Nyheter

Bondevik: Tull at jeg er Hareides arkitekt

KrFs eks-statsminister og superprofil Kjell Magne Bondevik blåser av påstander om at han og andre veteraner har vært regissører bak Knut Arild Hareides Ap-ferd.

Ekstraordinært landsmøte i KrF. Kjell Magne Bondevik og Simen Bondevik.

– Tull, sier Bondevik om spekulasjonene.

Eks-lederen er tilstede i landsmøtesalen på Gardermoen og har sin plass på æresbenken. 190 delegater er nå samlet for å avgjøre KrFs sidevalg. I forkant av det dramatiske møtet har det vært mange spekulasjoner og rykter om at nettopp Bondevik har vært en slags arkitekt bak Hareides anbefaling av et Ap/sentrum-alternativ.

Kvelden etter Hareides tale bekreftet KrF-lederen overfor Vårt Land at han hadde hatt kontakt med Bondevik uken før han overrasket med et svært tydelig Ap-budskap.

LES OGSÅ: Slik ryster KrF-dramaet de andre partiene

«Hemmelig» møte

Og for snart to uker siden omtalte VG et møte som skal ha vært avviklet i Oslo-senterets lokaler, der Bondevik og veteran Einar Steensnæs til daglig virker.

Det het at Hareide og generalsekretær Hilde Frafjord Johnsson hadde vært i møte med de to veteranene der, dager før Steensnæs ga et intervju til Vårt Land med sterk støtte til budskapet i Hareides debattbok. Kilder i KrF med nærhet til møtet sier til Vårt Land at Bondevik ikke var der samtidig med de andre.

LES OGSÅ: Frp kan torpedere abortseier for KrF

Sjefsarkitekt? Nei.

– Hva sier du til spekulasjoner om at det har sittet en «Bondevik-gruppe» i bakgrunnen og hatt regi over Hareides prosess?

– At jeg er en sjefsrådgiver for Knut Arild eller er en arkitekt bak forslaget, er tull. Jeg har jobbet for partiet i over 50 år. Det skulle bare mangle at jeg ikke interesser meg for KrF. Når Knut A ønsker å snakke med meg, stiller jeg jo opp, svarer Bondevik.

KrF-veteranen avslører at han likefullt ble ganske overrasket over hva Hareide hadde planer om:

– Jeg ble overrasket da han kom til meg den siste gangen og fortalte at han hadde tenkt å være så tydelig. Det er kanskje et tegn på at jeg ikke har regissert dette. I denne tiden har jeg snakket med noen, men ikke overdrevet mange KrF-ere, sier Bondevik.

LES OGSÅ: Melder seg ut igjen hvis Hareide taper

Før valg – ingen anbefaling

For Bondevik hadde egentlig et ønske om at KrF før valget i 2017 ikke skulle flagge noe sidevalg.

– Nå går jo Hareide lenger enn du selv ideelt tenker?

– Før valget mente jeg at vi ikke burde anbefale noe alternativ, og slik sett ville det da være en åpning for det Hareide nå foreslår. I andre land ser man seg jo litt rundt etter et valg. Jeg har lenge ment at dette burde vi være åpne for. Men i Norge er det jo så krampaktig – det må være to alternativer – eller alle tre som vi hadde i 1997, svarer Bondevik.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter