Nyheter

Roer nervene med talemaraton

Mens minuttene tikker mot dramatisk avstemning, gjennomfører et splittet KrF en fredelig talemaraton

Ekstraordinært landsmøte i KrF. Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Knut Arild Hareide

Salen er splittet slik TV-tittere har opplevd det fra de direktesendte fylkesmøtene. Tydelige meninger – i en rolig, men engasjert tone.

Men fordi det ikke er replikker, flyter debatten i KrFs sal i sum fredelig. Som på et normalt landsmøte handler det om å lese opp ferdigskrevne innlegg med sitt eget syn.

Men det underliggende i scenene er dramatisk: Det handler ikke bare om å vitne om eget syn, men også å få andre til å snu,.

Bollestad-appell

Nestleder Olaug Bollestad fikk åpne det hele – og hun serverte en sterk appell om samhold:

– Vi er ikke her for å få statuer eller store posisjoner, men for å redde enkeltmennesker og gi dem menneskeverd. Når vi går ut av denne salen i dag er det dette vi må hegne om, sa hun.

LES OGSÅ: Hareide går av hvis han ikke vinner frem

Nei til berlinmur

En rekke talere appellerte til samhold når landsmøtet er over. En av dem var Charlotte Veland Hoven fra Hedmark. Hun advarte mot å bygge en «berlinmur» i partiet.

– Din og min reaksjon avgjør om vi står samlet, appellerte hun.

Hoven advarte mot samarbeid til venstre. En tydelig, advarende stemme mot dette var også varaordfører Jørgen Kristiansen i Kristiansand:

– Vi har en unik mulighet til å endre abortloven. Og vi husker jubelen fra Aps landsmøte da de vedtok fjerne K'en i KRLE-faget. Det er få regjeringer som har fjernet så mye kristendom fra det offentlige enn Stoltenberg-regjeringen gjorde, sa Kristiansen.

LES OGSÅ: Slik ryster KrF-dramaet de andre partiene

«Støre er ikke Ap»

– Det er ikke Frp som har vært det mest populistiske partiet på Stortinget. Det er Senterpartiet. Erna er «stjern'o – ikkje fjern'ho», sa Jonas Andersen Sayed, KrFU-leder i Rogaland, som drifter Facebook-gruppen «KrF er best med Erna».

Randi Walderhaug Frisvold – fylkesleder i Møre og Romsdal – advarte mot å tro at Jonas Gahr Støres holdninger til kristendom deles av Ap-folk flest:

– Støre er en super kar. Men han er ikke Ap. Like lite som Sylvi Listhaug alene er Frp, sa hun.

LES OGSÅ: Frp kan torpedere abortseier for KrF

Varsko, varsko

Men fra tilhengerne vanket det også rommelig med advarsler.

– Et 4,2 prosents parti er ikke det folkepartiet som KrF bør være. Å gå i regjering med ytterfløypartiet Frp vil gjøre det umulig å se velgerne våre i øynene. Landsmøtevedtaket vi brukte på stand i fjor, sa med all tydelighet at vi ikke skulle gå i samarbeid med Frp, sa stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold.

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal – den eneste røde delegaten fra Rogaland – ville avmystifisere verdisamarbeid til venstre:

– Jeg har god erfaring med å samarbeide med Sp og Ap. Så minner jeg om at kristen forankring var med i regjeringserklæringen fra Ap, Sp og SV – og ikke regjeringens Jeløya-erklæring.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter