Nyheter

Derfor møtte Erna Solberg et sjeldent abortraid

– En politisk aksjon, sier statsministeren om jakten Ap og SV drev i Stortinget på hva hun og regjeringen vil endre i abortloven.

Stortinget, Oslo 14.11.2018
Stortingets spørretime onsdag 14. november. Tema er abortsaken.
FOTO: JOAKIM S. ENGER

Erna Solberg hadde svært lite til overs for onsdagens raid i den ukentlige spørretimen: Over halvparten av de 28 spørsmålene kom fra Ap og SV og ble brukt til å pepre henne og helseminister Bent Høie i den nye abortstriden etter KrFs veivalg.

– Hvordan reagerer du på fremstøtet, Solberg?

– Spørretimen benyttes til aksjoner av og til. Men dette er over grensen for hva den skal brukes til når det ikke handler om regjeringens politikk, svarer hun Vårt Land.

Solbergs hovedmelding til topprofiler og bakkemannskap i de røde partiene – som en etter en inntok talerstolen – var nemlig denne:

– Regjeringen har ikke arbeid på gang for å endre dagens abortlov, sa statsministeren.

LES OGSÅ: Ap-Støre åpner døren for skuffede KrF-velgere

«Ikke regjeringen»

Ganske tidlig fastslo hun at hun egentlig ikke trengte å besvare de fleste av spørsmålene. For de handlet om noe hun som Høyres leder hadde sagt om hva partiet kunne forhandle med KrF om i sonderinger: Paragraf 2c – som inkluderer downs-tematikk – og praksisen med tvillingabort.

Grunnlaget var altså ikke regjeringens eksisterende politikk.

– Forhandlinger skal nå foregå mellom fire partier. Deretter kommer det eventuelt lovarbeid. Etter dette vil Stortinget få rimelig tid til å diskutere temaet, sa statsministeren.

Likevel ga hun Høyres rekke av forsvarsargumenter i møte med trykket fra de røde:

– Å endre paragraf 2c i abortloven er ikke Høyres politikk. Men vi er åpne for forhandlinger om utformingen av denne bestemmelsen, under noen klare forutsetninger: At kvinners rettigheter ikke skal svekkes og at det skal legges større vekt på kvinners og familiers vurdering av egen livssituasjon. Høyre har ingen ferdige løsninger, sa hun.

LES OGSÅ: Slik forsyner Sp seg fra Frps disk

Profiler angrep

Ap-leder Jonas Gahr Støre, nestleder Hadia Tajik og SV-leder Audun Lysbakken var blant toppene som hadde «innkalt» Solberg til å svare for seg.

– Stemmer det at det er aktuelt for regjeringen å gjøre endringer, innledet SV-lederen.

– Kan statsministeren forklare hvorfor hun mener kvinner selv bærer et ansvar for å bidra til sortering, fortsatte Aps Tajik.

– Kan statsministeren avklare om en regjering ledet av henne kan foreslå lovverk som gjør at kvinner som med dagens lovverk får abort, ikke lenger får det, spurte Støre.

Etter toppene fulgte «bakkemannskap» opp. Helseminister Bent Høie ble blant annet pepret med spørsmål om hva som er «levedyktig foster», bruk av NIPT-testen, om Høyre ønsker innstramminger, om hans egne paralleller til debatt om homofili.

LES OGSÅ: KrFs regjeringsløp kan bli et hinderløp av de helt sjeldne

Signaler til Polen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide måtte stå til rette for om regjeringen nå sprer negative signaler til abortskeptikere i blant annet Polen og Brasil. Solberg-regjeringen må tilbake til vinteren 2014 for å finne lignende trykk i en spørretime.

Den gang var det striden om legers reservasjonsrett som satte fyr i abortdebatten. På rekke og rad inntok unge Ap-kvinner talerstolen. Men markeringen i Stortinget da var på langt nær så massiv som onsdagens.

Bondevik var med

SV-leder Lysbakken viste til at også tidligere KrF-statsminister Kjell Magne Bondevik hadde omtalt justering av spesielt paragraf 2c som «veldig komplisert – både etisk og juridisk». Derfor ble ikke endringer foretatt. Solberg ristet i den påstanden:

– Jeg satt i Bondevik 2-regjeringen. Konklusjonen var at selv om vi hadde forhandlet frem et resultat med KrF og Venstre om at vi skulle gjøre endringer i 2c, så var det jo ikke flertall i Stortinget for dem. Påstanden om at KrFs statsminister faktisk ikke ville endre paragraf 2c, vil nok KrF oppleve som veldig oppsiktsvekkende, sa hun.

Høyre-irritasjon

Kommende lørdag mobiliseres det til store demonstrasjoner i norske byer mot endringer i dagens abortlov. I Høyre-ledelsen er det stor irritasjon over Aps press i saken. Det hevdes at protesten kommer først etter at KrF valgte side – for ikke å skremme partiet bort.

Ap-nestleder Hadia Tajik avveier påstandene:

– Det er feil. Aps posisjon i abortsaken har vært kjent i flere tiår og er sterk og klar. Også KrFs posisjon har vært kjent. Den nye situasjonen er utelukkende skapt av at Erna Solberg selv. Hun har sagt seg villig til å endre Høyres posisjon og har forårsaket en uavklart situasjon.

LES OGSÅ: Serverer tøffe skattekrav og en serie provokasjoner til Frp

KrF og Ap

Statsministeren sier hun ser noen trekk etter KrFs veivalg – og Aps økende abortengasjement:

– Vi får nå sett hvordan Ap bruker karakteristikker og retorikken sin i slike saker, uttaler hun til Vårt Land.

I samtale med pressen kritiserte hun formen på debatten som ruller.

– Å late som om vanskelige valg ikke finnes i denne saken, det er å gjemme realitetene vekk.

Solberg viser til at hun selv har gått i demonstrasjonstog for selvbestemt abort.

– Men temaene nå er annerledes. Eksempelvis er diskusjonen om hva som gir rett til abort etter 12 uke et annet tema enn retten til selvbestemt abort generelt.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter