Partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad er duellanter på flere av de fylkesårsmøtene der delegatene som avgjør om KrF skal gå til venstre og Solberg-regjeringen kastes. De to er nå hovedrolleinnehavere i slaget om KrFs fremtid.
– Det blir nok et voldsomt engasjement i neste uke, sier Hareide til Vårt Land.
Mandag kveld kjempet de med hver sine innledninger på fylkesårsmøtet i Buskerud. Det samme skal de gjøre i Agder fredag, Hordaland lørdag og Oslo og Akershus mandag. På utsiden teller pressen opp delegater i egne oversikter. Det forsterker nervedramaet i KrF.
LES OGSÅ: KrF-toppene i nærkamp om klassiske verdier
Spissere fronter
Både Hareide og Ropstad vedgår nå overfor Vårt Land at også ettertiden kan bli tøff. Ja, skuffelsen de som taper opplever under landsmøtet fredag i neste uke kan hemme innsats på grasrota og høyere opp. Da de to møtte pressefolk foran mandagens møte i Buskerud, vanket det ord om at ledelsen snakker godt sammen og en respektfull tone «så langt». Men tilstanden utfordrer:
Ledelsen er splittet. Sentralstyret og landsstyret er det. Også stortingsgruppen er delt. Lokalt pisker både fylkesårsmøter og lokallagsmøter frem fronter om stikk motsatt kurs. Krangelen om stemmeregler spisser fronter.
Gruppe-splitt?
KrF vil trolig fortsatt være i opprørt hav etter regjeringsvalget i neste uke. Også når enten Ap eller Frp møter dem ved et forhandlingsbord om regjeringsplattform.
– Hvor stor garanti er det for at stortingsgruppen er samlet når vedtakene med nye samarbeidspartnere skal gjøres, Hareide?
– Jeg er helt sikker på når valget er gjort, vil en samlet gruppe følge det vedtaket som er fattet.
– Men med en splittet stortingsgruppe: Kan ikke da enkelte komme til å stemme annerledes enn flertallet når saker blir for vanskelige for dem?
– Det bør være lojalitet. Vi står foran strategiske valg for partiet. Og jeg opplever at stortingsgruppen vil følge dette. Vi skal jo gå til et valg sammen i 2021 også, svarer Hareide.
LES OGSÅ: Slik fikk Hareide en heia-kampanje i ryggen
Kritisk lokalt
Men alt nå spøker dårlig stemning for opptakten til lokalvalget neste år. Lokalt har man enkelte steder bitt negler i frykt for at veivalget vil bety mange «nei takk» fra veteraner til å stå på kommunelistene. Både Hareide og Ropstad vedgår at KrF kan være langtidsskadd slik at valgkampen svekkes.
– Vi har begge vært åpne om at den viss avskalling vil det nok bli. Men vi har samtidig forklart at en tydeligere retning for KrF vil gi bærekraft som veier opp på lengre sikt. Ellers ville vi ikke stått foran dette veivalget, sier Ropstad.
– Men intern strid kan gå på bekostning av et godt resultat ved neste valg?
– Ja, dette er opplagt en utfordring. På Sør- og Vestlandet peker jeg på at hvis Erna Solberg får fortsette, så blir det likevel lettere å føre et lokalvalg, svarer nestlederen.
Kniven i ryggen
Hareide poengterer overfor Vårt Land at nettopp på grunn av lokalvalget er det viktig for KrF å avklare kurs nå.
– Nettopp for å kunne samle oss, er et snarlig retningsvalg viktig. Skal vi få til et sam arbeid med «det moderate venstre», er tidspunktet nå. Om to år vil ikke Ap og Sp være like villige til dette, sier KrF-lederen.
Ikke knivstukket
– Hva er viktige grep for at KrF-ere ikke skal «gå i strupen på hverandre» og øke splittelse lokalt og sentralt?
– Vi må unngå karakteristikker av hverandre. Den type oppslag vi har sett om at en nestleder stikker kniven i ryggen på meg, kjenner jeg meg over hodet ikke igjen i. Vi har en åpen dialog i ledelsen, svarer Hareide og legger til:
– Jeg våkner og sovner til tekstmeldinger fra Olaug eller Kjell Ingolf. Vi snakker sammen og har nesten en policy på at vi ikke får lov til å reise alene.
Noresund/Oslo