Nyheter

Ytre høyres «vennlige» ansikt

Lokker med aksjoner og samhold. – Er farlig, mener tysk journalist.

Bilde 1 av 2

«Det er ikke kriminelt å elske sitt hjemland.»

Slik åpner en video på Youtube, som presenterer identitærbevegelsen i Bayern.

– Vi er ikke hjerteløse, men vi er ikke hjerneløse heller, sier en ung mann, med musikk i bakgrunnen.

Bilder av fjell, åkre, joggende unge i skogen, klipp fra møter og demonstrasjoner. Kamptrening, unge jenter som sier »Mennesket er skapt fritt, men født i lenker» og «Vi ønsker en fredelig og åndelig forandring».

LES OGSÅ: – Vil endre hvordan folk tenker

Små, men farlige

Dette er en film hvor identitærbevegelsen i Bayern forteller om seg selv. Identitäre Bewegung (IB), som de heter i Tyskland, er en ekstrem høyrebevegelse. De teller ikke så mange – rundt 300. Men støttespillerne er langt flere, ifølge den tyske journalisten Martin Bernstein. Han følger miljøet tett i jobben som reporter i Süddeutsche Zeitung i delstatshovedstaden Munchen. Han sier:

De er små, men farlige.

Antallet ytre høyre-grupper i Tyskland øker.

LES MER: Storbritannia rømmer hjemmefra, Ungarn arrangerer fest, og Italia bruker penger de ikke har. Hvem skal holde styr på søskenflokken når mor forlater dem?

Tyskland for tyskere

Identitærbevegelsen vil ha bare tyskere i Tyskland. Dessuten er folk bare tyskere hvis de lever på en bestemt måte.

Alle folk skal ha hver sin kultur, sier de.

– Det er kanskje en liten bevegelse, men den er farlig, sier Martin Bernstein.

– De skjuler seg bak et vennlig, intellektuelt ytre, men egentlig vil de at alle ikke-etniske tyskere skal ut av landet. De står for en kulturell rasisme, som ikke handler om etnisitet eller biologi, sier han.

Målet deres er et annet land, rett og slett. Og det er ikke akkurat demokratisk, liberalt demokrati de lengter etter. Om det ikke er fascistisk, er det ikke langt unna, mener Bernstein.

Les historien om Alfred Wiener mellomkrigstidens Tyskland: Han så før mange andre, at dersom ikke ­antisemittismen ble kontrollert, ville det føre til barbari

Aksjonister

En søndag morgen vinteren 2016, før kirketid, hang et kjempestort banner med identitærbevegelsens symbol fra et av spirene på Münchens Frauenkirche, nesten hundre meter høyt. Etter kort tid var banneren borte, men aksjonen ble dokumentert på sosiale medier.

Et annet eksempel er da Münchens innbyggere en dag våknet til fortau, husvegger og trafikkskilt sprayet med IB-logoen. Også slagord var malt i gult og svart, som er bevegelsens farger.

– Det er sånn de driver. «Spennende», provoserende handlinger og aksjoner og «kule» stunts. Det kan virke tiltalende på unge mennesker, tror han, og fortsetter:

– Ser du på hjemmesider, ser det tilforlatelig ut. De går rundt i fjellet, driver idrett, synger rundt leirbålet, tar en øl, eller kaffe, drar på helgeturer i de bayerske fjell. Det er en slags teambuilding som jeg tror tiltrekker mange, særlig de unge.

Det de ikke gjør, er å løpe rundt i nazi-uniformer og synge anti-semittiske nidviser. Det er de for smarte til. De er det ytre høyres intellektuelle.

Noen av tilhengerne gjorde nettopp det 25. august i fjor. I nazi-lignende, brune uniformer opptrådte de truende på folk i gatene.

– Da tok ledelsen i bevegelsen avstand fra hendelsen offisielt, vel og merke. De ønsker å holde fasaden, sier Bernstein.

LES OGSÅ: Send potetene, glem politikken. Politiske uenighet kan ødelegge familiemiddagen

Øker

I Tyskland er det Götz Kubitschek som er mesterhjernen bak alle ytre høyre-bevegelsene. Han gir ut bøker, samler interesserte til seminarer og helgesamlinger for å diskutere ideer og mål. Han forsøker å gi det ekstreme høyre et intellektuelt fundament.

Bernstein mener at grupper som identitærbevegelsen flytter grenser for hva som er lov å si og gjøre. Og at de har allerede klart det, til en viss grad. Folk ser flere steder - på Twitter og Facebook, på plakater eller under aksjoner, at det blir ytret ting som ikke ble ytret før.

– Når du leser for eksempel innvandringsfiendtlige utsagn overalt, flyttes grensene for hva som er akseptabelt å si, sier Bernstein.

Han mener en del «sovende høyre-ekstreme aktivister» etterhvert kommer fram. Han ser helt tydelig at det er flere grupperinger på det ytterste høyre enn før.

– Økningen har vært parallell med Afd (Alternative für Deutschland) sin framgang, sier han.

Han mener det politiske klimaet sakte forandres, i Tyskland. Det bekymrer ham.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter