Nyheter

Ulstein inn på «motstanderlaget»

Dag Inge Ulstein ville helst gått inn i en rødere regjering, men håper som statsråd å bidra til å trekke Solberg-regjeringen mest mulig inn mot det politiske sentrum.

Bilde 1 av 2

Ulstein ble tirsdag morgen møtt med tittelen «Sexolog (KrF) blir utviklingsminister», og har i intervjuer sagt at «sex er det beste som finnes» og «utrolig digg». Overfor Vårt Land velger han å avsanne den pikante yrkestittelen først som sist:

– Det er jo mye du kan koble med sex og debut og KrF og stilling og misjonær som gjør dette enda mer spennende, men jeg kan jo avkrefte med en gang at jeg er sexolog, så blir det litt færre klikk på VG, smiler den ferske statsråden etter så vidt å ha prøvesittet kontorstolen etter Nikolai Astrup.

LES OGSÅ: Ropstad: – Eg håper folk dømmer meg for det eg gjer framover

Gikk for rød side

38-åringen støttet helhjertet partileder Knut Arild Hareides «røde» linjevalg for KrF, men blir nå utviklingsminister i en borgerlig regjering der også høyrefløypartiet Frp sitter. Han erkjenner at han nå kan bli oppfattet som KrFs «røde alibi» i regjeringen.

– Var du i tvil om å si ja?

– Det var jo mange spørsmål vi måtte ha inn i den avveiningen, men når denne muligheten kom til å være med på å påvirke noe så viktig som utviklingspolitikk, og med støtte fra kona mi Ingjerd og barna, så tror jeg dette går bra.

– Men måtte du gå runder med deg selv før du sa ja?

– Ja, med både meg selv og familien og flere andre. Det tror jeg mange forstår etter den høsten vi hadde, og etter at jeg egentlig hadde tatt et valg om ikke å være i politikken på samme måten som før, sier Ulstein.

Travel firebarnsfar

Fram til i høst var Dag Inge Ulstein finansbyråd for KrF i Bergen, i byråd med Ap og Venstre, men gikk da midlertidig ut av politikken for å få mer tid til familien.

Den fotballglade sunnmøringen er for lengst blitt naturalisert bergenser og bedyrer at Brann stadion – på godt og vondt – er et av hans favorittsteder. Nå får han en annen Brann-supporter som sjef, og som firebarnsfar er han og kona Ingjerd blant dem som for lengst har gjort som statsminister Erna Solberg etterlyste i nyttårstalen.

Får familien til Oslo

– Hvordan klare å kombinere den krevende statsrådjobben med familie og oppfølging av fire barn?

– Det var ikke et enkelt valg i familierådet. Jeg tror det handler om at dette er et prosjekt som vi står sammen om, og der vi tror vi kan få det slik at totalen for oss blir god. Det vil bli litt pendling først, men så satser vi på å flytte familien over hit til Oslo, slik at vi kan få sett hverandre så mye som mulig.

LES OGSÅ: Blanda kjensler for Hareide då statsrådane blei presentert

Studentprest og Salem-leder

Den tidligere studentpresten og ungdomslederen i Salem Misjonsforsamling har gjort et poeng av at han og kona ventet med sex til de hadde giftet seg, og dessuten at Gud er viktigere for ham enn sex.

Ulstein har en bachelor i teologi og en bachelor i arbeidslivs- og organisasjonspsykologi. Før han ble heltidspolitiker i flere år, var han utviklingsleder ved Haraldsplass Diakonale Sykehus i Bergen. Der var han blant annet samlivsrådgiver.

– Hva er din drivkraft når du nå blir utviklingsminister?

– Jeg har vært opptatt av utviklingsspørsmål siden unge år, og dette er kanskje noe av det viktigste og beste jeg kan gjøre. Det var derfor det var så lett å si ja når vi hadde tatt rundene i familien. Jeg er så glad for å kunne være med å engasjere meg – og engasjere andre – på et felt som trengs mer enn noen gang.

KrF-gener i slekten

Ulstein vokste opp i vesle Solevåg på Sunnmøre, i et solid, kristent hjem. Moren har arbeidet som jordmor og sykepleier, mens faren har jobbet med økonomi, men aller mest som predikant.

Med en morfar, Knut Toven, som var KrF-ordfører og senere stortingsrepresentant, er det ikke helt overraskende at Ulstein endte som politiker for det partiet som nå tar et historisk linjevalg i norsk politikk.

Morfaren er et forbilde for den ferske utviklingsministeren, til tross for at han døde i 1980, like før Dag Inge ble født.

LES OGSÅ: Abort-demonstranter møtte Solberg-regjeringen på slottsplassen

Ville fly inn flyktninger

Ulstein er en sterk tilhenger av å opptre solidarisk for å hjelpe flyktninger og asylsøkere. Under flyktningkatastrofen i 2015, da ikke minst et stort antall krigsflyktninger fra Syria søkte seg mot Europa for beskyttelse, slo han til lyd for å opprette en flybro fra Middelhavet til Bergen.

– Politikere må si upopulære ting. Vi snakker om å miste velgere eller om å redde liv. For meg er valget lett, svarte Ulstein da Sunnmørsposten i 2015 spurte om han ikke var redd for å bli upopulær med forslag om å ta imot enda flere flyktninger.

Nå skal han inn i en regjering som i sin politiske plattform fra Granavollen skriver at «regjeringen vil bruke Norges posisjon, blant annet som bistandsyter, til å sikre flere returavtaler og øke aksept for prinsippet om at alle land har plikt til å ta imot egne borgere».

Bistand og asylretur

– Vil du kunne føre en politikk der Norge i praksis vil lokke med bistand, eller true med å trekke bistand, for å sikre returavtaler?

– For det første er det helt klart at jeg og KrF står helt og fullt på den gode regjeringsplattformen. Utviklingspolitikk kan nettopp være med på å bygge land og samfunn for å gi folk bedre helse og arbeid, og motvirke flukt. Noe av det viktigste vi gjør med fornybarpolitikk og internasjonal bistand er jo å bidra til å løfte land som er i utfordrende situasjoner med konflikter og ustabilt styre, sier Dag Inge Ulstein, som blir den tredje utviklingsministeren fra KrF.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn har vært utenriksjournalist i Vårt Land i en årrekke, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter