Nyheter

SV: Regjeringen visste at de feilinformerte

Ny høring om objektsikring: Hvis regjeringens bevisste feilinformering ikke får konsekvenser, så undergraver vi Stortinget, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes.

I dag er det duket for ny, lukket høring om terrorsikring i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. I kjølvannet av den forrige åpne høringen i august, har SV i flere runder denne høsten stilt oppfølgingsspørsmål til regjeringen om arbeidet med å sikre samfunnsviktig infrastruktur og bygg mot terrorangrep.

Basert på disse rundene, slår SVs medlem i kontrollkomiteen, Torgeir Fylkesnes, fast overfor Vårt Land at Solberg-regjeringen har feilinformert Stortinget i flere runder fra 2015, 2016 og 2017.

– Det som er avdekket i det siste er at de har feilinformert Stortinget vel vitende om at det var feil, sier Fylkesnes.

LES OGSÅ: – Forklaringene til statsministeren og forsvarssjefen henger ikke i hop

– Skylder på POD

Ifølge Fylkesnes viser svarene at Justis- og beredskapsdepartementet og tidligere justisminister Anders Anundsen (Frp) flere ganger har fått høre fra sine underetater at de ga feil svar til Stortinget, men at dette ikke ble rettet opp.

– Istedenfor har de gjentatt det samme: at objektiskringen er i mål. Når dette ble avdekket som feil, la statsminister Erna Solberg (H) skylden på Politidirektoratet (POD). Dette var også feil. Regjeringen skylder på andre, men feilen lå på dem selv, sier Fylkesnes, og utdyper:

– Dersom dette ikke får konsekvenser, så undergraver man Stortinget. Da sier man samtidig at det er greit at vi har en regjering som aktivt feilinformerer folkevalgte og befolkningen.

LES OGSÅ: Mener regjeringen sminker sannheten

Anundsen

Under den åpne høringen i august tok Solberg og flere statsråder selvkritikk for at de ikke har gitt et riktig helhetsbilde av arbeidet med terrorsikringen av viktige bygg, installasjoner og infrastruktur. Solberg sa at regjeringen burde kommunisert tidligere, tydeligere og mer samlet til Stortinget om arbeidet med å sikre mot terrorangrep.

I dag dreier høringen seg om den graderte delen av Riksrevisjonens rapport, som tar for seg detaljnivå av sikringen. Det vil forsterke bildet av at regjeringen har forsøkt den kritiske sikringen av Norge i en årrekke, mener Fylkesnes.

– For å få et fullstendig bilde av den feilinformasjon Justisdepartementet har stått for, blir det spesielt interessant å høre hva Anundsen svarer. Dessuten uttalte HV-sjef generalmajor Eirik Kristoffersen seg sprikende både når det gjelder den graderte delen av rapporten under forrige høring og når det gjelder hva den tidligere HV-sjefen har sagt, sier Fylkesnes.

Han sier SV fortsatt vil vente med å konkludere om mistillitsspørsmålet til høringen er avsluttet.

LES OGSÅ: Avkreves ærlige svar om terrorsikring

– Kan ikke gjemme seg

Nils T. Bjørke, Senterpartiets medlem i kontrollkomiteen, ønsker å få svar på om det har vært uenighet rundt viljen til å bruke midler, eller om utfordringene er «blitt glattet over» fra regjeringens side. Det er fortsatt totalinntrykket som avgjør om Sp vil reise mistillit.

– Nå kan de ikke gjemme seg bak at dokumentene er gradert. Denne høringen vil handle mye om den reelle viljen til å gjøre noe med situasjonen som er blitt påpekt i flere år. Jeg ønsker å få svar på hvordan dialogen og prosessene mellom politidirektoratet (POD), Forsvaret og Forsvarsdepartementet har vært. Det kom ikke fram i den forrige høringen, sier Bjørke til Vårt Land.

LES OGSÅ: Rasler stadig med mistillit-sabelen

Solberg sist

Både justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp) og hans forgjengere Per-Willy Amundsen (Frp) og Anundsen er kalt inn. Også politidirektør Odd Reidar Humlegård og direktør Cecilie Daae fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap skal forklare seg.

Fra forsvarssektoren kommer dagens minister Frank Bakke-Jensen (H) og hans forgjengere Ine Eriksen Søreide (H), som i dag er utenriksminister, og Grete Faremo (Ap). Også forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og Heimevernets sjef Eirik Johan Kristoffersen kommer.

Direktør Kjetil Nilsen fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet skal også forklare seg i den lukkede høringen.

Riksrevisor Per-Kristian Foss er førstemann ut i høringen. Han har fått en time til å redegjøre for og svare på spørsmål om Riksrevisjonens funn i saken. Solberg skal forklare seg til slutt.

LES OGSÅ: Sentrum i tenkeboksen om mistillit til Solberg

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter