Nyheter

KrF jakter på penger i samarbeidsløpet

Barnetrygd og netthandel er hindre i budsjettforhandlinger. Dessuten må KrF på tur til grasrota underveis i prosessen.

Forhandlingsmøte nummer to i høstens budsjettprosess var ikke av det lange slaget. For KrF-forhandler Kjell Ingolf Ropstad måtte reise med resten av KrF-ledelsen til den første av to nye miniturneer til grasrota etter det splittende landsmøtet.

– Forsinker KrFs forsoningsrunder nå arbeid med statsbudsjettet?

– Nei. I slike forhandlinger er det oftest regjeringspartiene som må jobbe mest for å kunne gi tilbud til oss som motpart. Vi arbeider tidlig og sent for både å samle partiet, sikre sonderinger og få til en best mulig budsjettavtale, svarer Ropstad.

Tirsdagens ferd gikk til Vestfold og Telemark. Lørdag står Viken og Trøndelag KrF for tur. Fristen for budsjettforhandlingene utløper tirsdag i neste uke.

LES OGSÅ: Støre tar gjerne imot skuffede KrF-velgere 

Barnekroner

Foran både budsjettkamp og sonderinger har KrF varslet økt barnetrygd som en av sine satsingssaker. Derfor krever KrF økte skatter – noe regjeringspartiene avviser.

Økt barnetrygd er svært kostbart: En oppjustering bare med en hundrelapp alene ville kostet 1,55 milliarder kroner, ifølge beregninger fra i fjor.

En måte å frigjøre midler på er etter KrFs syn å fjerne momsfrihet for netthandel fra utlandet under dagens fribeløp på 350 kroner. Det kan gi statskassen 750 ekstramillioner.

– Dette KrF-kravet er både en god sak for næringslivet – og for å vinne enighet oss imellom, sier Ropstad.

LES OGSÅ: Serverer tøffe skattekrav og en serie provokasjoner til Frp

LES OGSÅ: Slik forsyner Sp seg fra Frps disk

Venstre-lim

Han anser fremdriften i forhandlingene som bedre enn foregående år. KrF fikk sitt tilbud nummer to fra de blåblå i går. Neste forhandlingsmøte blir ventelig torsdag.

Da de fire partiene forhandlet om revidert budsjett i vår, ble de ferdige før sin egen selvpålagte frist. Da utropte Venstres Abid Q. Raja sitt ferske regjeringsparti som selve «limet» i forhandlingene».

– Hvor sterkt er det limet nå i høst?

– KrFs krav er gjenkjennelige og de går heller ikke til angrep på regjeringen har lagt frem i budsjettet. Vi har sympati med mange av KrFs forslag, vi er ikke uenige, men det må til en god balanse, svarer Raja.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter