Nyheter

Splittet parti, splittet land

Britenes statsminister Theresa May unngikk å bli kastet av sine eget i et forsøksvis partikupp før jul, men nyttårsutsiktene er ikke lystelige.

Det mest fargerike med den konservative statsministeren er hennes friske skovalg, men få statsledere går dårligere skodd inn i 2019 enn Theresa May.

62-åringen overlevde riktig nok en ydmykende tillitsvotering i Det konservative partiet 12. desember, og er dermed fredet som partileder det neste året, men vakler videre uten utsikter til å trylle fram noe flertall i parlamentet for sin framforhandlede brexit-avtale med EU.

Svak statsminister.

Kaoset er langt fra bare Theresa Mays skyld, men hun har framstått som en svak statsminister, som hovedsakelig har hatt som strategi å utsette alle vanskelige avgjørelser som har med brexit å gjøre. Så var hun opprinnelig også mot å forlate EU, før hun påtok seg den utakknemlige jobben med å gjennomføre skilsmissen britiske velgere og et høyrøstet mindretall i egne partirekker krevde.

Britene har en stolt fortid, og selvforståelsen fra imperiets dager har aldri helt forsvunnet. Nå framstår imidlertid den påståtte avisoverskriften fra The Times om «Tett tåke i Kanalen, Kontinentet isolert», mest som en ironisk vits.

Kaos og splittelse.

Ikke bare er det konservative partiet preget av kaos og splittelse. Det gjelder hele øyriket, og i kulissene klarer ikke den radikale Labour-lederen Jeremy Corbyn å framstå som noen samlende og troverdig trussel mot den konservative regjeringsmakten.

Nå faller kalenderbladene raskt mot 29. mars 2019, datoen da Storbritannia går ut av EU, uten at noen altså aner hvordan det er mulig å få flertall for en avtale med EU innen da. Noen hjelpende gavepakke fra Brussel er heller ikke å se, ettersom EU-kommisjonen før jul gjorde det klart at den kun vil ta grep hvis det er i EUs egen interesse.

Grenseproblemet.

Dermed rykker et potensielt økonomisk mareritt som følge av en avtaleløs skilsmisse raskt nærmere. I kulissene arbeides det fortsatt hektisk for å få på plass løsninger for grenseproblemet mellom EU-medlem Irland og den britiske provinsen Nord-Irland, før den utsatte avstemningen om avtalen ifølge May skal avholdes i parlamentet i uke tre over nyttår.

Theresa May har allerede trukket seg som partiets statsministerkandidat ved neste valg, som må avholdes senest 5. mai 2022, men avgangen kan komme langt raskere dersom brexit-kaoset ikke får en overraskende løsning.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter