Nyheter

Støre ser for seg endringer i abortloven

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er ikke i tvil om at abortloven er i spill når regjeringspartiene og KrF skal forhandle fram en ny regjeringsplattform.

– Jeg legger til grunn at det vil bli forslag til endringer i abortloven. Det er uansvarlig å ikke regne med at det er svært sannsynlig. KrF har det som sin viktigste sak, og Erna Solberg er åpen for å snakke om det, sier Støre.

Han oppsummerte torsdag den politiske høsten.

– Vi må se for oss at abortloven blir endret, sier han.

Støre mener endringer av abortloven «helt klart vil svekke kvinners rettigheter»:

– Dette er den viktigste politiske saken som har kommet opp i høst. Ap vil være mobilisert rundt denne saken, både lokalt og sentralt, i det året vi nå går inn i, sier Ap-lederen.

LES OGSÅ: Frp kan kreve 18 uker selvbestemt abort i forhandlinger

– Ikke endre loven

Statsminister Erna Solberg (H) åpnet i høst for endringer i abortloven i eventuelle forhandlinger med KrF. Forhandlingene vil trolig starte i januar, men abortspørsmålet har vært drøftet også i sonderingene, ifølge NTBs opplysninger.

Solberg har sagt at hun vil være villig til å forhandle om tvillingabort og paragraf 2c i abortloven. Paragrafen åpner for abort etter tolvte uke når det er fare for barnets liv. Solberg har samtidig presisert at det ikke er aktuelt med endringer som svekker kvinners rettigheter.

Støre understreker at Ap ikke ønsker å endre loven:

– Den har fungert med lavt konfliktnivå, noe som har vært viktig for kvinner som tar dette vanskelige valget. Aborttallene går ned, og abortloven er et godt kompromiss.

LES OGSÅ: Jonas Gahr Støre varsler at Erna Solberg ikke vil få fred i abortsaken.

Giske-erstatter?

For ett år siden lå Ap nede etter å ha tapt valget. Utover vinteren opplevde partiet intern uro i forbindelse med nestleder Trond Giskes avgang som følge av varsler om seksuell trakassering.

Men i høst har pilene pekt oppover igjen for Ap på meningsmålingene, som flere måneder også har vist rødgrønt flertall.

Det er fortsatt et åpen spørsmål om Ap skal klare seg med én nestleder eller igjen utvide partiledelsen til to nestledere.

– Min oppgave fram mot landsmøtet i 2019 er å si at den partiledelsen vi har nå, fungerer godt. Vi ivaretar våre oppgaver politisk og organisatorisk og jobber godt sammen, sier Støre.

Samtidig må Støre før Ap-landsmøtet til våren håndtere et gryende EØS-opprør i fagbevegelsen og økt motstand i Ap mot oljevirksomhet i nord.

LES OGSÅ: Stortingspresidenten: «Ikkje rør abortloven»

EØS-sjokk

Det sendte sjokkbølger langt inn i LO og Ap da Fellesforbundets største avdeling nylig vedtok å si nei til EØS-avtalen. Hele LO, som har tette bånd til Ap, kan vippe over på nei-siden hvis Fellesforbundet følger vedtaket til Bergens-avdelingen. Støre understreker at Ap støtter EØS-avtalen, men vil ikke gå i rette med EØS-motstanderne.

– Jeg vil ikke si at noen har forstått noe feil. Jeg kommer til å bruke mye tid i ukene som kommer på å reise rundt og lytte til denne uroen, som er ekte og knyttet til en realitet om at mange opplever useriøsitet på arbeidsplassen, sier Støre til NTB.

Når det gjelder oljevirksomhet i nord, er Aps politikk i dag å verne deler av områdene kjent som LoVeSe, men åpne for konsekvensutredning i de sørligste områdene av Lofoten. Men oljemotstanden er voksende i Ap, og i november sa Nordland Ap nei.

– Jeg har aldri ment at Lofoten og Vesterålen er et klimatema, men et «miljø og forhold-til-andre-næringer»-tema. Dette kommer sikkert til å leve som en aktiv debatt i Ap, men programmet ligger fast, sier Støre.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter