Nyheter

Varsler abortopprør i Venstres landsstyre

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark vet om ti medlemmer av landsstyret som vurderer å stemme ned regjeringsplattformen dersom den inneholder endringer av abortloven.

Oslo  20190108.
Unge Venstres leder Sondre Hansmark på Granavolden.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi er ikke innstilt på å utvide regjeringen for enhver pris. Om man drar regjeringen lenger vekk fra Venstre, ser jeg ingen grunn til å stemme for plattformen, sier Hansmark.

Torsdag klokken 14 samles Venstres landsstyre for å gi tommel opp eller ned til forhandlingsresultatet mellom de fire ikke-sosialistiske partiene.

Allerede tirsdag uttalte Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til Dagbladet at han ville stemme mot plattformen dersom KrF får gjennomslag for innskrenking av abortrettigheter. Det inkluderer også et forbud mot såkalt tvillingabort som flere har spådd at KrF kan få gjennomslag for.

LES OGSÅ: Unge Venstre krever dissens om tvillingabort

Spår opprør

Hansmark er én av Unge Venstres to representanter i landsstyret. Ungdomspartiets andre representant, nestleder Konstanse Løfors, har også bekreftet at hun vil stemme mot plattformen dersom KrF får abortgjennomslag.

Onsdag ettermiddag sier Hansmark til Vårt Land at han nå vet om minst ti landsstyremedlemmer som kan komme til å stemme ned plattform ved enhver endring av abortloven. Venstres landsstyre består av 38 medlemmer.

– Så er det også de mest liberale i landsstyret jeg har snakket med, påpeker Hansmark.

Nederlag

Dersom partiet både går på nederlag om abort og rus, mener Unge Venstre-lederen at det er sjanser for at flertallet i landsstyret gir tommel ned til hele plattformen.

– Dersom KrF både får gjennomslag for nemndbehandling av fosterreduksjon og å stramme inn på rusreformen, er det stor sjanse for at landsstyret stemmer mot, sier Hansmark.

Sinne

Han sier folk internt i Venstre er sinte på prioriteringene til KrF i forhandlingene.

– Mange er sure på at KrF prioriterer som de gjør. KrF har prioritert helt feil ting. Man legger inn så mye politisk kapital i abortloven mens man verken prioriterer klima, kvoteflyktninger eller barnefattigdom. Man vil nok være gladere for en regjeringsutvidelse med andre prioriteringer, sier Hansmark.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter