Nyheter

Ap-Støre tar gjerne imot skuffede KrF-velgere

Jonas Gahr Støre åpner døren for skuffede KrF-velgere og bruker Kjell Magne Bondevik som vitne på at KrF ville fått et lettere budsjettløp hos Ap.

Ett svar fra Støre gikk igjen og igjen i intervjuene etter at han og finanstalskvinne Rigmor Aasrud hadde lagt frem Aps alternative budsjett i går:

– Hadde vi møtt KrF til budsjettforhandlinger, så er jeg sikkert på at vi hadde funnet løsninger. Når Kjell Magne Bondevik sier at KrF kunne blitt enige med oss på ti minutter, så er han litt raskere enn jeg tror vi ville vært. Men han er inne på noe. Er man enige om retningen, så blir man også enige om detaljene.

Men etter KrF-landsmøtets veivalg er det slett ikke Ap og de rødgrønne som KrF forhandler budsjett med. Bare timer etter Aps fremleggelse satt KrF i sitt andre formelle forhandlingsmøte med Høyre, Frp og Venstre.

LES OGSÅ: Slik forsyner Sp seg fra Frps disk

Fotavtrykk

Støre betegnet Aps eget budsjettopplegg som «et gjenkjennelig sosialdemokratisk fotavtrykk». Men etter KrF-landsmøtets veivalg handler det også om hva Ap har å tilby skuffede velgere i Hareide-partiet.

I NRKs Politisk kvarter i går morges sa Støre at «velgere som nå er frustrert over det valget som KrF har tatt, vil kunne se mange fellesverdier i Ap». Han sa også at Ap «alltid har hatt en dør inn mot sentrum, fordi det er velgere der».

– Sier du ikke nå at Ap kan hente velgere blant skuffede KrF-ere?

– Nå har KrF tatt sitt valg. «Ropstad-KrF» har valgt å gå mot Frp og Høyre – og finne sine løsninger der. Jeg har jo sett hvordan dette har ført til reaksjoner i andre deler av KrF. Vi ønsker et samarbeid med KrF lokalt, der mye av politikken for hverdagslivet til folk finner sted. Men det er jo min jobb som partileder å si at de velgerne som ikke kjenner seg igjen i å gå i retning Frp, kan finne ting de er enige med hos oss.

– Skuffede KrF-velgere også?

– De er selvfølgelig velkomne til det.

LES OGSÅ: KrF jakter penger i samarbeidsløpet 

«Ropstad-KrF»

SV var kjappere enn Ap med å fiske blant frustrerte KrF-velger. Etter KrF-vedtaket presenterte SV flere Facebook-innlegg med appeller fra Audun Lysbakken. I et av dem het det at «SV har en åpen dør for alle som setter en mer rettferdig fordeling og klimaet først». Og partiet spurte: Kanskje det er i dag du skal bli medlem av SV?

Under Aps pressekonferanse fastslo Støre at KrFs budsjett er «helt stikk i strid med det som partiet nå skal inn i». Om KrF bruker han nå merkelappene «Hareide-KrF» og «Ropstad-KrF».

– Hvorfor gjør du det?

– Det fremgår jo av hva vi har fulgt med på de siste månedene. Hareides personlige visjon for KrFs utvikling viser seg å være ganske annerledes fra Ropstads, poengterer Støre.

LES OGSÅ: KrFs regjeringsløp kan bli et hinderløp av de helt sjeldne

Kutter kontanter

Støre mener KrFs eget alternative budsjett inneholder en rekke store velferdsreformer som Ap er «enige i at er nødvendig».

– Ap slipper jo nå å måtte tenke igjennom forhandlinger. Men vi hadde klare ideer om hvordan vi kunne bli enige, sa Støre.

Aps alternativ inneholder flere forslag som ligger tett opp mot KrF – eksempelvis: Øke minstepensjonen med 4000 kroner, 100 ekstramillioner til rusomsorg i kommunene og 40 millioner mer til Den norske kirke.

Men Ap provoserer også: Partiet kutter ut kontantstøtten i andre halvår 2019. Dessuten gjør Ap som Høyre og motsetter seg KrFs nye satsing for økt barnetrygd.

– At Ap ikke øker barnetrygden er vel et signal om at KrF ikke ville fått gehør hos dere heller?

– Nei, det betyr dette ikke. Budsjettet viser våre primærposisjoner. Da KrF gjennomførte sin prosess, sa jeg at Ap er for barnetrygd og villige til å snakke om innretningen. Vi mener at de som har mest, må betale for de som trenger det. Hadde KrF forhandlet med oss, er jeg sikker på at vi hadde blitt enige, svarer Støre.

LES OGSÅ: Serverer tøffe skattekrav og en serie provokasjoner til Frp

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter