Nyheter

I fotsporene etter Paulus

Den amerikanske pastoren Dave Ferguson mener kirkens grunnleggende oppgave er å plante nye menigheter, ikke nødvendigvis å styrke eksisterende.

– Jeg investerer livet og ressursene mine i kirkeplanting fordi jeg tror det gir best avkastning, sier Dave Ferguson.

Han er pastor i ­Community Christian Church i Chicago-forstaden Naperville, og en ­visjonær i leder i det ­globale kirke­nettverket NewThing, og medgrunnlegger og president i ­verdens største kirkevekst­konferanse, Exponential.

Vårt Land møter ham på et hotell på Gardermoen. ­Anledningen er Sendt Norge (se faktaboks) sitt årlige lærings­felleskap for å øke faglig kunnskap om kirkeplanting, og nå et felles mål om 400 nye menigheter før 2025.

Da Ferguson var fire år tok ­faren med seg familien og flyttet til Chicago. Byen er USAs tredje største by og ligger i delstaten Illinois i Midtvesten. I Chicago plantet faren en kirke og Ferguson vokste opp i «en sunn kirke befolket av «flotte mennesker», ifølge hams selv.

De fleste rundt Ferguson forventet at han ville følge sin fars fotspor. For ham selv var derimot pastorkallet ikke like åpenbart:

– For å være ærlig, fant jeg ­dette irriterende, sier han.

På universitetet begynte han­ ­likevel å stille seg spørsmålet: «Hva ville jeg byttet livet mitt med?»:

– Jeg ville hjelpe folk å finne tilbake til Gud. Den beste måten å gjøre det på var kanskje å starte en kirke, sier Ferguson.

LES MER: – Plant kirker og hjelp ensomme

Pastorens drøm

I 1989 startet han sammen med broren Jon og fire venner kirken Community Christian Church i Naperville. Siden den gang har kirken vokst til å bli en «megakirke» med ­menigheter fordelt på ti ­forskjellige steder i Chicago. Byen har tradisjonelt vært ­etnisk og økonomisk segregert. Den mer velstående hvite befolkningen bor hovedsakelig i de nordlige bydelene. Latinamerikanere og afroamerikanere er bosatt i Sør-Chicago, som også har ­lavere inntekt.

Store utfordringer med kriminalitet gjør at den i dag er ­regnet som USAs dødeligste by. Bare i august i år ble 44 mennesker skutt i løpet av 14 timer.

Ferguson tror kirke­plantingen kan ha positive ringvirkninger i Chicago. De siste årene har han vært med på å stifte tre kirkeplanting-nettverk. Han tror nettverkene kan være med på å overskride skillelinjene i byen.

– Disse nettverkene er multi­kulturelle, multietniske og på tvers av sosialøkonomiske skille­linjer. Vi er virkelig engasjert i å overskride disse splittelsene.

Kirkeplanteren

I tillegg til å være pastor er Ferguson også den visjonære lederen i det ­globale kirkenettverket ­NewThing. ­Bevegelsen har som uttalt mål å hjelpe kirkeledere og lede lokale nettverk av kirker til å samarbeide for å plante og multiplisere kirker.

– Hvorfor styrker dere ikke heller eksisterende menigheter?

– De fleste kristne organisasjoner fokuserer på å styrke ­eksisterende kirker. Det er en god ting.

Ferguson henter frem apostelen Paulus’ brev i Det nye ­testamentet til nyopprettede ­kirkesamfunn for å legitimere sitt eget oppdrag.

– Apostelen Paulus var på en måte den originale kirkeplanteren, men ingen av kirkene han startet eksisterer i dag, sier han.

Ifølge Ferguson gir nye ­kirker også energi og liv både for individet og lokalsamfunnet. Bevegelsens egen forskning viser også at nyopprettede kirker får fire til fem ganger så mange konver­titter som kirker som er ti år gamle eller eldre.

LES MER: 'Kirkene må ikke bli luftslott'

Misjonsorganisme

En kirke er fundamentalt sett en misjons­organisasjon, eller en «misjons­organisme», mener Ferguson. Han argumenterer teologisk for dette synet ved å henvise til ­Faderen, Sønnen og Den hellige ånd.

– Gud sendte Kristus til ­mennesket, før Kristus forlot oss. Gjennom nattverden ga Kristus oss Ånden, som før den forlot oss sendte disiplene ut til mennesket. Vi er ment til å sende folk ut å fortelle om Jesus, mener Ferguson.

For noen betyr det å dra til ­skoler og nabolag, for andre ­betyr det å starte en kirke, utdyper pastoren, før han fortsetter:

– En av mine roller som ­pastor er å ta folk som deg, finne hva Gud har planlagt for deg, og ­hjelpe deg å oppdage dette.

For dersom vi oppdager Guds plan, mener Ferguson, opp­dager vi samtidig «livets ­høyeste ­mening».

– Dersom alle gjør hva Gud har ment de skal gjøre, blir Guds drøm for verden restaurert, sier han.

Det største problemet

– Hva mener du er det største problemet i din egen bevegelse?

– Det er antakeligvis mangel på troen på at dersom det er teologisk sant at Jesus kommer til livet innvendig i en person, er alt du trenger allerede i deg, sier han.

LES MER: Skaperkraft-rapport utelater det multireligiøse

Gudslengsel

Ferguson har skrevet en rekke bøker i lederskap, kirkeplanting og kirkens fremtid. En av bøkene forsøker å besvare spørsmålet «Kan jeg finne veien tilbake til Gud?»

Pastoren sier at det inni et hvert enkelt menneske er fundamentale lengsler etter å elske og å bli elsket. Det er også en lengsel etter et formål og at det må være en grunn til at vi eksisterer.

– Jeg tror disse lengslene i virkeligheten er en lengsel etter Gud. Når vi kommer i en relasjon med ham, blir vi elsket betingelsesløst og finner formål med livet vårt.

Kristenhetens utfordring

Du ønsker å fornye kirken. Hva mener du er kristenhetens største problem i dag?

– Vi har blandet religion med å være en som følger Jesus. Den ekte varen, virkelig å følge Jesus, kan være en «game changer». Kirken har for mye makt, og forsøker å holde på makten. Autoritet kommer gjennom å tjene folk. Dersom de virkelig fulgte Jesus og tjente folk ville det ikke vært et problem.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter