Nyheter

Pavebesøk kan hjelpe nordkoreanske kristne

Nord-Korea har invitert paven til å besøke landet. Dersom han takker ja, kan det ha positive ringvirkninger for kristne i landet, mener Nord-Korea-ekspert Vladimir Tikhonov.

– Diplomati eksisterer for å snakke med fiender. Venner kjenner man allerede, sier Vladimir Tikhonov, professor i Kina- og Koreastudier ved Universitetet i Oslo og ekspert på Nord-Korea.

Forrige tirsdag kunne sørkoreanske myndigheter melde at Kim Jong-un, Nord-Koreas ubestridte diktator, hadde invitert pave Frans til landet. Ifølge en sørkoreansk statsansatt vil paven takke ja til invitasjonen og besøke landet i løpet av de kommende månedene, meldte Al Jazeera mandag.

Landet blir av World Watch List regnet som et av verdens farligste land for kristne. Ifølge FN utgjorde de kristne i 2014 én prosent av landets befolkning.

LES MER: Frigitte var trolig misjonærer

Positive ringvirkninger

– Nord-Korea håper pavens besøk skal hjelpe dem med å normalisere forholdet til omverden, sier Tikhonov.

Pave Frans har allerede besøkt flere land Nord-Korea samarbeider med, blant annet Cuba. Besøket ble sett som et ledd i Cubas oppmykning av sine relasjoner med omverdenen.

På samme måte ønsker nå Nord-Korea og forbedre imaget sitt, og øke internasjonale investeringer fra det internasjonale samfunnet. Kim Jong-un har allerede møtt USAs president Donald Trump og internasjonale finansinstitusjoner som Det internasjonale pengefondet (IMF).

Ifølge Tikhonov er det lov til å være protestant eller katolikk i landet, men du må tilhøre et trossamfunn som er statskontrollert. De fleste av kirkene ligger i landets hovedstad i Pyongyang.

Hjemmekirker som ikke er godkjente av myndighetene risikerer å bli utsatt for sterke sanksjoner.

– Et pavebesøk kan ha positive ringvirkninger for kristne i landet, mener Tikhonov.

Jaget kristne

Selv om dagens politiske omstendigheter gjør det vanskelig å leve ut sin tro i landet, har protestantisk kristendom historisk stått sterkt i Nord-Korea. På 1940-tallet ble andelen kristne i den nordkoreanske hovedstaten Pyongyang anslått til å være 25-30 prosent av byens voksne innbyggere.

Ved opprettelsen av den kommunistiske, nordkoreanske staten fikk derimot styresmaktene et problematisk forhold til religion. Sovjetunionen av en sentral aktør i opprettelsen av staten, som arvet stalinismens anti-religiøse ideologi.

De kristne representerte en trussel til den nordkoreanske kommuniststatens autoritet. Regimets holdning presset kristne til å flykte sørover på halvøya.

LES MER: Fiendar i grenseland

Ledende posisjoner. Etterkommerne av disse kristne flyktningene fra Nord-Korea har bidratt til at kristendommen har vokst i Sør-Korea. Ikke i noe land i Asia utgjør kristne en større del av befolkningen enn her. I 2015 var rundt 28 prosent av Sør-Koreas befolkning kristne. Så vidt under 8 prosent av dem er katolikker.

– Det voksende katolske fellesskapet i Sør-Korea er en åpenbar grunn til pavens interesse for halvøya, mener Tikhonov.

Mens sørkoreanske protestanter i stor grad er politisk konservative, er landets katolikker mer venstrevridde. Flere av dem har ledende posisjoner i det koreanske samfunnet.

Et pavebesøk vil det få stor betydning for sørkoreanske katolikkers syn på dialogen mellom de to landene.

– Katolikker vil oppfatte fredsinitiativet til Sør-Koreas president Moon Jae-in som velsignet av Gud, sier Tikhonov.

Kan legitimere

– Er det ikke en fare for at et pavebesøk kan bidra til å legitimere et totalitært regime?

– Ja. Det er en fare for at paven blir brukt bevisst av nordkoreanerne til å renvaske regimet uten at han selv ønsker det, sier Tikhonov.

Han er likevel optimistisk og forklarer holdningen med et historisk eksempel fra sitt eget hjemland Russland. I 1972 besøkte den amerikanske presidenten Richard Nixon Sovjetunionen. Dette var første gang en amerikansk statsleder besøkte sovjet.

Ifølge professoren bidro besøket til å øke statusen til de undertrykte mindretallsgruppene som jøder og kristne. Jøder fikk blant annet lov til å utvandre i et forsøk på å bedre forholdet til USA. Han tror at pavens besøk til Nord-Korea kan virke på samme måte.

– Besøker paven Nord-Korea bygger man et forhold til Vatikanet. Det forholdet forplikter, sier han.

Kan bli fredsavtale

– Vatikanet kommer ikke til å si ja til invitasjonen, mener Owen Miller, forsker ved School of Oriental and African Studies (SOAS) i London.

Miller er likevel positiv til den generelle utviklingen på den koreanske halvøya. Frem til i fjor var Sør-Korea ledet av president Park Geun-hye, og det Miller beskriver som en «veldig konservativ» regjering. Da Geun-hye måtte gå etter et mistillitsforslag, vant Moon Jae-in det påfølgende valget.

Den nye regjeringen ønsker å forhandle med Nord-Korea. Endringer skjer også nord for grensen. Selv om Kim Jong-un har bygget opp militæret, har han også forandret den nordkoreanske økonomien fra innsiden.

Den 20. september dro Jae-in til Nord-Korea og ble den første sørkoreanske lederen til å tale til den nordkoreanske befolkningen.

– Dette viser Kim Jong-uns selvtillit. Alt kan ligge til rette for en fredsavtale. Jeg håper det holder lenge nok til at vi får se konkrete resultater, sier han.

Mattis C. O. Vaaland

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter