Nyheter

Landsstyreleder i NMS tar selvkritikk

Helge S. Gaard, mener ikke bispekandidaturet hans har stått i veien for jobben som landsstyreleder i NMS i den turbulente tiden. – Men jeg forstår at noen kan tenke det, sier bispefavoritten.

Den siste uken har Vårt Land omtalt konfliktene som har kommet opp i Det Norske Misjonsselskap (NMS) i kjølvannet av nedskjæringene i organisasjonen. Til nå har kritikken vært særlig rettet mot NMS Eiendommers håndtering av beboerne på Misjonærhjemmet i Oslo, og av dårlig kommunikasjon rundt oppsigelser av ansatte i eiendomsselskapet.

Bispeaktuell

Helge S. Gaard er landsstyreleder i NMS og for tiden aktuell som biskop i Stavanger, der han så langt har fått flest stemmer fra både Stavanger bispedømmeråd og landets biskoper. 24.-25. januar avgjør Kirkerådet hvem som blir ny biskop i Stavanger.

– Hvordan er det for deg å være landsstyreleder i en organisasjon det stormer rundt samtidig som du stiller som biskop?

– Det har ikke vært noen motsetning i det. Det som har vært krevd av meg i det å stille opp som kandidat som biskop, krevde mest av min tid tidlig på høsten. Nå er det mer ventemodus der. Det betyr at jeg har tid til å gjøre den jobben jeg har som landsstyreleder. Fokuset på kandidaturet har ikke tatt noe fokus vekk fra det styrevervet jeg i NMS.

– Tett på

– Av kildene vi har pratet med er det flere som har uttalt at bispekandidaturet ditt har stått i veien for ditt engasjement i det som har skjedd. Kjenner du deg igjen i det?

– Jeg ser at noen kan tenke det, ut ifra det at jeg så langt har vært i bakgrunnen. Men jeg kan love at jeg er tett på, og har hatt veldig tett kontakt med generalsekretær som har holdt meg løpende orientert. Jeg har også lest og svart på e-poster som er kommet med spørsmål og bekymringer. Men det handler om at jeg er siste ledd i disse prosessene – det er andre som skal ta tak i ting først. Jeg tror ingen av dem som har henvendt seg til meg ikke har fått svar. Det har de fått i løpet av veldig kort tid.

– Har du mottatt varsler eller forespørsler angående håndtering av oppsigelser? Hvordan har du i så fall håndtert disse?

– Jeg får en del e-poster der jeg registrerer anliggende og drøfter det med generalsekretær som er vår daglige leder og som styrer på vegne av Landsstyret. I noen tilfeller der generalsekretæren har hatt det veldig travelt og jeg vet svaret, kan det hende at jeg svarer. Men jeg er arbeidsgiveren hans, støtter opp om ham etter beste evne og styrer gjennom ham.

Overordnet ansvar

Flere ansatte i NMS har brukt ord som «krisestemning» og «kaos» om situasjonen som nå er i organisasjonen. Hvordan går det inn på deg som landsstyreleder?

– Det er flere parallelle prosesser som skjer nå. Jeg holder meg orientert om det som skjer i NMS Eiendom, men det er et eget styre som håndterer situasjonen der. Vi har et godt profesjonelt styre der som vi har tillit til. Vi vil selvsagt ha en ryddig og god prosess også i NMS Eiendom og vi følger med på det som skjer, men det er generalsekretæren i NMS som holder den daglige kontakten med dem. Det er klart at Landsstyret har et overordnet ansvar og har pålagt NMS Eiendom om å komme i balanse med driften. I tillegg har hovedstyret vedtatt at vi må kutte i budsjettene for hovedorganisasjonen – dermed blir det oppsigelser av ansatte også der. Det er en prosess jeg er tettere på siden generalsekretæren effektuerer Landsstyrets vedtak og som leder er jeg arbeidsgiver for generalsekretæren. Dette er ikke plutselige vedtak, dette er noe vi har jobbet med i nesten ett år for å kutte ned på utgiftene og for mest mulig å skjerme de ansatte. Fra Landsstyret sin side er det ikke krisestemning, vi mener vi har kontroll med situasjonen i NMS og tenker offensivt om at mest mulig støtte skal gå til de formål NMS har satt opp i våre samarbeidskirker. For dem som mister jobb er det klart det oppleves som krise. Vi synes det er smertefullt både for de som mister jobb og for at NMS mister gode medarbeidere. Man slanker ikke en organisasjon uten at det smerter.

– Har Landsstyret fulgt ansatte og frivillige godt nok oppi denne saken?

– Vi har pålagt administrasjonen å spare inn 3,3 millioner kroner, og vi har full tillit til at administrasjonen utfører dette etter beste evne og ut fra de ressurser som er tilgjengelig. Vi kan alltid følge opp bedre og tar selvkritikk på det som ikke har vært godt nok.

– Hvordan følger Landsstyret opp saken nå, og vil dette komme opp på møtet 1. februar?

– Ja, det var allerede bestemt i fjor. Vi har kontinuerlig behandling av den prosessen som pågår og holdes orienterte om utviklingen. Jeg er stadig i samtale med generalsekretær når noe meldes tilbake til oss som ikke ble slik det var tenkt.

Forstår frustrasjon

– Du har vært engasjert i NMS i mange år. Hvordan føles det å se at organisasjonen rammes av så mye uro?

– Jeg skjønner godt at mange er frustrerte. Vi skulle ønske at vi kunne gå på som før. Det er frustrerende når vi er med og gjør en forskjell rundt om i verden og så blir vi begrenset av økonomien. Vi håper at det er kartleggingsarbeidet som gjør folk usikre og at resultatet ikke blir så drastisk som mange frykter. Vi kunne sikkert gjort noe annerledes, og dessverre kan vi som en misjonsorganisasjon ikke gi sluttpakker slikt som bedriftslivet ellers gjør. For de som mister arbeid blir det en krise og det er vi lei oss for.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter