Nyheter

Hemmelig maraton for borgerlig side

ANALYSE: Bortgjemt fra kolleger og presse snekrer KrF-forhandlerne og andre borgerlige topper samarbeid. Grasrota i flere partier er på pinebenken før et avgjørende nyårsdrama.

To-tre ganger i uken møtes nå ledere i Høyre, Frp og Venstre med KrFs delegasjon for å bla seg igjennom politikk. De sonderer ulikheter – og likheter, hva som er kampsoner – og fredsområder i forkant av mulige «ekte» regjeringsforhandlinger.

Tett opp under jul vil gjennomgangen gi KrFs team og referansegruppe klarhet i om det faktisk er et grunnlag for steg to: Regjeringsforhandlinger – à la fjorårets blågrønne på Jeløya.

Men det er først når en endelig firepartiplattform er klar, at KrFs landsstyre – med rødt flertall – får komplett innsikt i innholdet. Før stortingsgruppens behandling, skal landsstyret si ja eller nei til forhandlingsresultatet.

LES OGSÅ: Slik fikk KrF plutselig rød hjelp mot Ap-Støre

Lekkasje-kriser

For den røde grasrota i KrF er dette lang tid på pinebenken. Trolig er også deler av Frp og den mest liberale delen av Venstre nervøse for hva et splittet KrF egentlig skal ha for å si ja.

Men sonderinger er en topphemmelig sjanger. Partene må unngå at lekkasjer fører til kriser og krangel på utsiden. I så fall kan sonderingene forsures og spore av. Det holdes derfor tett om tid og sted for møtene. Og det kommer ingen løypemeldinger om fremdriften i dette maratonløpet.

Rød referanse

Når KrF neste uke har et ekstraordinært landsstyremøte for igjen å lufte ut etter strid, vil eksempelvis ikke delegatene få høre om hva KrF har så langt har møtt i samtalene med Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande og nestlederne deres.

Men KrF har oppnevnt en referansegruppe, der partileder Knut Arild Hareide sitter sammen med Hans Olav Syversen, Hans Fredrik Grøvan, Tore Storehaug, Solveig Ege Tengesdal, Hilde Ekeberg, Ingelin Noresjø og Dag Ivar Belck Olsen.

Referansegruppen – som har rødt flertall – skal konsulteres underveis. Trolig vil stortingsgruppen også få en oppsummering av sonderingene til vurdering like før jul.

Sluttkampen

Men i praksis har KrF-forhandlerne Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Erik Lunde mandat til å forhandle helt til mål, om sonderingene lykkes.

Og det kan fort være i de siste timene av regjeringsforhandlinger at den store kampen står. Deltakere under Jeløya-forhandlingene i fjor forteller at det var da «de store» seirene partiene imellom kom på plass.

Det er spådommen nå også: Et tøft sluttdrama må til for at partier skal gi seg og forstå hva de kan gå glipp av. Kanskje er det først i en slik runde at KrFs utbytte om abort og livsvern får sin form en gang utpå nyåret.

LES OGSÅ: Ap-Støre åpner døren for skuffede KrF-velgere

Finformuleringer

Formatet over forhandlingskampen er definitivt større enn i fjor. Denne gangen handler det om en flertallsplattform. Det betyr at seirene fra de ulike partiene skal være sikret flertall i Stortinget. Når gjennomslag altså blir sikrere, kan det også være lettere for et parti å gi på andre felt.

Da de rødgrønne forhandlet sin første flertallsplattform høsten 2005, kjempet de «små» partiene Sp og SV for flest mulig detaljer i de forpliktende «kulepunktene». De små ordene var deres livsforsikring mot Aps muskler og pragmatisme. Like viktige vil finformuleringer være for «lille» KrF denne gang.

LES OGSÅ: Utvalg kan gi strammere innvandringspolitikk

Drama

Det er en slik pakke – av smått og stort – KrFs skeptiske røde skal si avgjørende ja eller nei til på nyåret om forhandlinger fullføres. Ikke bare «nykommeren» kan skape drama.

For selv om Frp enstemmig sa ja til å forhandle med KrF, er det ikke usannsynlig med motstemmer når partiets dom faller. Også andre enn KrF holder Solbergs maktprosjekt på pinebenken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter