Nyheter

Gir regjeringen ideell-refs

Sp forlanger at regjeringen sikrer ideell vekst etter nedgang i antall barnehager. – Oppfølging er en skandale, og vi må være knallharde, sier Kjersti Toppe (Sp).

Bilde 1 av 2

– At ideelle taper i barnehagesektoren forundrer meg ikke. Men vi kan ikke fortsette slik, og vi vil nå stille regjeringen til veggs, sier Sps helsepolitiske talsperson, Kjersti Toppe.

Reaksjonen kommer i kjølvannet av saken i Vårt Land i går, som viser at antall ideelle barnehager ble halvert fra 2005-2017. Samtidig ble antall barnehager organisert som AS tredoblet, ifølge rapporten «Kommersialisering av felles­godene», der LO og Fagforbundet er oppdragsgivere.

– Skandale

Toppe mener det er «sterk kritikkverdig» at regjeringen ikke følger opp stortingsvedtaket om ideell vekst fra 2016.

– I forslag til statsbudsjett mangler både målsetting om vekst i ideell sektor og tiltak for å oppnå vekst. Det er helt utrolig freidig å komme tilbake til Stortinget med statsbudsjett for neste år, med samme løsning som ble avvist i fjor. Da tar de ikke dette på alvor, understreker Toppe.

Hun mener det er viktig at ideelle aktører får kompensasjon for pensjonsutgifter, men mener regjeringens forslag om en slik kompensasjon ikke favner bredt nok.

– Ideelle betaler høyere pensjonsutgifter til sine ansatte. Det gjør at de har større utgifter. Samtidig må de konkurrere med kommersielle som har lavere kostnader. Da må de få kompensasjon, understreker Toppe, som sier Sp ikke godtar forslaget til regjeringen, og at de forlanger at den følger opp stortingsvedtaket.

Les også: Ideelle barnehager halvert

Langsiktig

Partiet vil isteden se på muligheten for å inngå langsiktige avtaler med ideelle aktører for å lette hyppigheten av anbudskonkurranser.

– Vi må være knallharde i statsbudsjettet og fremme nytt forslag. I vårt alternative budsjett vil vi sikre ideell vekst, at de får kompensasjon for de historiske pensjonskostnadene og like konkurransevilkår. Det handler om hva slags velferdssamfunn vi skal ha, sier Toppe.

Les også: Krever svar om omsorg

42 millioner

Kent Gudmundsen (H), utdanningspolitisk talsperson og nestleder i utdannings- og forskningskomiteen, mener Toppe «kritiserer på autopilot».

– Det ligger tross alt inne 42 millioner i statsbudsjettet til nettopp å kompensere for ekstrakostnader til pensjon, og det er også dagens regjering som har bedt om utredningen av de økonomiske rammene for barnehagesektoren, sier Gudmundsen.

– Men hvorfor mangler det i forslag til statsbudsjett målsetting om vekst i ideell sektor og tiltak?

– Det er vanskelig å skille ideelle og kommersielle gjennom organisasjonsform. Derfor er det krevende å legge til rette for politiske rammevilkår som treffer disse. Nettopp derfor har regjeringen en helhetlig gjennomgang av organisasjonsformer og økonomiske rammevilkår for barnehagesektoren, svarer Gudmundsen.

– Hva tenker du om nedgangen i antall ideelle barnehager?

– Vi ser at det er innenfor de private barnehagene vi finner størst mangfold. Slik som friluftsbarnehager og barnehager med alternativt livssyn. Dette mangfoldet har en egenverdi som regjeringen vil ivareta, avslutter Gudmundsen.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter