Nyheter

Utvalg gir kappløp om strengere innvandringspolitikk

Innvandringspolitikken i Norge kan bli strammere etter at de store partiene har opprettet egne innvandringsutvalg, spår valgforsker Johannes Berg.

I 2015 foretok stortinget en betydelig innstramming i norsk innvandringspolitikk. Dette kom i forbindelse med den såkalte flyktningkrisen. Alle partiene bortsett fra SV var med på et forlik.

De siste månedene har vi likevel sett en ny innstramningsiver i de store partiene. Først kom Ap med et eget uvalg i fjor vinter.

Les også: Varsler landsmøtekamp i Ap om asyl

Høyre og Frp

I høst har også Høyre og Frp kommet på banen. De har nylig opprettet innvadringsutvalg som skal jobbe med politikkutvikling for flyktning-, asyl- og integreringspolitikken til partiene. Høyre ønsket i utgangspunktet ikke oppmerksomhet om utvalget, og Klassekampen som først omtalte utvalget, kom over det ved en tilfeldighet, forteller utvalgets leder Torbjørn Røe Isaksen.

– Vi vil gjerne være synlige på innvandringspolitikk. Men foranledningen til utvalget et at vi vil ha konkrete, klare diagnoser, analyser og forslag til politikk før vi kommer med utspill, sier Røe Isaksen.

Les også: Foreslår tak på årlig innvandring

Forberedende

Høyres utvalg har ikke fått i oppdrag å levere en rapport som skal legges frem offentlig med «barsk og bram» og et komplett ferdig forslag til innvandringspolitikk, forteller Røe Isaksen, og sikter til Arbeiderpartiets mye omtalte migrasjonsutvalg.

– De endelige beslutningene skal gjøres i forbindelse med nytt stortingsprogram, sier han.

Les også: – Aps retningsvalg om innvandring kommer til å gjøre vondt

Budkrig

Freddy Andre Øvstegård (SV) vil ikke kommentere årsaken til at andre partier oppretter utvalg, men mener at de store partiene overbyr hverandre i streng politikk på innvandringsfeltet.

– Det er ganske åpenbart at både Høyre og Ap er interessert i å stjele Frps klær i innvadringsdebatten. At utvalgene er en del av det skal du ikke se bort ifra, sier han.

At de tre store partiene har fått egne innvandringsutvalg bekrefter at innvandring er et av vår tids viktigste politiske spørsmål, mener valgforsker Johannes Bergh ved institutt for samfunnsforskning.

– Det er en sak som er objektivt viktig, men også en viktig sak for velgerne. Ifølge valgundersøkelsen var det den saken velgerne var mest opptatt av ved forrige valg, sier han.

Bergh mener at saken er blitt så viktig for velgerne at ingen partier kan overse den. Han tror også arbeidet i utvalgene kan ende med at Norge etter hvert får en mer restriktiv innvandringspolitikk.

Ord og handling

En som er fornøyd med at Frp og Høyre har dannet innvandringsutvalg er lederen for Aps mye omtalte migrasjonsutvalg Masud Gharahkhani.

– Jeg håper dette ikke bare blir tom retorikk men at det følges opp av regjeringen. Jeg registrerer at det er stor forskjell på det de sier de skal gjøre, og det de gjør på innvandringsfeltet, sier Gharahkhani.

Å korte ned avstanden mellom retorikk og handling kan være et av målene med innvandringsutvalgene, tror frittstående politisk analytiker Aslak Bonde.

– Når partiene fører en tøff retorikk er det viktig å ha et ordentlig arbeid i bunn som gjør at retorikken gjenspeiler det politisk gjennomførbare. For alle partiene dreier innvandringsdebatten om å fremstå tøffere i tale enn handling, sier Bonde.

Han forklarer at det har sammenheng med at politikken på feltet i stor grad er konvensjonsbundet og at den allerede er ganske streng.

Kongen på haugen

I Frp mener de at det er Ap som følger etter dem.

– Vi har en tradisjon for å være tidlig ute med innvandtings og integreringspolitikk. Uavhengig av hva de andre partiene gjør er innvandring viktig for oss, sier Aina Stenersen som sitter i bystyret for Frp i Oslo skal bringe lokalpolitiske perspektiver inn i utvalget.

Stortingspolitiker Jon Engen-Helgeheim er nestleder i utvalget, frykter ikke at Ap skal frata dem sakseierskapet.

– Når Ap lanserer en rapport som er en innrømmelse av at vår politikk er riktig er det bare positivt for oss, sier han.

Han understreker at sakseierskap er viktig, men sier at det viktigste er gjennomslag for egen politikk.

Frp har det sterkeste sakseierskapet til innvandring mener valgforsker Bergh, og tror utvalget til partiet også handler om å bevare den posisjonen. Det samme tror Aslak Bonde.

– Frp føler at Masud Gharahkhani og Jan Bøler forsøker å fremstille det som at de er tøffere enn dagens Frp, dermed må også de lage et utvalg, sier han.

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter