokale menigheten. I den lokale menigheten må man kunne samarbeide og akseptere hverandre på alle felt, ellers går det ikke, sier Hjelset.

Løsningen i konflikten så langt er at prosten har ordnet det slik at den unge kappelanen har byttet menighet med en prest fra et annet sokn i et halvt år. Den nyansatte kappelanen som nylig forlot Spjelkavik menighet var godt likt, ifølge menighetsrådslederen.

Les også: Bispedømmerådsleder reagerer på splittet kirke

Fellesskap.

Biskop Ingeborg Midttømme har vært involvert i saken siden sommeren 2018.

– Jeg har hatt samtaler med prestene og prosten i fellesskap, jeg syns vi har kommet ganske langt i prosessen, så jeg ble litt overrasket da jeg så saken, sier Midttømme med henvisning til oppslaget i Sunnmørsposten før helgen.

Midttømme sier at de har erfaringer med lignende tilfeller fra tidligere, og at det som har vist seg å være effektivt i slike konflikter tidligere er å møtes og ha en åpen samtale.

– Når vi er flere som sitter ved samme bord så skaper vi en felles forståelse, sier hun.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter