Nyheter

Derfor kan KrF gjøre Frp-livet grått

ANALYSE: Havner KrF også på Solberg-laget, mister Frp en hakkekylling når de taper saker. Slikt kan dempe regjeringslysten.

I de fire første årene av Solberg-regjeringens liv hadde Frp en hyppig forklaring når kompromisser ble ulne og i strid med partisjelen: Stabeisene i Venstre – og KrF.

Når Frp måtte svelge enkelte frislipp på asylfeltet, i «eksospolitikken» og kompromisse om skattekutt, kunne raseri fra egen grasrot temmes med forklaringen om at tapene jo var de to sentrumspartienes skyld.

Alt høstbråket på TV-skjermene om statsbudsjettet var «sannhetsbevis»: Frp var tøffingen som sto hardt på sitt. Til slutt måtte de gi seg, men Frp-ledelsen kunne gi skylden for manglende blanke seire på kravstore støttepartier.

LES OGSÅ: – Unge Venstre bruker samme argumenter som Sylvi Listhaug.

Ny likhet

Nå er Venstre i regjering – og den regjeringsplattformen Høyre og Frp gikk med på ble mer sentrumsorientert. Klimakrangelen mellom de to er nær avlyst i mediene. Oppgjør skjer internt i apparatet. Hvem gir og tar mest av Venstre og Frp når det handler om avgifter og eksos? Det ser ikke Siv Jensens velgere lenger så mye til.

Skulle KrF gå inn i regjeringen, flyttes enda mer av Frps politiske kamp inn på bakrommet. Når det handler om saker der KrF og Frp kolliderer – som eksempelvis asyl, skatt, bistand, sosiale støtteordninger, klima – vil Frp streve med å få dokumentert tøffheten sin utad. Makt sammen gjør partier også likere blant folk flest.

Gråner det?

I sum kan Frp ha utsikter til at politikken deres i regjering blir enda mer grå og finforhandlet. Etter at Venstre gikk inn i regjering, var det flere av Frps hverdagsarbeidere i stortingsgruppen som egentlig syntes at det var greit nok at KrF ble igjen på utsiden.

Da slapp de å dempe enda mer Frp-profil i en regjeringsplattform. Og de hadde fortsatt «noen andre» å skylde på når politikk ikke kommer i mål.

LES OGSÅ: Nervedrama på oppløpssiden i KrF

Sandbergs varsko

Før Per Sandberg slapp sin nye bok i går, var han på morgenkvisten innom NRKs Politisk Kvarter. Der delte han tanker om KrF i regjering: «Forhandlingsrommet er blitt veldig tynt. Det er ikke så mye mer å gå på». For hvem skal i så fall avgi politikk slik at KrF får sine seire? Sandberg frykter at det igjen blir Frp.

Om Frp må tone ned hjertefelt, blir det mer krevende å fortelle hvorfor det fortsatt er en betydelig gevinst for partiet å sitte i regjering. Det kan kanskje forklare den tilbaketrukne rollen til Frps profiler etter at Knut Arild Hareide holdt sin tale om å gå i regjering.

Verdikløfter

Frp-toppene sto ikke fremst i «velkomstkomitéen» hos de blågrønne da KrFs samarbeidsjakt startet. Og da Erna Solberg plutselig deltok i KrFs debatt om veivalg med signaler om mulige endringer i abortloven, var Frps talsperson blant dem som reagerte sterkest: «Etisk og moralsk forkastelig» var meldingen fra Åshild Bruun-Gundersen om utspillet.

På dette feltet og i biopolitikk er KrF slett ingen verdipolitisk slektning av Frp. Den nye generasjonen av «hverdagsliberalister» i Frp kan se betydelige politiske motsetninger komme. Nettopp på verdifelt som ikke koster kroner, kan KrF kreve å få sitt.

LES OGSÅ: KrF-toppene i nærkamp om klassiske verdier

Motivasjonsmangel

Skulle KrF velge å kaste Solberg-regjeringen, kan Frps versjon av dramaet bli at de gikk ned med flagget til topps. For i opposisjon kan partiet spisse politikken – og vokse.

Og skulle KrF forhandle seg inn i regjeringen, trengs det også en ny fortelling om hva som er Frps vinnende vei i dagens regjeringsprosjekt. Blir hensynene til alle andre for mange, seirene ikke like blanke, så kan regjeringslysten i Frp smuldre om et maktklart KrF inntar laget.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter