Nyheter

Her er Listhaugs nye spark til KrF og kirke

Sylvi Listhaug angrer på ordene om at Knut Arild Hareide driver «imam-sleiking». Men ny bok full av biske utfall mot kirketopper og KrF høster refs.

Den ferske boken Der andre tier er lenge spådd som en mulig bokbombe: Den lanseres midt under KrFs samarbeidsvalg – der KrF-lederen nettopp bruker Frp-toppens tøffe retorikk som tungt argument for å velge venstresiden.

På rekke og rad får nettopp KrF-topper verbal kjeft. Selv Høyre-vennlige Kjell Ingolf Ropstad får kritikk. Det gjør også Olaug Bollestad.

– Innholdet i denne kritikken er såpass urimelig at det ikke bygger tillit. Det er ikke konfliktdemping. Boken er en ny påminnelse om de mange sakene som har skapt avstand, sier Hareide til Vårt Land.

LES OGSÅ: KrF-toppene i nærkamp om klassiske verdier

Kirke-overhaling

I kapittelet «Våre verdier» gir Listhaug topper i Den norske kirke tøffere overhaling enn KrF-profilene.

Om biskop Atle Sommerfeldt heter det blant annet:

«Når han ikke bruker tid på å kritisere meg, snakker han gjerne om oljeboring i Lofoten eller prøver å innføre kjøttforbud i kirkene i bispedømmet hans. Det viser hvordan kirken i stor grad har blitt en oppbevaringsplass for gamle travere fra bistandsbransjen og venstresiden.»

Det er et «større problem» at «ledende biskoper og prester lar kirken vår råtne på rot ved å gjøre den til en arena for politikk i stedet for å forkynne den kristne tro», skriver hun i boken.

Preses-refs

Listhaug dunker til mot preses Helga Haugland Byfuglien da hun under asylstrømmen i 2015 «mente at vi skulle ta imot absolutt alle syrere som kom til Norge» – som en «prøve på våre humanistiske verdier». Listhaug skriver:

«Hvor mange flyktninger er nok for Den norske kirke? Hvorfor kan ikke biskopene kutte i de rause bevilgningene til kirken for å finansiere hjelpen til flere forfulgte medmennesker eller ta imot flere flyktninger? Det Byfuglien gjør, er å kaste seg inn i den politiske debatten ved å ta side.»

LES OGSÅ: Slik fikk Hareide en heia-kampanje i ryggen

Sleike-beklagelse

En av de heftigste konfrontasjonene med KrF de siste årene var Listhaugs utfall etter krangelen om asylpolitikk i NRK-studio tidlig i valgkampen. Hun sa at Hareide «sleiker imamer oppetter ryggen». I boken kommer det noe som kan ligne en beklagelse:

«Det var ikke noe godt uttrykk, og jeg kunne med fordel ha valgt andre ord»

Men i linjene like etterpå krangler hun videre om KrFs asylpolitikk. Hareide selv sier:

– Hun har nok ikke beklaget dette så tydelig før. Og det er det jo flott at hun gjør. Men analysen hun kommer med om KrF ellers i denne boken er helt feil, sier Hareide.

LES MER: Sjefsbiskopen reagerer på Listhaugs kirkekritikk 

Ut mot Ropstad

Listhaug selv kommenterer ikke boken før under en pressekonferanse onsdag formiddag. Utfall mot nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad tas ille opp i KrFs apparat:

Om Ropstad skriver hun: «Det verste av alt var da KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad gikk ut i valgkampen i 2017 og sa at 10.000–15.000 nye muslimer inn i landet var helt uproblematisk, siden det er sekulære nordmenn som truer de kristne verdiene. Det er en absurd logikk, og det er bare å besøke utsatte bydeler i Oslo, som Mortensrud eller Haugenstua, så kan man selv observere at norske og kristne ­verdier er under press.

Listhaug skriver at «det er trist KrF ikke reagerer».

Hun arresterer Bollestad som «sa at det ikke var noe problem med muslimske bønnerop, så da var det ingen grunn til å forby det». Listhaug skriver: «Jeg tror mange reagerer på dette og spør seg selv om hvorfor vi skal utslette vår egen kulturarv og samtidig hele tiden godta alt fra alle andre.»

VÅRT LAND MENER: «Listhaug gir et sterkt fortegnet bilde av virkeligheten i Den norske kirke» 

«Trist» i KrF

– Omtalen av både Kjell Ingolf og Olaug er klart urimelige, sier Hareide, som også reagerer på de generelle kommentarene om KrF.

Listhaug skriver at hun ofte snakker med KrF-velgere som «synes utviklingen i partiet deres er trist».

– Om Listhaug virkelig er opptatt av å løfte de kristne verdiene i politikken, så burde hun jo heller skrytt av KrF, sier Hareide.

LES OGSÅ: Valgkvaler i KrF-fylker

Snakk om tro

I «Der andre tier» er Listhaug åpenhjertig om hvordan hennes eget forhold til kristendommen er og har vært:

«I ungdommen var det nok ingen som tenkte på meg som spesielt kristen. I bygda var det en del ungdommer som var aktive i et kristent ungdomsmiljø, men det var aldri noe for meg. Sangstemme har jeg heller ikke. Den kristne troen har jeg imidlertid hatt med meg hele tiden».

«Skal jeg være helt ærlig, kjedet jeg meg nok litt i søndagsskoletimene.»

Sin kristne tradisjon har hun videreført til sine barn: «Hver eneste kveld ber jeg den samme aftenbønnen som jeg lærte da jeg var barn. Den gir meg styrke.»

Ekteskaps-snu

En videosnutt der Listhaug i en landsmøtetale i 2009 går hardt ut mot felles ekteskapslov, har tidvis hatt høy rotasjon i sosiale medier. Hun sa seg stolt av å tilhøre et parti som stemte mot den nye ekteskapsloven».

Men nå er dette «snøen som falt i fjor». Ekteskapsloven har kommet for å bli. Listhaug har endret syn.

– Det som imidlertid gjør meg litt flau, når jeg ser talen på nytt, er at jeg fremstår som sint.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter