Nyheter

Blåfarge i Oslo – nærkamp om abort

Etter rødgrønn kveldsdemonstrasjon for støtte til abortloven, ble nettopp livsvern og abort sentrale tema i Kjell Ingolf Ropstads og Knut Arild Hareides Oslo-duell.

Bilde 1 av 5

Hareide høstet stor applaus etter talen sin. Likevel endte det med blå seier i hovedstaden: Laget sender tre røde og tre blå. Men kandidaten som skal representere den tredje vei, skal sekundært stemme blått.

Flere i salen forventet et jevnt resultat. Men forhåndstips gikk helst i retning av rød overvekt.

Livsvern

Livsvern og sortering inntok en tung posisjon i sluttkampen om veivalg de to KrF-toppene imellom under årsmøtet i Oslo KrF.

– KrF løfter som ingen andre partier kampen mot sorteringssamfunnet. Ønsker vi et samfunn der vi skal jakte etter det perfekte, spurte KrF-leder Hareide.

Han sa seg glad for de signalene som Høyre har sendt om mulige endringer i abortloven.

– Men jeg vil sitere det Senterpartiets Kjersti Toppe sier: Det er et faktum at det er med Høyre i regjering at tvillingabort ble legalt. Og i spørsmål om liberalisering av bioteknologiloven er Sp partiet som står oss nærmest, sa Hareide.

LES OGSÅ: Knapt rødt flertall i Akershus

Demonstrasjon like ved

Statsministerens åpning for lovendringer har skapt bølger både i KrFs samarbeidsdebatt – og utenfor partiet. Foran Stortinget var rundt 1.000 demonstranter mandag kveld samlet i protest mot Solbergs antydninger om å gjøre endringer i loven.

– Demonstrasjonen misforstår fullstendig KrFs politikk på området. De forstår ikke grunnlaget. Vi ønsker å bekjempe sorteringssamfunnet. Dette er en debatt som kommer i det norske samfunnet, sa Hareide etter talen.

– Derfor er det viktig for meg å sitte i regjering med Sp, et parti som forstår denne problemstillingen, la han til.

LES OGSÅ: Bråkemøte dagen før KrF-skjebnemøtet

Ropstad: Historisk mulighet

Tidligere på dagen ble det klart at Høyres stortingsgruppe stiller seg bak Solbergs åpning for endringer i abortregelverket.

– Statsministeren har ment dette hele tiden. Nå er det forankret i stortingsgruppen. Rett her borte er det en stor demonstrasjon som helt usaklig gjøres en kamp om abortloven, sa Ropstad.

– Vi vet at på venstresiden er det nær umulig å få gjennomslag. Vi har nå en historisk mulighet til å gjøre endringer en et snart 40 år gammelt lovverk, sa Ropstad.

Under årsmøtets debatt var det også flere innlegg der nettopp abortsaken ble gjort til saken som skiller alternativene.

LES OGSÅ: Analyse: Derfor kan KrF gjøre Frp-livet grått

Splittet lag

Som de fleste fylkeslag var også Oslo KrF solid splittet. Fylkesleder Espen Andreas Hasle anbefalte Hareides vei:

– Jeg har orientering mot borgerlig side i politikken. Men jeg er bekymret for økende frykt, hat og polarisering. I den virkeligheten treffer Hareide med sin analyse, sa Hasle.

Gruppeleder Erik Lunde hadde i forkant også varslet støtte til å teste ut Ap/Sp. Da kunne han se sine egne velgere i øynene, fordi han lovet dem et nei til Frp i regjering og et styre med tyngdepunkt i sentrum.

– Og jeg stiller meg bak Hareide fordi han har skapt en begeistring i partiet som vi ikke har hatt på mange, mange år. Den sjansen kan vi ikke la gå fra oss.

Prestegård: Kupp!

Ragnhild Aadland Høen var en av talerne som trakk frem håpet om endringer i abortloven:

– Erna Solberg er den eneste statsministeren som kan gi oss gjennomslag i vår viktigste sak. Ap har i dag arrangert demonstrasjon. Og dette skal altså være vår nye bestevenn?

Oslo-veteranen Gunnar Prestegård kritiserte prosessen og ønsket deltakelse i Solberg-regjeringen.

– Dette møtet burde ikke vært holdt, sa han og betegnet hele sidevalgsdebatten som et kupp.

Hareide for Hareide

En rekke kjente profiler inntok plassene i lokalene før møtestart. Blant dem var tidligere parlamentarisk leder Hans Olav Syversen, tidligere varaordfører Aud Kvalbein, forstander og KrF-profil Prestegård og eks-byråd Robert Wright.

Dag Hareide, tidligere rektor ved Nansenskolen og tidligere generalsekretær i Norges Naturvernforbund, tok også plass. Hareide er blant de nyinnmeldte i KrF:

– Jeg meldte meg inn etter Hareides tale, sier organisasjonsveteranen med tung bakgrunn i norsk alternativbevegelse.

– Jeg har sår i min sjel om at partiet som kaller seg kristelig alltid skal gå i regjering til høyre. Jeg ser for meg en ny giv i synet på hva som skjer med planeten – og de store forskjellene som finnes, sa Hareide fra talerstolen.

Tok en omvendt Hareide

Mars 1990 ble var eks-byråd Robert Wright den første KrF-er som gikk inn i lokalt «regjeringssamarbeid» med Frp. Protestene i partiet var mange.

– Det du gjorde den gangen var vel egentlig det motsatte av hva Hareide gjør nå: Bryter ny mark i samarbeid?

– Det kan man si. Mantraet vår den gang var å snakke politikk – ikke personer. Det fikk vi til. I dagens samarbeidsdebatt er litt av mantraet at vi ikke liker enkeltpersoner i Frp, sier han.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter