Nyheter

Slik får Høyre julebonus – mens vennene taper

Høyre får julebonus av velgerne og igjen stiger til høyder godt over forrige valg. Men partiet rapper fra egne samarbeidspartnere.

– En hyggelig avslutning på året, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

På Norstats ferske desembergallup for Vårt Land er Høyre månedens vinner med en fremgang på 1,9 prosentpoeng til 26,5 prosent. Ettersom Ap også synker 2,2 prosentpoeng og lander på 26,8, er de to store i norsk politikk jevnstore igjen.

– Høyre har over tid dette året holdt seg på et høyt nivå. Her får partiet igjen oppslutning godt over valgresultatet, men det er for tidlig å si om akkurat denne målingen varsler en ny, oppadgående trend, sier Bernt Aardal, valgforsker og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Flere andre målinger den siste tiden vist noe nedgang for Høyre. Men i Vårt Lands ferske måling sendes Erna Solbergs parti oppover – samtidig som regjeringsforhandlinger trolig starter på nyåret.

Utfordringen er at alle Høyres samarbeidspartnere strever. Høyre, Frp, Venstre og KrF ville tapt for de rødgrønne med Rødt på slep om det var valg nå.

LES OGSÅ: «Entusiastisk» KrF-ja til regjeringsforhandlinger

Henter mye fra KrF

Aardal bemerker at alle endringene på Norstats gallup er innenfor feilmarginer og altså ikke er statistisk sikre:

– Men det interessante denne gang er at alle de andre tre taper til det store partiet i dette samarbeidet, poengterer Aardal.

Frp har et nettotap på nær 15.000 og Venstre avgir nær 4.000 til Høyre. KrF forsyner denne gangen Høyre med nær 14.000 velgere.

– KrFs tap til blå side er bemerkelsesverdig stort. Samlet handler overgangen til Høyre og Frp om rundt 20.000 velgere. Og nær femdelen av KrFs velgere fra forrige valg sitter dessuten på gjerdet, påpeker Aardal.

På kant med hverandre

Aardal minner om at mange på høyre side i KrFs samarbeidsprosess hadde et håp om at nettopp et tydelig sidevalg ville stoppe lekkasjer til Høyre og andre borgerlige partier.

Men selv om retningsvalg er tatt og forhandlinger med blågrønne står for døren, stikker altså den samlende arkitekten – Erna Solberg og Høyre – av med julebonus fra velgerne.

– Hvorfor taper KrF og de andre partiene i maktprosjektet?

– Velgere kan oppleve at forholdet de ikke-sosialistiske partiene imellom ennå kan nok virke uavklart. Det er noe uro partiene imellom, denne kan skyldes abortsaken. Men foran regjeringsforhandlingene har også flere partier fremsatt nye forhandlingskrav som er på kant med hverandres posisjoner.

LES OGSÅ: Etterlyser en varmere familiepolitikk fra KrF

De små taper. Slik kan ikke-sosialistiske velgere bli usikre og heller satse på den store sikre i samarbeidet: Høyre.

– Bakgrunnstall og målinger viser forøvrig at flere partier har usikre velgere denne måneden, sier Aardal.

– Men Høyre tapper sine partnere?

– Slikt er noe små partier i et regjeringssamarbeid har opplevd tidligere. Det er veldig krevende å være lite parti med ønske om uttelling i noen spesielt viktige saker, mens det store partiet har en bredere profil og et større sakseierskap.

LES OGSÅ: Hemmelig samarbeidsmaraton

«Igjen et styringsparti». Høyre-nestleder Sanner er tilfreds med partiets oppgang på tampen av et krevende arbeidsår:

– At vi igjen konkurrerer med Ap om å være størst, viser at velgerne anser Høyre som et trygt styringsparti som oppnår resultater i kampen mot ledigheten og med å styrke helsevesenet, sier han til Vårt Land.

Men skal de ikke-sosialistiske partiene vinne valg sammen, er sjansene lave om de bare henter gevinster hos hverandre.

– Derfor er det viktig at alle fire styrker seg, både foran lokalvalget og stortingsvalget. En del uro i høst kan nok forklare at det går opp og ned. Men alt taler for at kommende regjeringsforhandlinger bidrar til samling og oppslutning om et felles prosjekt, sier Sanner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter