Nyheter

Prester slutter etter konflikt

To unge prester i Spjelkavik kirke har på kort tid sluttet på grunn av konflikter. Menighetsrådet vil anbefale at ansatte som ikke kan samarbeide vurderer å slutte.

To prester har avsluttet sin tjeneste kort tid etter ansettelse i Spjelkavik kirke i Ålesund, én av Den norske kirkes største prestegjeld. Konflikt om synet på vigsel av likekjønnede skal ha vært én av årsakene, ifølge møteinnkalling i Spjelkavik menighetsråd.

– Dette er helt ødeleggende for menighetsarbeidet, sier menighetsrådets leder Ketil Hjelset.

Godt likt

Hjelset sier at for et år siden ble en ung prest ansatt i menigheten. Han blir beskrevet som mer liberal enn de to prestene som allerede var i menigheten. Én av disse reagerte så sterkt på den nyansatte at han nekter å forrette, dele nattverd, og gudstjenestefellesskap med sin nye kollega. Den nyansatte presten har forøvrig på kort tid fått et godt renommé i menigheten, ifølge menighetsrådslederen.

– Det jeg har fått av tilbakemeldinger er for det meste at folk er ordentlig fortvilte over at han har gått ut, sier Hjelset.

Sakspapirene til møtet i menighetsrådet sier «Vi kan ikkje tillate at teologiske spørsmål som er avgjorde på høgare nivå, blir sett på spissen lokalt, då det er heilt øydeleggjande for arbeidet i kyrkjelyden».

Ikke samarbeide

Også en annen prest har tidligere sluttet av beslektede, men ikke direkte teologiske årsaker, ifølge menighetsrådslederen.

Menighetsrådet har nå foreslått et vedtak som sier at ansatte som ikke kan samarbeide på tvers av teologiske uenigheter bør vurdere å avslutte sin tjeneste i kirken.

Uvanlig

Martin Enstad, leder for Presteforeningen sier at han ikke er kjent med at vigselsliturgiene har blitt et vanlig eller stort konflikttema etter vedtaket på kirkemøtet i 2016.

– Tvert imot har jeg en opplevelse av at det har gått seg til mange steder, sier han.

Etter det Enstad kjenner til er det uvanlig at prester slutter som følge av teologiske konflikter innad i menigheten.

Det var Sunnmørsposten som først skrev om saken.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter