Nyheter

KrF og blågrønne i drama om barnetrygd og skatt

For å redde økt barnetrygd og andre seiere kan KrF måtte sluke større og ­tydelige kutt i offentlige utgifter under budsjettkampen.

OSLO  20181116.
Kjell Ingolf Ropstad, Henrik Asheim (H) og Abid Raja (V) under  budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og KrF på Stortinget fredag ettermiddag. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Spådommer om at årets budsjett­forhandlinger ville gå lettere ­fordi KrF sikter seg inn i regjeringen, har ikke blitt helt slik:

Til tross for at partene ga ­uttrykk for bevegelse fredag ettermiddag, er det fortsatt stor pengenød rundt forhandlingsbordet. I generalprøven på KrFs kommende sonderinger gir ­spesielt kravet om merkbar økning i barnetrygd hodepine. KrFs forslag til finansiering er økt skatt – noe Høyre/Frp ikke tåler.

LES OGSÅ: Ap-Støre åpner døren for skuffede KrF-velgere

Kuttisme

Selv om de blå­grønne demper skattelettelsene sine litt, må andre verktøy i bruk for å redde tydelige ­markeringer for KrF. Overfor Vårt Land tilbake­viser ikke forhandlerne fra Frp og Venstre at redningsplanken nå kan bli merkbare kutt i offentlige utgiftsposter.

– Vi er opptatt av å senke ­skatter og avgifter – ikke øke dem. KrFs alternative stats­budsjett har alle kunnet lese, og der ligger det masse som Frp ikke er spesielt glad i, er meldingen fra Frps Helge André Njåstad.

– Hvis dere skal unngå strid om å øke skatter, må det vel handle om monnelige kutt i ­utgiftsposter?

– Det gjenstår å se. Vi er ikke redde for å kutte. Skatte­betalernes penger skal brukes på en god måte, svarer Frp-forhandleren.

Generalprøve

Venstres Abid Q. Raja bekrefter langt på vei kuttescenariet:

– Jo flere nye nysatsinger man skal ha, dess flere kutt må man gjøre på andre områder. Det ­finnes et oljefond å ta av, men det er jo ikke det vi skal gjøre. Vi skal prioritere innenfor det budsjettet som er lagt frem.

Fristen for å lande en avtale, slik at stortingsbehandlingen ikke forsinkes, er tirsdag. Alvoret handler om mer enn fremdrift. Budsjettløpet er også forprøve på regjeringsforhandlinger.

LES OGSÅ: Slik forsyner Sp seg fra Frps disk

Lang KrF-liste

KrFs nye ­satsingssak om 20.000 årlige kroner i barnetrygd er så omfattende at den ikke kan gjennomføres i en budsjettpakke. Men selv om den «overføres» til arbeidet med en regjeringsplattform, så forventer KrF en inn­ledende seier allerede nå.

Da må det handle om langt mer enn litt prisjustering – og økt ­barnetrygd koster flesk: En ­månedlig 50-lapp ekstra vil ­kreve rundt 750 årlige ­ekstramillioner. For KrF må gevinsten være 
tydelig på KrFs «kontoutskrift».

Pensjon også

I tillegg har KrF-forhandler Kjell Ingolf Ropstad ramset opp gjennomslag for midler til klimatiltak, lærernorm, økt innsats i ­kommuner og eksempelvis mer bistand. Dessuten bør minstepensjonister få økt pensjon – noe Ap også lover.

I blågrønn leir er det en viss undring over at KrF valgte barne­trygdkamp alt nå. Og KrFs egne forslag til besparelser og inntektsøkninger anses ikke som store nok.

LES OGSÅ: KrFs regjeringsløp kan bli et hinderløp av de helt sjeldne

Mange bekker små

Budsjett­avtaler inneholder gjerne en haug småkutt som i sum ­monner. Men tradisjonelt trengs det også noen tunge forslag i hundre­millionersklassen i den store balansen.

I fjor bød KrF på innspill som monnet: Partiets krav om 1,9 milliarder i økt godterimoms ble omgjort til den omstridte ­økningen i avgifter på søt­saker og alkoholfrie drikkevarer. ­Beløpet bidro til å finansiere KrFs lærernorm. Men i år har ikke KrF noe lignende.

Protestlyd

Dersom partene leverer et budsjett med en økt mengde og kanskje upopulære kutt, utløser slikt gjerne høylytt kritikk fra berørte parter.

– Er KrF forberedt på å gjøre tydelige og lite populære kutt i en budsjettinnspurt?

– Vi har inndeknings­forslag om å vri på miljøvennlige ­avgifter og fjerning av momsfritaket for handel under 350 kroner. ­Dessuten vil vi ­redusere ­offentlig konsulentbruk. Vi vil finne inndekning uten at det rammer velferdstilbudet, ­svarer KrF-forhandler Kjell ­Ingolf ­Ropstad.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter