Nyheter

Dette er et trygt møtested

Kirkens Bymisjons kan miste retten til å organisere samvær mellom barn og foreldrene som ikke har omsorgsrett. Men nå kan departementet snu i tolvte time.

Bilde 1 av 3

– Min bekymring er ikke vår drift i seg selv, men at barna skal få dårligere samvær og blir skadelidende, sier Benedicte Nansdal avdelingsleder for oppvekst, barn og unge i Kirkens Bymisjon (KB) i Drammen.

Det første som møter deg når du går inn i en av samværsleilighetene til Kirkens Bymisjon i Drammen er Kardemommeloven som henger på veggen rett innenfor døren.

Leilighetene brukes til samvær mellom foreldrene og barn der foreldrene ikke har omsorgsrett for barnet. De er innredet for å gi en autentisk hjemmefølelse, utstyrt med leker som inviterer til samarbeid mellom foreldre og barn. Perler, tegnestifter og et dokkehode som kan sminkes ligger framme.

I 2017 gjennomførte KB omlag 3.600 tilrettelagte samvær med barn fra 150 kommuner.

Les også: Ikke godt nok ettervern

Ministerbrev

Det var Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) som i 2008 ga KB økonomisk støtte til å utvide tilbudet til flere byer enn Oslo. Men nå har Bufdir konkludert med at KB ikke kan fortsette med samværet.

Grunnen er at Bufdir tolker loven slik at det normalt må være noen fra barnevernet til stede for å ta en avgjørelse om å avbryte samværet, forteller Anders Henriksen direktør i avdeling for barnerett i Bufdir.

– Å avbryte samvær er svært inngripende for barn og foreldre, og for å kunne vurdere det skikkelig må det være noen tilstede fra barnevernet under samværet og kan ikke overlates til en privat aktør, sier han.

Det vil ikke Kirkens Bymisjon uten videre akseptere. 7. oktober i år sender Janne Olise Raanes, leder i KB Oslo, et brev og ber om et møte med Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland for å diskutere saken. Etter det hørte hun ingenting før mandag denne uken.

Les også: 52 kommuner får pengar til å førebygge heimevald

Juridisk «floke»

Etter at Vårt Land ringte til BLD for å spørre om lovtolkningens konsekvenser ble KB innkalt til møte med embetsverket i departementet i går. Ifølge Raanes ble de enige om at KB likevel skal få fortsette med samvær.

– Nå skal vi sette oss ned og prøver å komme rundt den juridiske «floken», sier Raanes

De har nedsatt en arbeidsgruppe som har mål om å finne en løsning slik at KB kan fortsette arbeidet.

– Departementet ser at det er veldig uheldig at norske kommuner får problemer med å bruke oss, sier Raanes.

BLD ville ikke kommentere saken i forkant av møtet, etterpå skriver ekspedisjonssjef Kai Agnar Finsnes i en e-post at «Vi vil nå arbeide videre sammen for å forsøke å finne en løsning.»

Les også: – Barnevernet overser barns tro

Gode opplevelser

I Drammen er juletrær på plass. Leilighetene er høytidspyntet

– Det er veldig stor aktivitet i nå i førjulstiden fordi mange fosterbarn feirer jul med sine foreldre her, sier Nansdal. Hun har tidligere jobbet i barnevernet, og er også til stede som tilsynsperson i mange av samværene.

Hun forteller at de har hele spennet fra spedbarn til tenåringer til samværstimer. På gulvet er det satt frem en kasse med Lego til en samværstime som straks skal begynne.

Uavhengig

Kirkens Bymisjon uavhengige rolle er avgjørende for kvaliteten på samværene, tror Nansdal.

– Vi merker at det blir anstrengt når barnevernet er tilstede i samværet, sier Nansdal.

Det tror hun skyldes rollen barnevernet har i prosessen når barnet tas ut av sin biologiske familie.

– Tenk deg at du har blitt fratatt et barn, og så skal de som har tatt det, være tilstede de få gangene du får møte barnet, sier Nansdal.

Hun forteller at de bare har overordnet informasjon om historikken mellom forelder og barn.

– Vi legger oss ikke oppi hvor gode foreldre de er eller omsorgskompetansen de har, men utelukkende hvilken samværskompetanse de har, sier Nansdal.

Optimisme

Nansdal er klar på hva løsningen på sikt bør være, og er optimistisk med tanke på å løse opp i «floken» som har oppstått.

– Løsningen er å endre loven. Vi er i en god dialog med departementet om å kunne finne gode løsninger også for barna, sier Nansdal.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter