Nyheter

Varsler om 'fryktkultur' i Hillsong Norway

Hillsong-leder Jostein Krogedal har fått opp til 20 varsler mot seg knyttet til hans lederstil. – Jeg er oppriktig lei meg, sier han.

Rundt 20 personer har varslet til ledelsen i pinsemenigheten Hillsong Norway om kritikkverdig oppførsel hos leder Jostein Krogedal, skriver Dagen. De første varslene kom for over et halvt år siden.

Hillsong Norway har menigheter på ni ulike plasser i Norge og er underlagt den internasjonale bevegelsen Hillsong, som har avleggere over hele verden og er kjent for å ha et moderne og urbant uttrykk.

LES MER: Megakirken Hillsong får ankerfeste i Norge

– Jeg har såret folk

Varslene mot Krogedal skal i hovedsak handle om at han har oppført seg ufint og nedsettende, og at han skal ha brukt hersketeknikker og vært manipulerende. Dette skal ha skapt en fryktkultur i bevegelsen, ifølge varslerne.

I to lydopptak Dagen har fått tak i innrømmer Krogedal «blindsoner» i sitt lederskap.

– Jeg har såret folk med min væremåte. Jeg er oppriktig lei meg, sier pastoren.

I et intervju med Dagen sier Krogedal at han på sitt beste er en «jovial, relasjonell, kaffedrikkende pastor som får folk til å vokse og jobbe sammen».

– Men så innser jeg at jeg kan være for ambisiøs og målrettet. Da er jeg ikke alltid så lyttende til motstand fra andre. Når jeg er trøtt og irritert, kan det gå utover folk rundt meg. Da har jeg såret folk og det beklager jeg, fortsetter han.

Han innrømmer at han har vært for konfronterende med folk når det gjelder kulturen i Hillsong Norway.

– Jeg har sagt veldig tydelig ifra, men noen ganger har det vært til feil folk og på feil tidspunkt. Jeg har ikke tatt tilstrekkelig hensyn til folk, og da har de blitt redde og opplever at vi har en fryktkultur.

LES OGSÅ: 2000 i lang rekke mot slaveri

Mer kaffe

I 2017 kom Krogedal ut med boka Kaffe, kultur og kommunikasjon der han beskriver begrepet «konfronterende lederskap». Dette begrepet står han fortsatt inne for.

– Vektleggingen vår må bli annerledes. Vi må smile mer og drikke mer kaffe, være nærmere folk. De som gir tilbakemeldinger til meg, konfronterer jo også. Når jeg hører tilbakemeldingene, tenker jeg at jeg vil lære. Jeg vil være en god leder og lære av dette.

Pastoren forteller dessuten at han har møtt fire-fem av dem som har varslet styret.

– Vi har tatt en kaffe sammen. Det er snakk om både ektepar og enkeltpersoner. Vi har pratet ut og gått videre.

LES MER: Pastorpar er den nye trenden

«Autoritetsfobi»

Vårt Land har tidligere skrevet om at mange av de raskest voksende pinsemenighetene i Norge blir ledet av ektepar som deler på pastortittelen. Blant dem er Hillsong.

– Det er viktig at det er klart hvem som er den øverste lederen. Vi har en autoritetsfobi i Norge, og det fører til ineffektivitet. Jeg opplever det slik at jo mer jeg underordner meg mannen min, jo mer autonomi får jeg, sa Brit Krogedal, Jostein Krogedals kone i den sammenhengen.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet som journalist siden 2012, og har to bachelorgrader, i journalistikk og sammenliknende politikk, i tillegg til en mastergrad i menneskerettigheter med spesielt fokus på religionsfrihet.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter