Nyheter

Slik forsvarer Hareide KrF i Frps budsjett-raseri

Knut Arild Hareide er «stolt» av KrF-opptreden som nær veltet budsjettavtalen. Krangelen fortsetter.

KrFs jubel for budsjettavtale med en «historisk» 1000-lapp mer i barnetrygd, økt minstepensjon og store kirkebevilgninger, kveles nå av ny krangel med Frp. Foran sonderingene om regjering sier statsminister Erna Solberg at det «må luftes ut».

– Vi har aldri gitt en nese-
styver til Frp, sier derimot KrF-leder Hareide.

– Samarbeid er ikke å stikke kniver i hverandre, uttaler Frp-leder Siv Jensen .

– Unødvendig av KrF, mener statsminister Erna Solberg.

LES OGSÅ: Historisk barneløft – budsjettraseri i Frp

Frps jubelsak

Den nye feiden mellom KrF og Frp startet mens de fire borgerlige partiene var i innspurten av budsjettforhandlingene. Som Vårt Land skrev i går havnet KrF på lag med Ap i Stortinget og sikret flertall for å fjerne Frps «jubelsak» fra 2014:

Utvidelse av taxfreekvoten, slik at tollfri tobakk kunne veksles inn i to ekstra vinflasker. KrF og de rødgrønne fikk vedtatt at ordningen skal bort fra 2020.

Hareide i Frp-kamp

Etterpå var raseriet så stort i Frp at stortingsgruppen var få stemmer fra å velte hele budsjettavtalen. Og foran de kommende sonderingene er stemningen på frysepunktet.

Nestleder Olaug Bollestad var KrFs arkitekt bak å støtte Aps krymping av taxfreekvoten. Foran en horde pressefolk i Stortingets vandrehall forsvarte KrF-leder Hareide partiet og Bollestad. Han viker ikke en tomme.

– Det ville vært en sensasjon om vi ikke hadde støttet dette viktige forslaget. Vi har opptrådt ryddig, sier Hareide til Vårt Land.

Etter at partiet valgte blått i regjeringsvalget, har «røde» Hareide­ pause fra oppdrag koblet­ til KrFs forhandlinger. Men i går var det slutt på «Tause-Hareide».

LES OGSÅ: Ap-Støre åpner døren for skuffede KrF-velgere

«Svikte velgere»?

– Dere drev jo her ulik politikk i ulike rom: Foran sonderinger ville det vel være riktigst å legge taxfree-saken til side?

– Nei, svarer Hareide kontant.

– Da ville vi jo svikte velgerne våre. Vi har jo aldri støttet regjeringen i taxfree-utvidelsen. Vi har stått for dette synet hele tiden. Den gang var dette et brudd med samarbeidsavtalen. Det mener vi i dag også. Jeg er stolt av hvordan våre folk har håndtert dette, sier han.

Solberg: «Unødvendig»

Bortenfor Hareide i vandrehallen lot Frp-profiler som Christian Tybring­-Gjedde og Carl I. Hagen seg intervjue om frustrasjon og raseri i Frp. Statsminister Erna Solberg er glad avtalen om statsbudsjettet er på plass. For da kan sonderinger begynne. Aktører på borgerlig side antar det skjer en av dagene.

Selv om hun ikke tror krangel setter utvidelsen av regjeringen i fare, avslører hun liten sans for oppgjøret mellom KrF og Frp.

– Unødvendig, var karakteristikken Solberg kom med til pressefolk.

LES OGSÅ: Slik forklarer Ropstad toppmøtet med Solberg

Tillit trenger tid

Statsministeren svarte dette om hvordan budsjettfeiden kan påvirke kommende, borgerlige samtaler:

– Denne høsten har vært krevende i det borgerlige samarbeidet. Det har vært mye karakteristikker. Det trengs tid for å reparere­ dette. Men det skal vi få til. Jeg mener alle fire partier har mye å tjene på at vi får en flertallsregjering.

Hun poengterer at det er viktig for både Høyre, Frp, Venstre og KrF at «balansen i seiere er lik for alle». De siste ukene har flere presseoppslag vist at KrF fortsatt er splittet etter skjebnelands-
møtet om veivalg.

– Kan det være et risikoprosjekt for deg å ta inn et parti som ikke har avklart hvor sterkt de er samlet om regjeringsprosjektet?

– Det er krevende at KrF har vært igjennom en så «delt» prosess. Men samtidig har blant annet Knut Arild Hareide sagt at når avgjørelsen er fattet, så skal man stille lojalt opp, svarer Solberg.

Ropstad: Aldri trodd dette ble enkelt

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad er partiets delegasjonsleder foran sonderingene med regjeringspartiene.

– Er ikke denne krangelen en demonstrasjon på den mistroen det faktisk er mellom Frp og KrF?

– Jeg tror Frp når de sier de synes det har vært krevende å høre KrFs omtale av dem de siste månedene. Men det bør også gjøre litt inntrykk på dem hvordan de tidvis også har omtalt oss. Avstanden i alkoholpolitikken bør ikke overraske dem i det hele tatt, svarer han og legger til:

– Jeg har aldri trodd dette skulle bli enkelt. Men jeg tror på konstruktivitet og gode samtaler. Vi må ta reelle politiske oppgjør partiene imellom når vi er uenige. Skal vi gå inn i den regjeringen, er vi avhengige av gode gjennomslag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter