Nyheter

Flere kristne blir forfulgt

De siste fem årene har situasjonen for verdens kristne blitt stadig verre, ifølge organisasjonen Åpne Dører. India er nå inne på listen over land der kristne opplever ekstrem forfølgelse.

– India ligger i toppen av listen over vold mot kristne. Der trenden i resten av verden er at man går bort fra vold til sosialt press, har India skutt til himmels. I gjennomsnittet er det over to voldelige angrep mot kristne hver dag, sier Stig Magne Heitmann, faglig leder i Åpne Dører.

Ifølge Åpne Dørers World Watch List, som offentliggjøres i dag, opplever 245 millioner av verdens kristne nå en høy grad av forfølgelse. De siste 18 årene har Nord-Korea toppet organisasjonens liste, etterfulgt av ti andre land som har «et ekstremt nivå» av forfølgelse. Antall land er det samme som i 2018, men i år har Irak blitt byttet ut med India.

Forfølgelsen blir også stadig mer global og sammensatt. Det er ifølge Heitmann likevel mulig å peke ut tre hovedtrender:

• Fremveksten av religiøs nasjonalisme

• Autoritære stater blir enda mer autoritære

• Islamistiske bevegelser

Hindunasjonalisme

I India spiller religiøs hindunasjonalisme en betydelig rolle i forfølgelsen av kristne i landet, ifølge rapporten. Dette har bakgrunn i fremveksten av hindunasjonalistiske grupper og partier som nå sitter med makten i flere delstater, men også den indiske regjeringen.

– Flere steder har det blant annet blitt innført antikonverteringslover, sier Heitmann.

Heitmann sier at de kristne i India ofte er fattige, undertrykte og har få juridiske og sosiale rettigheter. Dette er fordi gruppen stort sett består av mennesker med bakgrunn fra de lavere kastene i det indiske kastesystemet – noe som gjør dem til et lett bytte for landets hindunasjonalister.

– De mest ytterliggående hindunasjonalistene vil rense India for kristne og muslimer og er en tydelig trussel, sier Heitmann.

Situasjonen i India har fått en spredningseffekt til andre land i regionen. Blant annet i Sri Lanka og Bhutan, der buddhistisk nasjonalisme har økende innflytelse.

LES MER: Arrestert for å synge julesanger

Autoritære stater

Verdens autoritære stater har ofte stålkontroll over trossamfunnene i landet. Men den mest bekymringsfulle utviklingen skjer i Kina, mener Heitmann.

– Antallet kinesiske kristne er nå høyere enn antallet medlemmer i kommunistpartiet. Partiet ser dette som en trussel mot regimets autoritet, forklarer Heitmann.

Forfølgelsen av kristne i landet er også en del av et større bilde, der kinesiske, religiøse grupper er under press. Særlig har den muslimske minoriteten uighurene fått kjenne kommunistpartiets harde hånd de siste årene.

– Det er uten tvil en innstramning som ligner på den man opplevde under kulturrevolusjonen. Tendensen i Kina har lignende trekk i land som Vietnam og Laos, sier han.

LES MER: Kina rangerer borgere i nytt overvåkningssystem

Islamistiske bevegelser

Som følge av at terrorgruppen IS' fall i Syria og Irak har flere fremmedkrigere fra land sør for Sahara vendt hjem. Samtidig har også flere grupper som har latt seg inspirere av IS og Al-Qaida fått større fotfeste i regionen.

– Dette har de klart både gjennom voldelige angrep, men også gjennom voldsomt press. I Mauritania og ikke minst Nigeria har du grupper som islamistgruppen Boko Haram. Men islamske fulaninomader står bak mye mer vold mot kristne i Nigeria enn Boko Haram. Det samme skjer også i øst, i land som Kenya, Etiopia og ikke minst Somalia, sier Heitmann.

– Det er et ganske dystert bilde. Er du bekymret for fremtiden til verdens kristne?

Hvis du tenker tilbake på Kina før kulturrevolusjonen, var det to millioner kristne i landet da forfølgelsene startet. Da den var ferdig var antallet kristne i landet blitt til 50 millioner. Der kristendommen går frem, vil også motstanden bli større. Jeg er ikke pessimist for fremtiden, men realistisk, sier han.

LES MER: Kalifatet falt, men IS lever

Deler bekymring

Emil André Erstad, kommunikasjonssjef i Den norske Helsingforskomité, kjenner igjen bildet som tegnes i Åpne Dørers rapport:

– Vi er bekymret fordi det er en forverring i tilstanden i mange land. Der Nord-Korea før var alene som et land med ekstrem forfølgelse, gjelder dette nå elleve land. Dette er veldig alvorlig og vi kan bekrefte at dette ikke bare gjelder for kristne, men også for andre religioner, sier han.

Erstad nevner blant annet rohingya-folket i Myanmar som et eksempel på ikke-kristne grupper som er utsatt for forfølgelse.

– Rapporten viser den samme tendensen vi har sett selv: At religiøs forfølgelse øker.

Han viser til at demokratiet er under press i store deler av verden. Blant annet som følge av fremveksten av stadig flere autoritære regimer og bevegelser.

– Når autoritære krefter får fritt spillerom oftres ofte grunnleggende rettigheter, sier han.

– Gjør norske politikere og regjering nok for å motvirke forfølgelse av kristne?

– Norske politikere gjør ganske mye arbeid mot forfølgelse og trosfrihet. De er ganske framoverlente. Særlig politikere som Abid Raja, men vi opplever også bra drahjelp fra utenriksminister Ina Eriksen Søreide. Sammenlignet med en god del land ligger Norge langt fremme, selv om vi selvfølgelig kan gjøre mer, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter