Nyheter

Melder seg ut ved høyresving

Ferske KrF-medlemmer sier de vil melde seg rett ut av partiet dersom morgendagens landsmøte ikke følger Hareides råd.

Bilde 1 av 3

– Det viktigste for meg er at KrF ikke går i regjering med Frp. Dersom det skjer, er medlemskapet definitivt over for mitt vedkommende, sier Anne-Marie Helland.

Hun var inntil nylig generalsekretær i Kirkens Nødhjelp og er én av de 2.600 som har meldt seg inn i KrF etter at partileder Knut Arild Hareide i sin landsstyretale 28. september sa at han ville ta partiet inn i regjeringssamarbeid med Ap og Sp.

– For min del var talen til Hareide direkte utløsende for medlemskapet mitt. Det handler ikke bare om veivalget, men også visjonen for det samfunnet han ønsker å bidra til. For meg er det åpenbart at man bør trekke partiet mot venstre for å bygge et samfunn som tar vare på de svakeste, sier Helland.

LES OGSÅ: Vondt blod bak stemmekrangel i KrF

Vil melde seg ut

KrFs partikontor har ingen statistikk over årsakene til de mange innmeldingene. Selv om det finnes mange eksempler på nye medlemmer som ønsker et høyresamarbeid, regnes det med at de fleste av de ferske medlemmene støtter ­Hareides venstreprosjekt.

Eivind Fremstad, leder av Nordre Aker KrF i Oslo, har opplevd en medlemsvekst på nesten 50 nye medlemmer etter Hareide-talen. Lokallagslederen har ringt de nye medlemmene og sier det er en klar Hareide-støtte blant disse.

– Over 90 prosent av dem jeg har snakket med støtter Hareide. Disse har også sterke antipatier mot Frp, forteller Fremstad.

Han frykter å miste mange av de nye medlemmene dersom landsmøtet tar partiet inn i ­dagens regjering.

– Over 50 prosent av de nye medlemmene sier at de vil melde seg ut igjen dersom man går i ­regjering med Frp, sier Fremstad.

LES OGSÅ: Frp kan torpedere abortseier for KrF

Skyr Frp

Også Øystein Magelssen, generalsekretær Norges KFUK-KFUM, meldte seg inn i partiet etter Hareides tale. Han sier at dersom landsmøtet i morgen åpner for regjeringssamarbeid med Frp, vil hans medlemskap opphøre allerede lørdag.

– Jeg er sannsynligvis et ­typisk eksempel på alle de som etter Hareides tale fattet håp om at KrF kan komme ut av dødens posisjon og oppstå mer som en kraftfull, politisk aktør og et kristendemokratisk parti, sier Magelssen.

Han er entusiastisk for et samarbeid med Ap og tror et slikt samarbeid kan tiltrekke seg både yngre, verdibevisste ­velgergrupper og verdikonservative som ikke lenger føler seg hjemme i Høyre og Venstre.

– Men jeg er så langt fra Frp at jeg ikke kan være medlem av et parti som inngår tett samarbeid med disse, sier han.

LES OGSÅ: Slik ryster KrF-dramaet de andre partiene

Holdninger

Musiker og poet Trygve Skaug avslørte på Facebook etter Hareides tale at også han hadde meldt seg inn i partiet. Også han sier medlemskapet kan bli kortvarig.

– Som medlem synes jeg det er veldig vanskelig å stå innefor et samarbeid med Frp og dermed måtte knyttes til de holdningene som spres fra de høyeste røstene der, sier Skaug og understreker:

– Å melde meg inn var ment som en synlig støtte til Hareides ønske om å gå mot venstre. Om partiet da går i blå-blå regjering, blir medlemskapet en kortvarig seanse for min del.

Maner til samhold

Karin ­Lilletun Langeland, datter av tidligere KrF-statsråd Jon Lilletun, meldte seg inn i vår, før Hareides tale. Også hun vil at partiet skal gå til venstre, men vil holde på medlemskapet sitt dersom det ikke blir utfallet.

– Hvis resultatet skulle bli fortsatt opposisjon eller å gå til høyre, vil ikke det være en avgjørelse­ som blir tatt for alltid. Denne ­debatten har vist at mangfoldet i partiet er stort og spekteret er større enn det som har blitt vist tidligere, sier Langeland og viser til at et flertall av KrF-velgerne ifølge målingene nå vil gå til venstre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter