Nyheter

Fretex-rettssaken: – Kjenner meg ikke igjen i at jeg styrer med hard hånd

Konsernsjefen i Fretex, Trond Ivar Vestre, mener karakteristikker mot ham i en Vårt Land-reportasje er feil. I retten fredag forklarte også styreleder Thorgeir Nybo seg.

Per-Yngve Monsen. Varslersak mot Fretex i Oslo tingrett.

I søksmålet mot Fretex om usaklig oppsigelse av Per-Yngve Monsen var fredag to tidligere styreledere i Fretex Norge innkalt for å forklare seg. Den ene var Thorgeir Nybo.

Høsten 2016 mottok han et varsel fra Monsen og tre andre ledere i Fretex Øst-Norge mot seg som styreleder og mot konsernsjef i Fretex, Trond Ivar Vestre. Nybo meldte seg inhabil til å behandle saken. I retten spurte Vestres advokat Kurt Weltzien hvorfor Nybo, som var inhabil, likevel dukker opp igjen i historien etter at styret i oktober valgte BDO som gransker.

Overrasket

I desember 2016 møtte Nybo til en samtale med BDO som del av granskingen av varselet fra de fire Fretex-lederne, og møtte da BDOs advokat Erling Grimstad. Nybo hadde tidligere benyttet Grimstad og BDO som rådgiver sommeren 2015 i håndteringen av et annet varsel, fra en kjedesjef i Fretex som mistet sin stilling. BDO var ekstern varslingskanal for Fretex, med en digital løsning.

– Jeg tror ikke at jeg i midten av oktober reflekterte over at her er det mulighet for å møte Grimstad igjen. Overraskelsen min var at jeg møtte samme ansikt som tidligere hadde vært rådgiver, sa Nybo til retten.

Vestres advokat Weltzien spurte Nybo hva han sa til Grimstad i møtet i desember.

– Jeg tror at jeg på dette tidspunktet hadde fått tak i Monsens bok Muldvarpen, der han skriver takk til Grimstad i Økokrim for at de tok saken. Grimstad står ved navns nevnelse i Monsens bok. Etter et kvarters samtale valgte han å pakke sammen notatblokka og forlate møtet, sa Nybo.

Nybo satte dette i sammenheng med at han hadde inntrykk av at Monsen med flere var opptatt av at BDO skulle granske Fretex. Like etter møtet, 6. desember, skrev Grimstad et brev der han anbefalte at BDOs oppdrag i saken ble avsluttet. Grimstad understreket at det var avgjørende at Fretex Norge «har tillit til vår undersøkelse og vurdering». Nybo sa at han ikke er enig i at han hadde kommet med en «innsigelse» overfor Grimstad, men at han ga uttrykk for «en undring» over at Grimstad skulle være gransker.

LES OGSÅ: Monsen mener Fretex kunne unngått stor omorganisering

Per-Yngve Monsen. Varslersak mot Fretex i Oslo tingrett.

Misnøye eller varsel

Territorialleder Jan Peder Fosen, nest øverste leder i Frelsesarmeen, var Nybos forgjenger som styreleder i Fretex. Han forklarte at han ikke oppfattet som varsel de første e-postene som kom fra en kjedesjef i Fretex til ham og daværende nestleder Thorgeir Nybo våren 2015. E-posten tok opp ukultur i Fretex, misnøye med konsernsjef Trond Ivar Vestre og bekymring over mer offensive mål for Fretex. Fosen sa at han ønsket at kjedesjefen skulle ta dette opp med andre enn styret, og anbefalte HR-lederen i Fretex. Fosen sa at han ikke tolket kjedesjefens henvendelser som varsling før «varslingsflagget ble heist», og at han selv ikke hadde mye erfaring og kunnskap om varsling i utgangspunktet.

Vestres advokat Weltzien spurte: «Monsen mener at du har vært lite våken?»

– Vi kan sikkert vurdere og filosofere, og i ettertid kan man se at man burde gjort ting annerledes. Men jeg sier igjen: Jeg oppfattet det ikke som varsling. Hvis vi har gjort noe galt, må vi se på det. Men vi prøvde å møte kjedesjefen så langt vi kunne, svarte Fosen.

LES MER: Suppe, såpe og en varslingssak

Respekt for beslutninger

Tidligere på dagen ble Trond Ivar Vestre spurt av Monsens advokat blant annet om hans lederstil. Han viste til at Vårt Land i en artikkel lørdag 12. januar nevnte at Vestre har ord på seg for å styre med hard hånd.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i at jeg styrer med hard hånd, men jeg styrer med de beslutningene som er tatt. Jeg har alltid hatt stor respekt for min leder og mitt styre, og når jeg ser at ting går utenom det som er bestemt, kan jeg nok være veldig tydelig og ser at jeg kan være hard, svarte Vestre.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter