Nyheter

«Entusiastisk» KrF-ja til forhandlinger med H, Frp og V

Over nyttår benker KrF seg i «ekte» regjeringsforhandlinger med Høyre, Venstre – og Frp. En enstemmig stortingsgruppe gir et historisk ja og aborttemaet er på bordet.

– Vi er blitt orientert om de gode samtalene som har funnet sted. En enstemmig stortingsgruppe og et enstemmig sentralstyre anbefaler reelle regjeringsforhandlinger over nyttår, var meldingen fra KrFs partileder, Knut Arild Hareide.

Ikke bare kalte han samtalene som «gode». Selv om et splittet parti fortsatt har sår etter veivalget, snakket Hareide i litt oppglødd om beslutningen:

– Det var stor entusiasme. Det er mange her som ser store muligheter. Ingen politiske områder er lagt bort og vi har ikke fått garantier. Men vi ser at dette gir oss store muligheter og vi ser frem til forhandlingene, sa Hareide.

LES OGSÅ: Etterlyser en varmere familiepolitikk fra KrF

«Ikke for enhver pris»

Reelle politiske avklaringer kommer først i selve forhandlingene, poengterte Ropstad overfor pressen.

– KrF kan ikke gå i regjering for enhver pris. Vi må ha viktige gjennomslag for viktige felt, var påminnelsen fra Ropstad, som ramset opp kjente krav og tema som har kommet fra KrF-eres munn den senere tid: Den kristne kulturaven, et løft for familiene, en likeverdsreform og å ta et globalt ansvar for klima og fattigdom.

– Det må bli en god helhet om KrF skal inn i regjering, sa Ropstad.

Forhandler om abort

KrFs forhandlingsleder bekreftet at abortspørsmålet har vært en del av samtalene.

– Temaet har selvsagt vært en del av sonderingene og saken vil bli en del av selve regjeringsforhandlingene, sa Ropstad.

På spørsmål om KrF kan gå i regjering med de blågrønne uten å få innrømmelser om abort, svarte Ropstad:

– Jeg kommenterer selvsagt ikke enkeltelementer. Nå har vi fått «et go» for å gå inn i forhandlingene.

Entusiasme, hvorfor?

KrF-leder Hareide utdyper overfor Vårt Land hva han mener med at «entusiasmen var stor» i det avgjørende møtet om forhandlinger.

– Fordi det er gode muligheter for gjennomslag, svarer han og nevner feltene kollega Ropstad ramset opp.

– Og i kampen mot sorteringssamfunnet ser vi gode muligheter. Men det er reelle forhandlinger som avgjør viktige felt for KrF.

KrFs leder minner om hva som er KrFs beste forhandlingskort:

– Sier KrF ja, så går regjeringen fra å være en mindretallsregjering til å bli en flertallsregjering. Den vil da ha en annen innflytelse i Stortinget, sier Hareide til Vårt Land.

LES OGSÅ: Hemmelig samarbeidsmaraton

I nøkkelrolle likevel

Dersom partiet til slutt sier ja til forhandlingsresultatet, trer Hareide tilbake som leder. Siden han selv kjempet for å kaste dagens regjering, er han ikke med i forhandlingsdelegasjonen. Likevel har han en nøkkelrolle:

– Jeg leder referansegruppen, deres nærmeste organ. Det er sensitive spørsmål og vi er bekymret for lekkasjer. Derfor er det ganske få personer i KrF som følger samtalene tett, forklarer Hareide.

– Vi vet at det blir vanskelige samtaler. Derfor er det helt naturlig at Hareide er med i den rollen han har. Det er politikken og de politiske gjennomslagene som er avgjørende for om partiet står samlet i etterkant, tilføyer Ropstad.

Ja fra nei-mann

Under det korte pressetreffet etter KrFs enstemmige ja, ble KrF-lederen konfrontert med hvorfor han stemte for noe han er mot:

– Det gjorde jeg på bakgrunn av signalene fra vår forhandlingsdelegasjon. De har lagt frem viktige gjennomslag som vil være i tråd med den kursen og retningen som landsmøtet pekte ut. Så håper vi å lykkes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter