Nyheter

2.000 i lang rekke mot slaveri

Det gikk et tog av svartkledde gjennom 13 norske byer lørdag.

– Det var en stille markering og en sterk opplevelse. Mange så at det finnes noen som tror at slaveriet kan avskaffes i vår tid, sier Brit Krogedal.

Hun er sammen med sin mann Jostein hovedpastor i de norske Hillsong-menighetene og har i ti år vært en pådriver for at kristne skal engasjere seg i kampen mot at folk utnyttes og selges.

LES OGSÅ: Ber om lov å ta menneskehandlere

Svartkledd

Lørdag gikk nærmere 2.000 mennesker i 13 norske byer i demonstrasjonen Walk For Freedom, en internasjonal kampanje som organisasjonen A21 arrangerer.

I marsjen gjennom byene hadde aktivistene hadde på seg svarte klær med teksten «Abolish slavery with each step» (Avskaff slaveriet skritt for skritt).

LES OGSÅ: Sjokolade fra slaver

Overrasket

Lovisa Njord Johansson, daglig leder for A21 Norge er fornøyd med oppslutningen.

– Hvor bevisste er nordmenn på slaveri?

– På gata lørdag møtte vi mange som sa at «dette kjenner jeg ikke til. Er det mulig i 2018?». Folk blir overrasket, så vi må gjenta om og om igjen for at folk skal vite, sier hun.

I verden regner man med at det er over 40 millioner mennesker som utnyttes og selges. Bare 1-2 prosent av ofrene blir reddet ut.

I Norge anslår Global Slavery Index at 9.000 personer blir utnyttet.

LES OGSÅ: Få snakker om Norges slavehandel

Kirken eksempel

Kristne fra frimenigheter i Norge har i flere år stått i spissen for antislaverikampanjer. Spesielt blant unge kristne har dette blitt en rettferdighetskamp som mange deltar i.

– Hvorvidt klarer dere å engasjere andre som ikke er kristne?

– Det er fantastisk at kirken som et eksempel setter saken på agendaen, men det trengs engasjement på flere nivå i samfunnet for å avskaffe slaveriet. Som organisasjon er vi imidlertid religiøst uavhengige, sier Lovisa Njord Johansson.

Det var i hovedsak unge som marsjerte lørdag.

– Hvor var de eldre, Brit ­Krogedal?

– Det lurer jeg også på. Når jeg forsøker å snakke med min generasjon, blir jeg sett på som litt naiv og idealistisk. Med Guds hjelp skal vi få de eldre på banen.

LES OGSÅ: Nordmenn dreiv slavehandel

Gått over

I 2015 var «En dag» overskriften på et stort arrangement mot slaveri. Siden har engasjementet i kirker og kristne organisasjoner gått litt over, mener Brit Krogedal.

– Som pastor mener jeg at vi må kjempe til vi har stoppet slaveriet, i alle fall i Norge. Historisk har kirken hatt en rolle da vekkelsesbevegelsene på 1800-tallet bidro til å avskaffe slaveriet, sier Krogedal.

Hun mener at Norge kan klare å få slutt på at mennesker blir grovt utnyttet her i landet. Da kan vi også ha innflytelse ­internasjonalt.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter